Szybkie ciasteczka z żytniej mąki
Szybkie ciasteczka z żytniej mąki na spotkanie z przyjaciółmi przywiozła Anetka. Po spróbowaniu wszyscy pytali o przepis, bo baaaardzo przyjemnie chrupiące, w sam raz na jeden kęs, pycha! Do pracy, do szkoły, na zdrowsze od innych łakoci przegryzanie. Dodatkowo z żytniej mąki razowej – samo zdrowie i dobro. Została garstka do sfotografowania i zamieszczenia na Niebie, przejęłam łapczywie, dzięki Anetko! Gdyby ktoś chciał wyrzucić z przepisu jajko – może zastąpić je dwiema łyżkami ugotowanego siemienia lnianego.
składniki:
– 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
– 100 g masła
– 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła
– 1 jajko
Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypać do jednej miski i zagnieść ręką lub mikserem z końcówkami “haki” na jednolitą kulę. Z ciasta utoczyć dwa, trzy wałeczki o średnicy ok. 2-3 cm, pokroić nożem na kawałki (jak kopytka) każdy spłaszczyć widelcem. Ułożyć na blaszce i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 10- 15minut. Dłużej pieczone stają się coraz twardsze. Mąką żytnia miewa różne kolory i trudno ustalić stopień właściwego zrumienienia, dlatego nie należy się sugerować kolorem ciastek na zdjęciu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Mąka żytnia zawiera gluten. Ale ciasteczka pyszne to fakt ! 🙂
Robię to już któryś raz, za każdym razem myśląc o jego szkodliwości lub nie. Już zmieniłam:)
O,jakie prościutkie:)
Lubię takie chrupadełka:)
Robiłam te ciasteczka, w smaku wyszły pyszne, ale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, stwardniały i są tak twarde, że ciężko je pogryźć. Co zrobiłam źle? Trzymałam je w piekarniku około 12 minut, ale i tak wyszły jaśniejsze niż te tutaj na zdjęciu. Proszę o poradę! 🙂
Trzeba koniecznie skrócić czas pieczenia nie zważając na kolor. Może wystarczy im nawet 8 minut.
czy zamiast cukru mogę dodać syrop z agawy lub miód? nie mam ksylitolu ani erytrolu w domu, cukru nie używam a zastanawiam się czy nie będzie za rzadkie
Można, powinno być wszystko ok. Gdyby się mocno rozrzedziło, podsypać nieco mąką można.
Dziekuje za inspiracje do upieczenia ciastek z maki zytniej razowej 2000. Przepis zmodyfikowalam. Zrobilam z polowy porcji skladnikow. Dodalam takze szczypte sody i cynamonu, troche smalcu, lyzeczke puree z ananasa, Nie zdejmowac ciastek za szybko z blachy, bo sie lamia i krusza. Ciastka troche urosly, sa jak dla mnie troche za slodkie, trzeba piec dluzej niz w przepisie, sa one chrupiace, uzylam maki zytniej razowej 2000 Melvit
Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, jednak po 20 minutach!! Pieczenia ciasteczka sa surowe! Co zatem jest nie tak 🙁 tez chce takie chtupadelka 🙂
Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Twardnieją podczas studzenia.
Co znaczy w całkowicie nagrzanym piekarniku ? 🙂 ile stopni?
“Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia”. Czyli nagrzanym do 180 stopni.
Słabo mi się robi ponieważ kolejny przepis wtopa! Czy wstawiając przepis czytasz go ponownie i wykonujesz to co napisałaś? Trzymając się przepisu upieklabym zupę która najchętniej wysyłalabym pod Twoj adres.
Przyślij.
Ja piekłam 30 minut. Nie wyszły tak ciemne, więc super i były pyszne.
Świetnie, bardzo się cieszę!