Ciasteczka z mąki orkiszowej. Chrupiące ciasteczka z kokosem

Ciasteczka z mąki orkiszowej, chrupiące, bardzo smaczne. Lubię ciastka, których przepis podaje, żeby zmieszać składniki i już. Taka łatwizna. I prawie tak samo prosto jest tutaj. W pierwszej kolejności należy utrzeć masło z cukrem. A potem dodać resztę składników. To zupełnie niekomplikowane, przepis dla każdego.
Odkąd mam blender z małym malakserem, sprawa jest całkowicie banalna, bo on całkowicie załatwia za mnie ucieranie i zagniatanie. Jest idealny nawet do dużej porcji ciastek. Zagniatanie ręczne trwa 5 minut. Z malakserem – 3 i ręce pozostają czyste.
Ciasteczka z mąki orkiszowej są bardzo chrupiące, z lekko orzechowym posmakiem ciemnego cukru. Są znakomite do kawy, herbaty, z mlekiem, do szkoły, do pracy, na prezent, na wycieczkę:)

ciasteczka z mąki orkiszowej

ciasteczka z mąki orkiszowej – składniki ( na ok. 25 szt):

– 100 g masła
– 4 łyżki ciemnego cukru
– duże jajko lub dwa małe
– 160 g mąki orkiszowej
– pół łyżeczki sody
– 4 łyżki wiórków kokosowych (można zamienić na drobno posiekane orzechy)
– kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 2 łyżki masła orzechowego (niekoniecznie)

Masło pokroić w kostkę. Utrzeć z cukrem do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z sodą.
Wiórki wrzucić na gorącą patelnię i prażyć mieszając aż będą lekko złote. Od razu zdjąć z ognia i przełożyć na talerz.
Do utartego z cukrem masła dodać dać jajko, wymieszać, a następnie dodać mąkę z sodą, wanilię, wiórki i ewentualnie masło orzechowe. Szybko zagnieść ciasto.
Jeśli masa będzie bardzo twarda, należy do niej dodać dwie lub więcej łyżek lodowatej wody i zagnieść ciasto.
Owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.0,5 cm, pomiędzy arkuszami przeźroczystej folii spożywczej. Można też odrywać z niego kulki i formować okrągłe, płaskie ciasteczka
Piekarnik nastawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia.
Nożem, nożem do pizzy lub radełkiem do faworków kroić na kwadraty ok. 5×5 cm. Przekładać łopatką na blaszkę. Można też formować z ciasta kulki, spłaszczyć je lekko formując okrągłe ciasteczka.
Piec ok. 10 -15 minut, choć wydają się nieupieczone. Stwardnieją po przełożeniu na metalową kratkę do ostygnięcia. Dłużej pieczone będą twarde.Po ostygnięciu przechowywać w zamkniętej puszce.

ciasteczka z mąki orkiszowej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    18 maja, 2016, 7:37 am

    pochrupałabym je w pracy:)

  2. Angie
    18 maja, 2016, 8:00 am

    Ja zdecydowanie oddałabym to masło orzechowe, w życiu bym go nie pominęła;D Schrupałabym kilka!:)

  3. An etka
    18 maja, 2016, 8:10 am

    A jaki typ mąki orkiszowej ?

    1. opalanka
      18 maja, 2016, 7:05 pm

      A nie wiem, ale z BIO upraw na niej napisane:) w kierunku razowej nie idzie:)

    2. An etka
      19 maja, 2016, 2:21 pm

      Dziękuję 🙂

  4. Marzena Szkodzińska
    18 maja, 2016, 9:14 am

    To ja poproszę do kawki 🙂

  5. ola in the kitchen
    19 maja, 2016, 6:40 pm

    Świetne ciasteczka do pochrupania 😀

  6. Anonimowy
    20 maja, 2016, 2:41 pm

    Właśnie upiekłam drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką Twojego przepisu.Ślinotoku przy pieczeniu nie da się opisać, nie zazdroszcze sąsiadom ,ja przynajmniej ją zjem.Pycha.Przy okazji przeglądnęłam Twój blog i na pewno skorzystam jeszcze z niejednego przepisu.Te zdjęcia które umieszczasz jeszcze bardziej skłaniają do łasuchowania.Pozdrawiam.

    1. opalanka
      21 maja, 2016, 3:59 pm

      pozdrawiam również:)

    2. Beata Królikiewicz
      9 lutego, 2018, 9:03 pm

      Zapraszam jak najczęściej:)

  7. Kraina Sosny
    20 maja, 2016, 7:31 pm

    Jakie smakowite te ciasteczka ^^

  8. Magdalena
    9 lutego, 2018, 6:21 pm

    Moje ciasto wyszło bardzo mokre i tłuste tak że ciężko było zagnieść. Czego to mogła być wina? Mąki?

    1. Beata Królikiewicz
      9 lutego, 2018, 9:02 pm

      Możliwe. Dość szybko mi się zagniata. Wodę dolałaś?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)