Dobry pasztet z kurczaka. Przepis na pasztet z kaszą jaglaną

Pasztet z kurczaka z dodatkiem kaszy jaglanej, której zalet zachwalać nie trzeba. Zdrowa i jeść trzeba koniecznie, o każdej porze roku. A już w okresie świątecznym, gdzie umiar i zdrowy rozsądek nie zawsze udaje się zachować, jest szczególnie przydatna.
Pasztet z kurczaka czy inny, a w kuchniach dziś stukanie garnków, wypiekanie i szykowanie. Życzę wszystkim, by była z tego radość i wielka przyjemność. Tylko od nas zależy czy my i rodzina będzie miała spokojne i wesołe święta. Niech będzie tylko tyle pracy, by udało nam się zachować dobry humor i słoneczny nastrój. To dużo ważniejsze niż umyte okna i piąty rodzaj jajek faszerowanych. Bardzo Was ściskam, cieszę się, że mam mały udział w tym świętowaniu i wielkiego zdrowia i radości świątecznych z całego serca życzę!

pasztet z kurczaka

składniki (na dwie małe keksówki) :

 

– pół szklanki surowej kaszy jaglanej
– kurczak lub same udka (ok. 1,80 kg)
– 40 dag białego, surowego boczku
– 30 dag wątróbki z indyka
– dwie marchewki
– dwie pietruszki
– duży kawałek selera
– trzy cebule
– kawałek pora
– 4 suszone grzybki
– 3 ząbki czosnku
– sól (ok. łyżeczki) trzy liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
– 3 jajka
– 10-12 plasterków surowego, wędzonego boczku do wyłożenia formy (można pominąć)
– do doprawienia masy – utłuczone w moździerzu dwa ziarenka jałowca, 5-6 ziarenek pieprzu, duża szczypta papryki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, ew. duża szczypta estragonu


pasztet z kurczaka – przepis

Kurczaka umyć i pokroić na cztery części. Zalać zimną wodą (tylko tyle by przykryła mięso i nie więcej). Dodać obrane warzywa i przyprawy. Jedną z cebul przekroić na pół razem z łupiną i opalić na czarno nad gazem lub przypalić na suchej patelni. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i niech się „pyrkoli” pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie (ok. godziny i piętnaście minut). Wątróbkę można dodać pod koniec gotowania (wystarczy jej 15 minut) lub
podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni.
Dwie cebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wszystko odstawić do przestygnięcia.
Kaszę podprażyć krótko na suchej patelni, przelać wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka i zalać rosołem z gotowania kurczaka, tyle, było go ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 15-20 minut.

Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Zmielić razem wątróbką, pokrojonym w kostkę surowym, białym boczkiem, warzywami, obranym czosnkiem, grzybami, z cebulą (smażoną i tą z rosołu bez łupiny) oraz z kaszą jaglaną.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Do zmielonych rzeczy dodać przyprawy i żółtka. Wymieszać dobrze masę. Doprawić do smaku. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
Piekarnik ustawić na 180 st.
Keksówki wysmarować olejem i wysypać niewielką ilością tartej bułki.
Spód blaszek wyłożyć poprzecznie plasterkami wędzonego boczku.  Przełożyć masę do form. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 60 minut.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    25 marca, 2016, 9:27 am

    Wspaniałych Świąt;)

  2. Angie
    25 marca, 2016, 9:52 am

    Bardzo przyjemnie wygląda:)
    Życzę Ci Wesołych Świąt!!:)

  3. Anonimowy
    25 marca, 2016, 3:29 pm

    czy boczek byc musi ? u mnie nie ma 🙁

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 5:49 pm

      Może być włoska szynka na przykład. Albo może nie być.

  4. Marzena Szkodzińska
    25 marca, 2016, 8:03 pm

    Bardzo mi się podoba ten pasztecik 🙂 życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze 🙂

  5. beatkaf-67
    25 marca, 2016, 8:32 pm

    Na pewno wypróbuję za tydzień ,a dziś upiekłam sernik zebrę.Pozdrawiam.Beata z Fit…..

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 9:08 pm

      OOO, super! Pozdrawiam również i do zobaczenia! Mam awarię kolana:)

    2. beatkaf-67
      27 marca, 2016, 9:26 am

      Sernik zebra przepyszny.Wesołych Świąt!!!

    3. opalanka
      27 marca, 2016, 1:21 pm

      🙂 wesołych świąt:)

  6. Marzena
    26 marca, 2016, 8:35 am

    Też robię z kaszą jaglaną:-) Radosnych Świąt!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)