Bułki na jogurcie. Miękkie bułeczki jogurtowe

Bułki na jogurcie, które mają miękką skórkę, całe są puszyste i miękkie. Jogurtowe ciasto łatwo i szybko wyrasta. Dobrze jest nie przesadzić z ilością mąki. Wiadomo, łatwiej zagniata się nieco twardsze ciasta, wygodniej też formuje się z niego kształty. Przy luźniejszym, takim jak to, dobrze przy formowaniu bułek, przy końcu pracy- oliwić dłonie. Luźne ciasto łatwiej się napowietrza, stąd wyjątkowa puszystość wypieku.

Przepis na domowe bułki na jogurcie jest prosty, składniki należy wyrobić  ręcznie lub mikserem z końcówkami haki. Potem wyrastanie, lepienie i pieczenie. Sama przyjemność. I zapach i domowe ciepełko przy śniadaniu:)

Bułeczki można mrozić, najlepiej zaraz po ostygnięciu. Smakują tak samo jak świeże, wystarczy zostawić je na jakiś czas na kuchennym blacie. Widziałam w internetach ciasto krojone nożem na ładne, równe kawałki. Ja utoczyłam kulki, układając je na blaszce sklejeniem do dołu. Dodatki do ciasta dowolne, solo bułeczki też są świetne: czosnek, oregano, bazylia, podsmażona cebulka, suszone pomidory, krojone oliwki. Te z cebulką  jak dla mnie – cud- miód. Dzieci najchętniej będą zajadać te z dodatkiem oregano:)

bułki na jogurcie

 

bułki na jogurcie

bułki na jogurcie – składniki ( na ok. 9 sztuk) : 

– 500 g pszennej mąki typ 500- 550 (z 450 też się uda)
– 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
– łyżeczka cukru lub miodu
– 200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
– 100 ml wody
– 2 łyżki oleju lub stopionego masła
– 1 jajko
– łyżeczka soli
– 1 cebula, ewentualnie dwie łyżeczki oregano, trzy łyżki podprażonego na suchej patelni słonecznika

Przy użyciu świeżych drożdży należy sporządzić zaczyn – wymieszać drożdże z cukrem lub miodem, wodą, połową jogurtu i łyżką mąki. Odstawić na ok. 15 – 20 minut w ciepłe miejsce by lekko podrosły.
Jeśli używamy cebuli, należy ją pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko na łyżce oleju do lekkiego zrumienienia.

Wszystkie składniki ciasta razem z zaczynem wymieszać i zagniatać aż powstanie elastyczne ciasto. Dosypać mąki tylko
wtedy, kiedy po ugniataniu powyżej 10 minut będzie lejące.
Na końcu dodać ewentualne dodatki, cebulkę, oliwki itp.
Odstawić na 30 minut – godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (można do podgrzanego do minimalnej temperatury piekarnika). Naczynie należy przykryć folią spożywczą. Kiedy ciasto podwoi objętość jest gotowe.

Blat posmarować lekko olejem, wyjąć ciasto, lekko zagnieść, uformować wałek (ok. 60×8 cm) i pociąć nożem na 9 kawałków. Można zostawić w tym kształcie lub z każdego ulepić kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć lekko przez sitko wierzch bułeczek mąką. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Piekarnik ustawić na 200 st. Przed włożeniem bułek można ustawić na dnie piekarnika niewielkie naczynie z lodem, wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca. Nie jest to konieczne. Blaszkę z bułeczkami wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 13-15 minut, na drugiej półce od dołu, z grzałkami góra- dół. Wyjąć z pieca i ułożyć na metalowej kratce do studzenia, by spody bułek nie zaparowały.

 

bulki na jogurcie

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    29 kwietnia, 2016, 8:17 am

    ale wyglądają smakowicie:)

  2. Monika Pie
    29 kwietnia, 2016, 6:04 pm

    Cudne ach chciałam takiego przepisu:)

  3. Lidia
    30 kwietnia, 2016, 2:58 pm

    O jej jakie pyszne, zrobiłąm od razu jak tylko przeczytałam przepis:)
    Z cebulką i faktycznie tak jak piszesz "miodzio" jedliśmy maczane w oliwce.Jestem ciekawa jak jutro będą smakować?Czy będą nadal świeże?Czy Ty je podgrzewasz na kolejne dni?
    A i jeszcze jedno pytanie, czy w środku Tobie też wyszedł taki bogaty miąż?Nie wiem czy dobrze to określiłam, ale mega pełne, mięsiste…hi,hi bułki mięsiste.
    Świetny przepis, dziekuje

  4. opalanka
    1 maja, 2016, 7:20 am

    Bardzo się cieszę, że Ci smakowały. Tak, mają mięsisty środek:) Nadmiar bułek wrzucam do zamrażarki od razu po ostygnięciu i rano wyjmuję na blat, szybko się rozmrażają. Wtedy dalej są świeże. Nie podgrzewam.

  5. IdęCośWszamać
    3 maja, 2016, 5:56 pm

    Uwielbiam takie bułeczki 😉 idelne na śniadanie są 😉

  6. Salvador Dali
    4 maja, 2016, 3:06 pm

    muszą być nieziemsko puszyste! mmm.. jadłabym, baardzo 🙂

  7. Anonimowy
    7 maja, 2016, 8:47 pm

    Zrobiłam, pyszne są ? dziękuję

  8. Anonimowy
    17 maja, 2016, 7:28 pm

    Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej, zostawić bułeczki wyrośnięte i przykryte na noc a rano je tylko upiec, zeby były świeżutkie? czy coś się stanie z ciastem w nocy? 😉

    1. opalanka
      17 maja, 2016, 7:57 pm

      Nie wiem, nie próbowałam.

  9. Anonimowy
    14 lipca, 2016, 2:29 pm

    Mam problem jestem w bułeczkach trochę zuelona. Pizostale składniki po zrobieniu zaczynh wymieszać w misce dodać zaczyn i wyrabiać? O to chodzi?

    1. opalanka
      14 lipca, 2016, 5:28 pm

      Tak.

  10. mirmił
    22 lipca, 2016, 5:10 pm

    No i upieczone:) Wyszło. Pysznie:) Dzieki, to po serniku z malinami kolejne udane pieczenie. Dzięki.
    PS Następnym razem dodam oliwek, żeby były bardziej "charakterne".

    1. opalanka
      22 lipca, 2016, 7:25 pm

      Super ! Pozdrawiam:)

    2. mirmił
      23 lipca, 2016, 7:08 pm

      No i na drugi dzień to dopiero niebo na talerzu było:)

  11. Jagoda
    10 marca, 2019, 10:50 am

    Świetny przepis na bułeczki! Wychodza za każdyn razem 🙂 przepyszne!

  12. Anna
    26 kwietnia, 2019, 9:13 am

    Pszyne!!!Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      28 kwietnia, 2019, 5:17 pm

      Polecam się 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)