Mazurek pomarańczowy. Mazurek z pomarańczami i galaretką

Mazurek pomarańczowy, świeży i mocno orzeźwiający w smaku. Sama pomarańczowość. Dla tych, którym nie pasują kajmaki  i kremy. Bardzo kolorowo i świątecznie wyglądający. Pomarańcze (najlepiej jeśli znajdziemy ekologiczne i możliwie słodkie) należy obrać jak jabłko, by pozbawić je, na ile się da, białych części czyli albedo. Dwa owoce trzeba pokroić w drobną kostkę, to one będą stanowić wypełnienie galaretkowej warstwy. Mazurek pomarańczowy najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień, kiedy kruchy spód lekko zmięknie. Można go zatem przygotować wcześniej, co jest dość wygodne w natłoku czynności przedświątecznych.

Mazurek pomarańczowy – kolorowy, radosny i bardzo smaczny wypiek na świąteczny stół.

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy – składniki (na blaszkę ok. 30x30cm, 23×28 lub dużą formę do tarty) : 

na kruchy spód :

– 110 g zimnego masła
– 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
– nieco więcej niż pół szklanki cukru, najlepiej trzcinowego ale niekoniecznie (130g)
– 2 żółtka
– 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (ok. 50-60 ml)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

na masę galaretkową : 

– 300 ml soku pomarańczowego
– 4 sparzone wrzątkiem pomarańcze
– 3 opakowania galaretki pomarańczowej
– 250 ml wody
– skórka otarta z jednej sparzonej cytryny i jednej pomarańczy (wiórki tylko z kolorowej części)

Masło pokroić w kostkę. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść szybko by powstała jednolita masa. Można to zrobić ręcznie, przy pomocy malaksera lub miksera z końcówką hak. Uformować z ciasta krążek (będzie go łatwiej później rozwałkować na cienki placek)  i włożyć do lodówki na pół godziny.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub tartą bułką.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między kawałkami folii spożywczej (użyłam dwóch toreb foliowych eko). Wykleić nim formę, można uformować dookoła mały rancik. Wstawić formę z ciastem do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto ponakłuwać widelcem i  piec ok. 20 minut, aż będzie lekko złote.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Pomarańcze obrać ze skórki, pozbawić ich, na ile to możliwe białych części.
Dwie z nich posiekać w kostkę, dwie na plastry o grubości ok. 4 mm.
Pomarańcze w kostce przełożyć do rondelka. Dodać startą skórkę z cytryny i jednej pomarańczy, zalać wszystko sokiem i zagotować. Zdjąć z ognia i wymieszać z proszkiem dwóch galaretek. Dobrze wymieszać by galaretka się rozpuściła. Ostudzić mieszając od czasu do czasu. Można przyspieszyć studzenie wstawiając rondelek do zimnej wody.

Trzecią galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić.

Kiedy masa z kostkami pomarańczy zacznie tężeć, należy wylać ją na upieczony, kruchy spód w formie. Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Na owocową masę wyłożyć pomarańcze w plastrach. Zalać je tężejącą galaretką bez owoców. Odstawić całość do lodówki (pod przykryciem z folii) do całkowitego zastygnięcia.

mazurek pomarańczowy

znalezione u – Sekrety Cookietki

 

Zapisz

Zapisz



  1. gin
    19 marca, 2016, 10:07 am

    Ależ cudownie wygląda, tak energetycznie 🙂

  2. Monika Pie
    19 marca, 2016, 11:26 am

    wspaniale wyglada ślinka ucieka 🙂

  3. Karmel-itka
    19 marca, 2016, 12:03 pm

    takie pysznie orzeźwiający 🙂

  4. Mama w Dużym Domu
    19 marca, 2016, 12:10 pm

    Dodaję do listy swiątecznych wypieków, chociaż mazurek pomarańczowy jest u nas co roku numerem dwa (po kajmakowym). Ten jednak jest tak inny, że po prostu MUSZĘ go upiec. Jak tak dalej pójdzie, to chyba wyjdziemy na ulice i place naszego miasta, żeby siłą doprowadzać ludzi do światecznego stołu – sami tego w zyciu nie przejemy….

    1. opalanka
      19 marca, 2016, 4:48 pm

      🙂 To nie wiadomo czy teraz nie przybędą tłumy:)

  5. Lena
    19 marca, 2016, 12:14 pm

    Wspaniały, taki radosny. Musi smakować bosko;)

  6. Angie
    19 marca, 2016, 9:16 pm

    Ale ma piękny kolor!

  7. Anonimowy
    27 marca, 2016, 8:15 am

    To jest pierwszy mazurek, który mi smakuje! Ale dopiero po dwóch dniach od zrobienia 😉 Życzę radosnych Świąt, bo o tym, że są smaczne jestem przekonana 🙂 Ela

    1. opalanka
      27 marca, 2016, 9:09 am

      Dziękuję bardzo, wzajemności świąteczne:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)