Ciasteczka z mąki orkiszowej. Chrupiące ciasteczka z kokosem
Ciasteczka z mąki orkiszowej, chrupiące, bardzo smaczne. Lubię ciastka, których przepis podaje, żeby zmieszać składniki i już. Taka łatwizna. I prawie tak samo prosto jest tutaj. W pierwszej kolejności należy utrzeć masło z cukrem. A potem dodać resztę składników. To zupełnie niekomplikowane, przepis dla każdego.
Odkąd mam blender z małym malakserem, sprawa jest całkowicie banalna, bo on całkowicie załatwia za mnie ucieranie i zagniatanie. Jest idealny nawet do dużej porcji ciastek. Zagniatanie ręczne trwa 5 minut. Z malakserem – 3 i ręce pozostają czyste.
Ciasteczka z mąki orkiszowej są bardzo chrupiące, z lekko orzechowym posmakiem ciemnego cukru. Są znakomite do kawy, herbaty, z mlekiem, do szkoły, do pracy, na prezent, na wycieczkę:)
ciasteczka z mąki orkiszowej – składniki ( na ok. 25 szt):
– 100 g masła
– 4 łyżki ciemnego cukru
– duże jajko lub dwa małe
– 160 g mąki orkiszowej
– pół łyżeczki sody
– 4 łyżki wiórków kokosowych (można zamienić na drobno posiekane orzechy)
– kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 2 łyżki masła orzechowego (niekoniecznie)
Masło pokroić w kostkę. Utrzeć z cukrem do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z sodą.
Wiórki wrzucić na gorącą patelnię i prażyć mieszając aż będą lekko złote. Od razu zdjąć z ognia i przełożyć na talerz.
Do utartego z cukrem masła dodać dać jajko, wymieszać, a następnie dodać mąkę z sodą, wanilię, wiórki i ewentualnie masło orzechowe. Szybko zagnieść ciasto.
Jeśli masa będzie bardzo twarda, należy do niej dodać dwie lub więcej łyżek lodowatej wody i zagnieść ciasto.
Owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.0,5 cm, pomiędzy arkuszami przeźroczystej folii spożywczej. Można też odrywać z niego kulki i formować okrągłe, płaskie ciasteczka
Piekarnik nastawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia.
Nożem, nożem do pizzy lub radełkiem do faworków kroić na kwadraty ok. 5×5 cm. Przekładać łopatką na blaszkę. Można też formować z ciasta kulki, spłaszczyć je lekko formując okrągłe ciasteczka.
Piec ok. 10 -15 minut, choć wydają się nieupieczone. Stwardnieją po przełożeniu na metalową kratkę do ostygnięcia. Dłużej pieczone będą twarde.Po ostygnięciu przechowywać w zamkniętej puszce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
pochrupałabym je w pracy:)
Ja zdecydowanie oddałabym to masło orzechowe, w życiu bym go nie pominęła;D Schrupałabym kilka!:)
A jaki typ mąki orkiszowej ?
A nie wiem, ale z BIO upraw na niej napisane:) w kierunku razowej nie idzie:)
Dziękuję 🙂
To ja poproszę do kawki 🙂
Świetne ciasteczka do pochrupania 😀
Właśnie upiekłam drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką Twojego przepisu.Ślinotoku przy pieczeniu nie da się opisać, nie zazdroszcze sąsiadom ,ja przynajmniej ją zjem.Pycha.Przy okazji przeglądnęłam Twój blog i na pewno skorzystam jeszcze z niejednego przepisu.Te zdjęcia które umieszczasz jeszcze bardziej skłaniają do łasuchowania.Pozdrawiam.
pozdrawiam również:)
Zapraszam jak najczęściej:)
Jakie smakowite te ciasteczka ^^
Moje ciasto wyszło bardzo mokre i tłuste tak że ciężko było zagnieść. Czego to mogła być wina? Mąki?
Możliwe. Dość szybko mi się zagniata. Wodę dolałaś?