Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta
Naleśniki ze szpinakiem – zwyczajny, dość szybki w przygotowaniu obiad. W zdrowszej wersji farsz można zawinąć w naleśniki z mąki gryczanej. Ale dobre są też zwyczajne, dobrze znane naleśniki naszych babć (przepis). Jeśli mamy wybór, świeży szpinak to świeży szpinak, choć ten mrożony też jest wystarczająco dobry. Zwłaszcza na sezon bez zieleniny, której braki wyraźnie odczuwamy. Bardzo trudno teraz nie dać się zwieść podpędzanym nawozami nowalijkom. Szczypior hodowany z cebuli w słoiku z wodą na domowym parapecie polecam. I kiełki. To banalna w przygotowaniu sprawa a zielono i zdrowo bardzo. Jeszcze tylko trochę, a rozpocznie się sezon obfitości dóbr wszelakich. Już kwitną wiśnie! 🙂
Naleśniki ze szpinakiem można podać pokrojone w pięciocentymetrowe kawałki jako przekąskę na domowym przyjęciu albo polać jogurtem wymieszanym z jajkiem i zapiec przez 15 minut w piekarniku.
składniki (na 7-8 sztuk):
naleśniki:
– szklanka mąki gryczanej lub pszennej
– szklanka gazowanej wody mineralnej
– szklanka mleka
– 1 jajko jeśli używamy mąki pszennej, 2, jeśli gryczanej
– duża szczypta soli
olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
Składniki zmiksować, ciasto odstawić na ok. 15-30 minut
farsz:
– ok. 300 g szpinaku w liściach (pół paczki mrożonego)
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– 200 sera ricotta
– duża szczypta gałki muszkatołowej, ew. szczypta tymianku, sól, pieprz do smaku
– ew. łyżka drobno posiekanego szczypioru
– łyżeczka, dwie masła, najlepiej klarowanego, jeśli nieklarowane + łyżka oleju
Szpinak umyć i wysuszyć. Mrożony lekko rozmrozić.
Na patelni rozgrzać masło (ew. z łyżką oleju) podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodać rozgnieciony czosnek i po kilkunastu sekundach szpinak. Podsmażać chwilę aż szpinak zwiotczeje. Dodać przyprawy oraz ser ricotta. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Farsz powinien być wyraźny w smaku.
Nakładać na naleśniki, rolować lub składać w koperty. Można dodatkowo podsmażyć na łyżeczce masła.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, pysznie i kusząco :))
Najlepsze… Proste i szybkie danie.
Najlepsze… Proste i szybkie danie.
Od wczoraj chodzą za mną naleśniki, właśnie ze szpinakiem 😉
Bardzo lubię,choć dotychczas jadłam w cieście z mąki pszennej:)
naleśniki dotychczas tylko pszenne i ryżowe(nie posmakowały mi niestety) ale mąkę gryczana posiadam i chętnie spróbuję naleśników w takiej wersji 🙂
Pychota! Jutro mam w planie makaron z ricottą i szpinakiem 🙂
Obiad w sam raz dla mnie:)
Pychooota. Też ostatnio robiłam ze szpinakiem 🙂
Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
Nieee, tylko bardzo mocno rozgrzej patelnię.
A ja na rozgrzaną patelnię daję też serek topiony i na to szpinak 🙂
Dodalam pomidorki cherry. Super polaczenie?
Witam!
Czy mogę dodać ser feta zamiast ricotta??
Pozdrawiam ☺️
Tak.
Witam….super przepis i juz nie moge sie doczekac aby go wyprobowac, mam tylko pytanie, bo chce zrobic w wersji zapiekanej i chcialabym wiedziec w jakiej temperaturze zapiekac, jakie propocje jajka i jogurtu i zapiekac w opcji gora dol czy w jakiejs innej?
Dałabym góra-dół, 180 stopni, 20 minut. 250ml jogurtu wymieszać z jednym jajkiem. I wylać na naleśniki.
Super…bardzo dziekuje za odpowiedz.