Mleczne ciasteczka owsiane

To przepis na miękkie lub kruche, mleczne ciasteczka. Zmianę konsystencji uzyskuje się przez wydłużenie czasu pieczenia. Po krótkim pobycie w piekarniku wydają się surowe, ale nic bardziej mylnego, po wyjęciu lekko stwardnieją z wierzchu, a w środku pozostaną przyjemnie miękkie. Jeśli przetrzymamy je dłużej, staną się kruche i twardsze. Wolę wariant pierwszy. Miękkie ciasteczka owsiane, przypominają mi czasy obozów i wyjadanie mleka w proszku prosto z torebki. Dość słodkie, szybkie i niekłopotliwe w wykonaniu. Do szkoły i pracy – świetne na drugie śniadanie, a w awaryjnych sytuacjach zastąpią nawet pierwsze. Można dorzucić żurawinę, orzechy lub ziarenka słonecznika, do wyboru, do koloru.
8 minut przygotowania, dziesięć minut pieczenia. A domowe to domowe, wiadomo 🙂

mleczne ciasteczka owsiane

składniki (na ok. 30 ciastek): 

– 100 g prawdziwego, miękkiego masła (bez oleju)
– pół szklanki cukru lub innej substancji słodzącej, np. ksylitolu, lub nieco mniej, jeśli ktoś woli, mleko w proszku daje sporo słodyczy
– 2 jajka
– 3/4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
– 3/4 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– szczypta soli

ciasteczka

Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać jajka i ucierać krótko do
połączenia (najlepiej przy pomocy łopatek miksera lub palką w makutrze).Wsypać resztę składników i zmiksować. Zwilżoną ręką lub
łyżeczką układać na papierze porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć
nieco. Wstawić na 10 – 12 minut do całkowicie rozgrzanego piekarnika, bez
termoobiegu. Studzić przełożone na metalową kratkę. Brzegi ciasta
powinny się bardzo delikatnie zarumienić na brzegach. Po tym czasie pieczenia wydają się surowe
i całkowicie miękkie, jednak po chwili od wyjęcia lekko zesztywnieją. Dłużej pieczone – będą kruche.

 

źródło przepisu – tutaj

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    27 stycznia, 2016, 8:44 am

    Wspaniałe na zdrową przekąskę:)

  2. hembrita
    27 stycznia, 2016, 11:45 am

    co to jest niegranulowane mleko w proszku? czy jak zmielę granulki na proszek to na jedno wyjdzie?

    1. opalanka
      27 stycznia, 2016, 12:11 pm

      No to jest mleko niegranulowane:) np. takie http://www.alleceny.pl/produkt/14045/laciate_mleko_w_proszku_26__500g. Jak zmielisz grudki wyjdzie na to samo.

  3. Ania
    2 marca, 2016, 11:36 am

    Zrobilam, ale mnie smak nie zachwycił. Dodalam zamiast cukru miód, bakalie i wyszły mdle, mało wyraziste. Myślę, że to przez mleko w proszku. Więcej nie upieke choć zajęło mi to zaledwie 15 min. Przeszukuje blog dalej, bo przepisy są tu fajne i zawsze się udają .

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)