Granola. Domowy sposób na płatki owsiane
Jak zrobić domowe, chrupiące płatki owsiane? Łatwizna. Trzeba wziąć płatki owsiane, najlepiej te zwykłe, nie błyskawiczne i wszystkie ulubione bakalie – orzechy różnego rodzaju, migdały, pestki słonecznika czy dyni. Do tego suszone owoce według uznania – morele, śliwki, żurawina, rodzynki i ewentualnie wiórki kokosowe. Trzeba wszystko zmieszać z miodem a nawet z cynamonem. Każdy daje co lubi, by potem nie musieć wydłubywać z talerza. Wysuszyć – upiec krótko w piekarniku. Mieszając od czasu do czasu, by wszystko w miarę równomiernie się przypiekło i przyjemnie chrupało w śniadaniowym podaniu. No i wtedy wystarczy jogurt, mleko czy kefir i szybkie, zdrowe jest zawsze pod ręką. Można zabierać w słoiczku do pracy, świetna rzecz. Zamiast batona nawet, do wyjadania na sucho. Dobra też do posypywania ulubionego deseru czy lodów. Pycha!
składniki :
– 2 szklanki płatków owsianych
– szklanka ulubionej mieszanki posiekanych orzechów
– pół szklanki siekanych migdałów
– pół szklanki ziaren słonecznika
– pół szklanki żurawiny
– pół szklanki siekanych, suszonych moreli
– ew. wiórki kokosowe, suszone jabłka czy śliwki
– dwie, trzy duże łyżki miodu lub syropu z agawy czy klonowego, rozpuszczone w dwóch, trzech łyżkach ciepłej wody z łyżeczką cynamonu
Piekarnik ustawić na 150 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski wymieszać, miodem z cynamonem i ponownie wymieszać. Rozsypać na blasze. Piec ok. 10 minut, przemieszać łopatką lub drewnianą łyżką i piec jeszcze ok. 10 – 15 minut – każdy piekarnik jest inny. Kiedy się zezłocą i będą chrupkie – są gotowe. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia na kuchennym blacie i przesypać do słoika.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
nie ma nic lepszego, niż deser z domową granolą!
O tak,świetnie się je ,nawet na sucho:)
często robię granolę,najlepiej smakuje mi chyba z jogurtem 🙂
Pycha tez uwielbiam 🙂
Ile czasu można ją przechowywać w słoiku?
Jeśli jest dobrze wysuszona, chrupiąca, nie miękka – miesiąc.w szczelnym pojemniku. Dłużej nie sprawdzałam.
Super, dziękuję ? Właśnie ją zrobiłam, będzie na śniadanko ?
Ja nie wiem po co pytałam o możliwość przechowywania. Oba jest taka pyszna, że chyba dodaję ją już wszędzie! Jak tak dalej pójdzie to kanapki z szynką będę miała posypane granolą ?
🙂
kooocham domowe granole! <3 pyszna Ci wyszła 🙂
Chętnie przygotuję domową granolę:-)
u mnie to samo na blogu ;-)) pyszka!
Moja granola w dziwnie błyskawiczny i niezauważony sposób wyparowała 😉
Czas przygotować nową porcję i zrobię ją właśnie z dodatkiem żurawiny.
Pozdrawiam
Ania
Domowa granola to jest coś ! 🙂
ja zapiekam oddzielnie płatki z "suchymi" dodatkami. A bakalie dodaje do ostygnietej granoli 🙂
Granola to świetny pomysł, kiedy skręca nas by zjeśc coś słodkiego, a chcemy się zdrowo odzywiać. Niemniej jednak zaproponuję inną równiez pyszną przekąskę opartą na płatkach owsianych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/ciastka-owsiane-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-odchudzaj%C4%85cych-si%C4%99 Ciastka – choć brzmi niezdrowo, to naprawde nie ma sie czego obawiać: występuje w nich tylko naturalny cukier z owoców – to one sa słodzikiem 🙂 Smacznego!