Pyszne ciasto z kremem. Ciasto eklerowe
Bardzo pyszne ciasto z kremem, zwłaszcza dla fanów eklerek i ptysiów. Mistrzowskie. Tak mówi Tomek a on się zna. Potrafi zjeść 15 sztuk na raz. A gdyby ktoś jednak za ciastem ptysiowym/eklerowym nie przepadał, niech da jakiekolwiek. Nada się cienkie kruche, biszkopt lub sklepowe, prostokątne herbatniki. Tutaj, ptysiowa skorupka znana również z popularnej karpatki, tworzy foremkę dla podtrzymania kremu. A kremu są dwa rodzaje. Jeden sernikowy, drugi – czekoladowy mus na bitej śmietanie. Cały widz w tym, by ciasto wyłożyć w foremce niezbyt równo. Powstrzymać się przed gładzeniem i mizianiem. Im więcej nierówności, tym ciasto podczas pieczenia ładniej napełnia się powietrzem. Można je upiec w metalowej formie lub w prostokątnym naczyniu żaroodpornym.
składniki (na formę ok. 28×24 cm) :
– 250 ml wody
– 130 g masła
– szklanka ( 250 ml ) mąki
– duża szczypta soli
– 4 jajka
na krem sernikowy:
– 2 szklanki mleka
– łyżka masła
– 3,5 łyżki cukru waniliowego (lub zwykłego i parę kropli ekstraktu waniliowego lub wnętrze wyskrobane z rozciętej laski wanilii)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 30 dag mielonego lub zblendowanego, białego sera (może być gotowy “na serniki)
na krem czekoladowy:
– tabliczka gorzkiej czekolady o min. 50% zawartości kakao
– 400 ml śmietanki 30 – 36%
polewa czekoladowa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– trzy łyżki mleka
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i intensywnie mieszając drewnianą łyżką, wsypać mąkę. Kiedy masa zgęstnieje (zwykle po minucie, dwóch) i zacznie odstawać od dna, zestawić z ognia i wystudzić. Piekarnik ustawić na 200 st.
Wstawić formę do całkowicie rozgrzanego piekarnika, najlepiej z funkcją termoobiegu. Nie jest to jednak konieczne. Piec 25- 40 minut aż ciasto ładnie się zrumieni.
W trakcie pieczenia nie należy otwierać drzwi piekarnika, ciasto może opaść. Ostudzić w lekko uchylonym (po 15 minutach od upieczenia) piekarniku.
Szklankę mleka zagotować z cukrem, wanilią oraz masłem. Mąkę wymieszać z pozostałym, zimnym mlekiem. Zawiesinę wlać do gotującego się płynu, intensywnie mieszając. Po dwóch minutach masa zgęstnieje i jest gotowa. Całkowicie ostudzić. Zimny budyń zmiksować ze zmielonym białym serem.
krem czekoladowy
Czekoladę rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą. Śmietankę podgrzać osobno do podobnej temperatury, nie gotować. Wlać do czekolady i dobrze wymieszać. Ostudzić w lodówce. Całkowicie zimną- ubić. Pod koniec ubijania można dodać łyżkę, dwie cukru pudru lub drobnego cukru, jeśli krem będzie mało słodki.
Na upieczony spód ciasta wyłożyć krem sernikowy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć krem czekoladowy, wygładzić całość łyżką.
polewa
– czekoladę połamać, zalać mlekiem w rondelku. Rozpuścić nad gotującą się wodą. Wylać smugami na krem. Można przeciągnąć wierzch packą z ząbkami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Cudowne ciasto 🙂 Od patrzenie robię się głodna 🙂
pyszności! uwielbiam takie kombinacje;) zapraszam na ''karpatkę z galaretką'' pozdrawiam;
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html
Super ciasto aż ślinka cieknie. Ten krem musi być przepyszny.
ja bym tylko zastąpiła parzone ciasto kruchym i byłabym w niebie :-))
Wygląda niesamowicie i ślinka cieknie:-)
ja cię kręcę! Ale ciachoo.. albo ekler! no mega 😉
Wygląda bardzo interesująco:)
Chyba muszę go dziś zrobić, czuję, że muszę je dziś zjeść 🙂
Zapraszam do siebie: http://kuchnianasliwkowymszlaku.blog.pl/
Pozdrawiam,
Lucy