Szybkie ciasteczka z żytniej mąki

Szybkie ciasteczka z żytniej mąki na spotkanie z przyjaciółmi przywiozła Anetka. Po spróbowaniu wszyscy pytali o przepis, bo baaaardzo przyjemnie chrupiące, w sam raz na jeden kęs, pycha! Do pracy, do szkoły, na zdrowsze od innych łakoci przegryzanie. Dodatkowo z żytniej mąki razowej – samo zdrowie i dobro. Została garstka do sfotografowania i zamieszczenia na Niebie, przejęłam łapczywie, dzięki Anetko! Gdyby ktoś chciał wyrzucić z przepisu jajko – może zastąpić je dwiema łyżkami ugotowanego siemienia lnianego.

szybkie ciasteczka z żytniej mąki

składniki: 

– 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
– 100 g masła
– 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła
– 1 jajko

Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypać do jednej miski i zagnieść ręką lub mikserem z końcówkami “haki” na jednolitą kulę. Z ciasta utoczyć dwa, trzy wałeczki o średnicy ok. 2-3 cm, pokroić nożem na kawałki (jak kopytka) każdy spłaszczyć widelcem. Ułożyć na blaszce i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 10- 15minut. Dłużej pieczone stają się coraz twardsze. Mąką żytnia miewa różne kolory i trudno ustalić stopień właściwego zrumienienia, dlatego nie należy się sugerować kolorem ciastek na zdjęciu.

ciasteczka z żytniej mąki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. uJa
    2 grudnia, 2015, 9:43 am

    Mąka żytnia zawiera gluten. Ale ciasteczka pyszne to fakt ! 🙂

    1. opalanka
      2 grudnia, 2015, 11:26 am

      Robię to już któryś raz, za każdym razem myśląc o jego szkodliwości lub nie. Już zmieniłam:)

  2. Lena
    2 grudnia, 2015, 10:01 am

    O,jakie prościutkie:)

  3. KrystynaW
    2 grudnia, 2015, 10:39 am

    Lubię takie chrupadełka:)

  4. Anonimowy
    15 lutego, 2016, 11:00 am

    Robiłam te ciasteczka, w smaku wyszły pyszne, ale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, stwardniały i są tak twarde, że ciężko je pogryźć. Co zrobiłam źle? Trzymałam je w piekarniku około 12 minut, ale i tak wyszły jaśniejsze niż te tutaj na zdjęciu. Proszę o poradę! 🙂

    1. opalanka
      15 lutego, 2016, 11:14 am

      Trzeba koniecznie skrócić czas pieczenia nie zważając na kolor. Może wystarczy im nawet 8 minut.

  5. Anonimowy
    5 września, 2017, 2:50 pm

    czy zamiast cukru mogę dodać syrop z agawy lub miód? nie mam ksylitolu ani erytrolu w domu, cukru nie używam a zastanawiam się czy nie będzie za rzadkie

    1. opalanka
      6 września, 2017, 8:33 am

      Można, powinno być wszystko ok. Gdyby się mocno rozrzedziło, podsypać nieco mąką można.

  6. Marta C.
    15 kwietnia, 2019, 2:41 pm

    Dziekuje za inspiracje do upieczenia ciastek z maki zytniej razowej 2000. Przepis zmodyfikowalam. Zrobilam z polowy porcji skladnikow. Dodalam takze szczypte sody i cynamonu, troche smalcu, lyzeczke puree z ananasa, Nie zdejmowac ciastek za szybko z blachy, bo sie lamia i krusza. Ciastka troche urosly, sa jak dla mnie troche za slodkie, trzeba piec dluzej niz w przepisie, sa one chrupiace, uzylam maki zytniej razowej 2000 Melvit

  7. Filipinka
    3 kwietnia, 2020, 7:31 pm

    Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, jednak po 20 minutach!! Pieczenia ciasteczka sa surowe! Co zatem jest nie tak 🙁 tez chce takie chtupadelka 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      4 kwietnia, 2020, 10:22 am

      Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Twardnieją podczas studzenia.

  8. Monika
    14 sierpnia, 2020, 11:42 am

    Co znaczy w całkowicie nagrzanym piekarniku ? 🙂 ile stopni?

    1. Beata Królikiewicz
      15 sierpnia, 2020, 11:34 am

      “Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia”. Czyli nagrzanym do 180 stopni.

  9. Paulina
    6 maja, 2021, 6:45 pm

    Słabo mi się robi ponieważ kolejny przepis wtopa! Czy wstawiając przepis czytasz go ponownie i wykonujesz to co napisałaś? Trzymając się przepisu upieklabym zupę która najchętniej wysyłalabym pod Twoj adres.

    1. Beata Królikiewicz
      7 maja, 2021, 9:26 pm

      Przyślij.

  10. Agnieszka
    28 lipca, 2024, 4:55 pm

    Ja piekłam 30 minut. Nie wyszły tak ciemne, więc super i były pyszne.

    1. Beata Królikiewicz
      3 września, 2024, 11:08 am

      Świetnie, bardzo się cieszę!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie