Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta

Naleśniki ze szpinakiem – zwyczajny, dość szybki w przygotowaniu obiad. W zdrowszej wersji farsz można zawinąć w naleśniki z mąki gryczanej. Ale dobre są też zwyczajne, dobrze znane naleśniki naszych babć (przepis). Jeśli mamy wybór, świeży szpinak to świeży szpinak, choć ten mrożony też jest wystarczająco dobry. Zwłaszcza na sezon bez zieleniny, której braki wyraźnie odczuwamy. Bardzo trudno teraz nie dać się zwieść podpędzanym nawozami nowalijkom. Szczypior hodowany z cebuli w słoiku z wodą na domowym parapecie polecam. I kiełki. To banalna w przygotowaniu sprawa a zielono i zdrowo bardzo. Jeszcze tylko trochę, a rozpocznie się sezon obfitości dóbr wszelakich. Już kwitną wiśnie! 🙂

Naleśniki ze szpinakiem można podać pokrojone w pięciocentymetrowe kawałki jako przekąskę na domowym przyjęciu albo polać jogurtem wymieszanym z jajkiem i zapiec przez 15 minut w piekarniku.

naleśniki za szpinakiem

 


składniki (na 7-8 sztuk): 

naleśniki:

– szklanka mąki gryczanej lub pszennej
– szklanka gazowanej wody mineralnej
– szklanka mleka
– 1 jajko jeśli używamy mąki pszennej, 2, jeśli gryczanej
– duża szczypta soli

olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Składniki zmiksować, ciasto odstawić na ok. 15-30 minut

farsz: 

– ok. 300 g szpinaku w liściach (pół paczki mrożonego)
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– 200 sera ricotta
– duża szczypta gałki muszkatołowej, ew. szczypta tymianku, sól, pieprz do smaku
– ew. łyżka drobno posiekanego szczypioru
– łyżeczka, dwie masła, najlepiej klarowanego, jeśli nieklarowane + łyżka oleju

Szpinak umyć i wysuszyć. Mrożony lekko rozmrozić.
Na patelni rozgrzać masło (ew. z łyżką oleju) podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodać rozgnieciony czosnek i po kilkunastu sekundach szpinak. Podsmażać chwilę aż szpinak zwiotczeje. Dodać przyprawy oraz ser ricotta. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Farsz powinien być wyraźny w smaku.

Nakładać na naleśniki, rolować lub składać w koperty. Można dodatkowo podsmażyć na łyżeczce masła.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Konczi i Szpileczka
    6 kwietnia, 2016, 7:31 am

    Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, pysznie i kusząco :))

  2. Na zdrowie
    6 kwietnia, 2016, 8:06 am

    Najlepsze… Proste i szybkie danie.

  3. Na zdrowie
    6 kwietnia, 2016, 8:07 am

    Najlepsze… Proste i szybkie danie.

  4. Lena
    6 kwietnia, 2016, 8:44 am

    Od wczoraj chodzą za mną naleśniki, właśnie ze szpinakiem 😉

  5. Aguś kulinarnie
    6 kwietnia, 2016, 8:59 am

    Bardzo lubię,choć dotychczas jadłam w cieście z mąki pszennej:)

  6. piegusek1976
    6 kwietnia, 2016, 9:05 am

    naleśniki dotychczas tylko pszenne i ryżowe(nie posmakowały mi niestety) ale mąkę gryczana posiadam i chętnie spróbuję naleśników w takiej wersji 🙂

  7. Patrycja
    6 kwietnia, 2016, 9:49 am

    Pychota! Jutro mam w planie makaron z ricottą i szpinakiem 🙂

  8. Olga Pi
    6 kwietnia, 2016, 1:50 pm

    Obiad w sam raz dla mnie:)

  9. Olka
    9 kwietnia, 2016, 12:55 pm

    Pychooota. Też ostatnio robiłam ze szpinakiem 🙂

  10. Bartek
    10 grudnia, 2016, 5:05 pm

    Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?

    1. opalanka
      11 grudnia, 2016, 7:19 pm

      Nieee, tylko bardzo mocno rozgrzej patelnię.

  11. Anita
    10 lipca, 2017, 4:26 pm

    A ja na rozgrzaną patelnię daję też serek topiony i na to szpinak 🙂

  12. Maja
    18 sierpnia, 2019, 6:48 pm

    Dodalam pomidorki cherry. Super polaczenie?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)