Mleczne ciasteczka owsiane

To przepis na miękkie lub kruche, mleczne ciasteczka. Zmianę konsystencji uzyskuje się przez wydłużenie czasu pieczenia. Po krótkim pobycie w piekarniku wydają się surowe, ale nic bardziej mylnego, po wyjęciu lekko stwardnieją z wierzchu, a w środku pozostaną przyjemnie miękkie. Jeśli przetrzymamy je dłużej, staną się kruche i twardsze. Wolę wariant pierwszy. Miękkie ciasteczka owsiane, przypominają mi czasy obozów i wyjadanie mleka w proszku prosto z torebki. Dość słodkie, szybkie i niekłopotliwe w wykonaniu. Do szkoły i pracy – świetne na drugie śniadanie, a w awaryjnych sytuacjach zastąpią nawet pierwsze. Można dorzucić żurawinę, orzechy lub ziarenka słonecznika, do wyboru, do koloru.
8 minut przygotowania, dziesięć minut pieczenia. A domowe to domowe, wiadomo 🙂

mleczne ciasteczka owsiane

składniki (na ok. 30 ciastek): 

– 100 g prawdziwego, miękkiego masła (bez oleju)
– pół szklanki cukru lub innej substancji słodzącej, np. ksylitolu, lub nieco mniej, jeśli ktoś woli, mleko w proszku daje sporo słodyczy
– 2 jajka
– 3/4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
– 3/4 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– szczypta soli

ciasteczka

Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać jajka i ucierać krótko do
połączenia (najlepiej przy pomocy łopatek miksera lub palką w makutrze).Wsypać resztę składników i zmiksować. Zwilżoną ręką lub
łyżeczką układać na papierze porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć
nieco. Wstawić na 10 – 12 minut do całkowicie rozgrzanego piekarnika, bez
termoobiegu. Studzić przełożone na metalową kratkę. Brzegi ciasta
powinny się bardzo delikatnie zarumienić na brzegach. Po tym czasie pieczenia wydają się surowe
i całkowicie miękkie, jednak po chwili od wyjęcia lekko zesztywnieją. Dłużej pieczone – będą kruche.

 

źródło przepisu – tutaj

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    27 stycznia, 2016, 8:44 am

    Wspaniałe na zdrową przekąskę:)

  2. hembrita
    27 stycznia, 2016, 11:45 am

    co to jest niegranulowane mleko w proszku? czy jak zmielę granulki na proszek to na jedno wyjdzie?

    1. opalanka
      27 stycznia, 2016, 12:11 pm

      No to jest mleko niegranulowane:) np. takie http://www.alleceny.pl/produkt/14045/laciate_mleko_w_proszku_26__500g. Jak zmielisz grudki wyjdzie na to samo.

  3. Ania
    2 marca, 2016, 11:36 am

    Zrobilam, ale mnie smak nie zachwycił. Dodalam zamiast cukru miód, bakalie i wyszły mdle, mało wyraziste. Myślę, że to przez mleko w proszku. Więcej nie upieke choć zajęło mi to zaledwie 15 min. Przeszukuje blog dalej, bo przepisy są tu fajne i zawsze się udają .

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)