
Szybkie ciasteczka z żytniej mąki
Szybkie ciasteczka z żytniej mąki na spotkanie z przyjaciółmi przywiozła Anetka. Po spróbowaniu wszyscy pytali o przepis, bo baaaardzo przyjemnie chrupiące, w sam raz na jeden kęs, pycha! Do pracy, do szkoły, na zdrowsze od innych łakoci przegryzanie. Dodatkowo z żytniej mąki razowej – samo zdrowie i dobro. Została garstka do sfotografowania i zamieszczenia na Niebie, przejęłam łapczywie, dzięki Anetko! Gdyby ktoś chciał wyrzucić z przepisu jajko – może zastąpić je dwiema łyżkami ugotowanego siemienia lnianego.
składniki:
– 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
– 100 g masła
– 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła
– 1 jajko
Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypać do jednej miski i zagnieść ręką lub mikserem z końcówkami „haki” na jednolitą kulę. Z ciasta utoczyć dwa, trzy wałeczki o średnicy ok. 2-3 cm, pokroić nożem na kawałki (jak kopytka) każdy spłaszczyć widelcem. Ułożyć na blaszce i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 10- 15minut. Dłużej pieczone stają się coraz twardsze. Mąką żytnia miewa różne kolory i trudno ustalić stopień właściwego zrumienienia, dlatego nie należy się sugerować kolorem ciastek na zdjęciu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Mąka żytnia zawiera gluten. Ale ciasteczka pyszne to fakt ! 🙂
Robię to już któryś raz, za każdym razem myśląc o jego szkodliwości lub nie. Już zmieniłam:)
O,jakie prościutkie:)
Lubię takie chrupadełka:)
Robiłam te ciasteczka, w smaku wyszły pyszne, ale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, stwardniały i są tak twarde, że ciężko je pogryźć. Co zrobiłam źle? Trzymałam je w piekarniku około 12 minut, ale i tak wyszły jaśniejsze niż te tutaj na zdjęciu. Proszę o poradę! 🙂
Trzeba koniecznie skrócić czas pieczenia nie zważając na kolor. Może wystarczy im nawet 8 minut.
czy zamiast cukru mogę dodać syrop z agawy lub miód? nie mam ksylitolu ani erytrolu w domu, cukru nie używam a zastanawiam się czy nie będzie za rzadkie
Można, powinno być wszystko ok. Gdyby się mocno rozrzedziło, podsypać nieco mąką można.
Dziekuje za inspiracje do upieczenia ciastek z maki zytniej razowej 2000. Przepis zmodyfikowalam. Zrobilam z polowy porcji skladnikow. Dodalam takze szczypte sody i cynamonu, troche smalcu, lyzeczke puree z ananasa, Nie zdejmowac ciastek za szybko z blachy, bo sie lamia i krusza. Ciastka troche urosly, sa jak dla mnie troche za slodkie, trzeba piec dluzej niz w przepisie, sa one chrupiace, uzylam maki zytniej razowej 2000 Melvit
Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, jednak po 20 minutach!! Pieczenia ciasteczka sa surowe! Co zatem jest nie tak 🙁 tez chce takie chtupadelka 🙂
Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Twardnieją podczas studzenia.
Co znaczy w całkowicie nagrzanym piekarniku ? 🙂 ile stopni?
„Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia”. Czyli nagrzanym do 180 stopni.