Pierniczki owsiane
To ciasteczka bez jajek. A nawet z rozpędu napisałam wcześniej “bezglutenowe”, co było wynikiem galopu myśli wyłącznie. Dziękuję za czujność czytelniczą, pomyłka, rzecz jasna była w tytule, chciałam rozważać o glutenie i napisałam jak gamoń.
Bo nie zawsze mamy w swym otoczeniu zwykłych zjadaczy jasnej mąki. Niektórzy mają alergie i nietolerancje. Inni dbają o zdrowie i od czasu do czasu zmniejszają ilość glutenu, bo nie wiadomo jak bardzo jest on naprawdę zły. A niektórzy chcą mieć dziesiąty dan i czarny pas ze zdrowego odżywiania. Często dotyczy to również innych dziedzin życia i ambicja nie pozwala im pozostać na poziomie obecnym. Albo przeciwnie, rozwija się tylko w tym kierunku. Motywacje pieczenia bez mąki i jajek mogą być rozmaite, że ach!:) Tak czy owak, te pierniczki owsiane są miękkie i smakują pierniczkowo. Nie należy ich piec dłużej niż w przepisie mimo, że mogą wydawać się niedopieczone. Kto chce, smaruje polewą lub lukrem.
składniki ( na ok. 40 – 50 szt. w zależności od wielkości ciastek):
– 275 g zmielonych ( malakserem lub w młynku) zwykłych płatków owsianych lub sklepowej mąki owsianej
– 100 g mąki krupczatki
– 50 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
– 50 g przyprawy do pierników takiej bez dodatków i polepszaczy) lub domowej-przepis
– 15 g kakao
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 150 g miodu
– 115 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
– 5 łyżek mleka ( zwykłego lub roślinnego lub wody)
ewentualnie polewa:
– tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona i wymieszana w rondelku nad parującą wodą z trzema, czterema łyżkami mleka lub śmietanki
lub łatwy lukier z tego przepisu
Wszystkie składniki sypkie wymieszać w większej misce. Mleko podgrzać, dodać miód i masło, mieszać i podgrzewać tylko do rozpuszczenia. Wlać do miski z suchymi składnikami, wyrobić i wstawić do lodówki na ok. 15- 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub uformować ręką na podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 0,5 cm. Można wykrawać ciastka foremką lub tylko lekko spłaszczyć uformowane kulki wielkości włoskiego orzecha. Ciastka ułożyć na blaszce i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Każdą blaszkę piec pojedynczo, bez termoobiegu na funkcji góra-dół.
inspiracja – tu
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Polane czekoladą wyglądają bajecznie:)
Ooo super przepis! Właśnie takiego potrzebowałam 😀
Pani blog jest bardzo inspirujacy. Jednak tym razem nie rozumiem na czym ma polegac bezglutenowosc przepisu. Zarowno platki owsiane jak i krupczatka zawieraja gluten.
Tak. Już zmieniłam.Dzięki. Za dużo czynności i myślenia na raz o wielu rzeczach. Przepraszam za pomyłkę.
Śliczne serducha 🙂 I świąteczny klimat na blogu!
Krupczatka ma gluten, ale nie jesteśmy na diecie, wydają się wspaniałe, upieczemy na adwentową rozgrzewkę 🙂
O widzisz, gapa ja.
Pierniczki nie podeszły nam specjalnie, ale zawdzięczam im genialne trufelki dzisiaj 🙂 Czerstwe zblendowałam na okruszki, wrzuciłam do polewy kakaowej i po nocy w lodówce utoczyłam kuleczki, bajka 🙂 A owies przydaje zdrowotności 😛 dziś pieczemy bezglutenowe i ciasto na miękkie do nadziania wstawiłam…
pięknie kształtne wyszły! 🙂
Dla mnie bomba, taka zdrowsza alternatywa 🙂
muszę się o nie pokusić, nie ma co! 🙂
Fajne i pomysłowe, zawsze to jakaś alternatywa dla tradycyjnych pierników 😉
Fajny przepis! Czy można odrzucić ze składników sodę albo znacznie ograniczyć jej ilość? Wyczuwalny smak sody odbiera pierniczkom wiele uroku, ale może można temu zaradzić 🙂
Można, troszkę stracą na pulchności, ale one w ogóle mega pulchne nie są. Trzeba sprawdzić. Jak zrobisz, daj znać:)
witaj bez termoobiegu nie można?
Tak.
można.
Super!!!! Będę piekła dziękuję💞
Na zdrowie!