Łatwa i dobra surówka z młodej kapusty
Bardzo dobra surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i szczypioru. Chrupiąca, jędrna, soczysta i przyjemnie kolorowa. Odpowiednia do mięsa i potraw jarskich. Jeśli zostanie z obiadu, można udekorować nią kanapki. Przepis jest łatwy i całkiem banalny. Posiekać, zalać sosem i gotowe 🙂
Surówka z młodej kapusty ma oczywiste walory dla zdrowia. Kapusta ma wielką zawartość witaminy C, jest jej tu tyle ile w cytrynie, no i ma tylko 40 kcal w 100 gramach, zatem warto jeść ją w dużych ilościach.
Zobacz tez inne przepisy na surówki.
surówka z młodej kapusty – składniki:
– pół główki młodej, białej kapusty
– 6-7 rzodkiewek
– duża marchewka lub 2-3 małe
– pęczek szczypioru
– mała cebula (może być dymka )
– łyżka siekanego koperku, natki pietruszki lub kolendry
sos:
– 2-3 łyżki oliwy
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– łyżeczka cukru lub miodu
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– ząbek czosnku
Surówka z młodej kapusty – przepis
Kapustę posiekać nożem lub poszatkować tzw. gilotyną.
Rzodkiewkę i marchew zetrzeć w grube wiórki przy pomocy tarki.
Szczypior i cebulę drobno pokroić.
Składniki sosu połączyć z rozgniecionym lub bardzo drobno pokrojonym czosnkiem i zalać nim warzywa, całość wymieszać.
Bardzo lubię taką surówkę:)
Hit numer 1 w moim domu do grilla na wiosnę ;D
Wygląda i na łatwą w przygotowaniu i na dobrą,czyli wszystko zgodnie z prawdą:)
To zdecydoawnie moja ulubiona 😉
Uwielbiam surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki nie dodawałam, ale na pewno pasuje.