Przepis na makowiec z jabłkami. Biszkopt makowy z jabłkami
Makowiec z jabłkami to łatwe do przygotowania ciasto dla tych, którzy nie lubią bawić się w zwijanie tradycyjnego makowca. Tu jest prosto, sama upieczona masa makowa, nie ma nawet spodu. Dodatek jabłek powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Jeśli dorzucimy dużo bakalii – orzechów, pokrojonych moreli, daktyli czy suszonych śliwek, będzie cięższe, konkretne. Przy ich niewielkiej ilości uzyskamy lżejsze ciasto biszkoptowe, świetne solo, które nada się też jako podstawa do przełożonego kremem tortu (przepisy na kremy tu). Ten rodzaj ciasta makowego można znaleźć gdzieniegdzie pod nazwą “makowiec japoński”. Sprawdzony, stary, łatwy przepis. Jeszcze prościej jest, jeśli zakupimy gotowy, zmielony mak. Uwaga, nie masę makową w puszce, tylko suchy, zmielony mak, sprzedawany zwykle w foliowych torebkach. Najłatwiej dostać go w marketach. Dobrze jest wieczorem, w przeddzień pieczenia lub choć godzinę, dwie przed, zalać mak wrzątkiem i namoczyć rodzynki w rumie, innym alkoholu lub w gorącej wodzie.
Przepis na makowiec z jabłkami – składniki (na tortownicę ok. 22 cm):
– półtorej szklanki dwukrotnie zmielonego maku (ok. 210 g)
– 6 jajek
– szklanka cukru
– 5 łyżek mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 łyżek kaszy manny
– 150 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
– 5 niedużych jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)
– łyżeczka esencji rumowej
– dwie garście rodzynek
– ew. kieliszek czy dwa rumu lub innego alkoholu do ich zalania
– 3/4 szklanki ulubionych bakalii – posiekanych orzechów, migdałów, suszonych moreli, smażonej skórki pomarańczowej itp.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 st.
Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia. Najlepiej by moczył się przynajmniej pół godziny albo więcej. Rodzynki zalać wrzątkiem lub alkoholem i odstawić do nasączenia na kilkanaście minut. Mak odsączyć z wody, odcisnąć, najlepiej w lnianej ściereczce, u mnie przydaje się chusta do sera – idealna.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
Żółtka jajek utrzeć z cukrem na jasną masę. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Wsypywać do ubitych jajek po niewielkiej porcji, po każdej mieszając do połączenia składników. Dodać jabłka, mak, esencję rumową, stopione masło i bakalie.
Białka ubić na sztywną pianę. Przy pomocy łopatki wmieszać delikatnie do masy. Całość przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być suchy. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić nad rondelkiem z gotującą się wodą. Dodać dwie, trzy łyżki mleka, wymieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Wylać na ostudzone ciasto, rozsmarować możliwie równą warstwą.
Kocham makowe słodkości w okolicy świąt;)
wygląda mega smacznie…dla mojej rodziny musiałoby być w wersji bez glutenu 😉 ciekawe czy udałoby się zmienić bez wpływu na smak
Potrzebny sklejacz – zamiennik kaszy manny. Mąka kukurydziana zamiast pszennej.
o mamo, marze o tym cieście od dawna hehe 🙂 wygląda cudownie!
O jaaaa, ale cudo!
kocham makowiec japoński 🙂 Twój wygląda obłędnie!
Wow! Twój makowiec z jabłkami wygląda bardzo smakowicie 🙂
Rolada schabowa na obiad, a ciacho na świąteczny deser 🙂
A do czego użyć rozpuszczone masło? Czy ma posłużyć jako polewa po dodaniu kakao?
Nie, nie, do ciasta samego już dopisałam, dziękuję:)
Zabierałam się za zrobienie tego ciasta, ale coś mnie męczy? Czy tego maku 150 g to jest 1’5 szklanki? Bo wychodzi niecała szklanka. Chyba że to już po zalaniu wrzątkiem??
półtorej szklanki – 210 g. Zmieniłam. Dobrze, że Cię męczyło, dziękuję:)