Granola. Domowy sposób na płatki owsiane

Jak zrobić domowe, chrupiące płatki owsiane? Łatwizna. Trzeba wziąć płatki owsiane, najlepiej te zwykłe, nie błyskawiczne i wszystkie ulubione bakalie – orzechy różnego rodzaju, migdały, pestki słonecznika czy dyni. Do tego suszone owoce według uznania – morele, śliwki, żurawina, rodzynki i ewentualnie wiórki kokosowe. Trzeba wszystko zmieszać z miodem a nawet z cynamonem. Każdy daje co lubi, by potem nie musieć wydłubywać z talerza. Wysuszyć – upiec krótko w piekarniku. Mieszając od czasu do czasu, by wszystko w miarę równomiernie się przypiekło i przyjemnie chrupało w śniadaniowym podaniu. No i wtedy wystarczy jogurt, mleko czy kefir i szybkie, zdrowe jest zawsze pod ręką. Można zabierać w słoiczku do pracy, świetna rzecz. Zamiast batona nawet, do wyjadania na sucho. Dobra też do posypywania ulubionego deseru czy lodów. Pycha!

płatki owsiane

składniki : 

– 2 szklanki płatków owsianych
– szklanka ulubionej mieszanki posiekanych orzechów
– pół szklanki siekanych migdałów
– pół szklanki ziaren słonecznika
– pół szklanki żurawiny
– pół szklanki siekanych, suszonych moreli
– ew. wiórki kokosowe, suszone jabłka czy śliwki
– dwie, trzy duże łyżki miodu lub syropu z agawy czy klonowego, rozpuszczone w dwóch, trzech łyżkach ciepłej wody z łyżeczką cynamonu

Piekarnik ustawić na 150 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski wymieszać, miodem z cynamonem i ponownie wymieszać. Rozsypać na blasze. Piec ok. 10 minut, przemieszać łopatką lub drewnianą łyżką i piec jeszcze ok. 10 – 15 minut – każdy piekarnik jest inny. Kiedy się zezłocą i będą chrupkie – są gotowe. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia na kuchennym blacie i przesypać do słoika.

granola

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    4 listopada, 2015, 9:12 am

    nie ma nic lepszego, niż deser z domową granolą!

  2. Lena
    4 listopada, 2015, 10:02 am

    O tak,świetnie się je ,nawet na sucho:)

  3. Ewa W
    4 listopada, 2015, 11:41 am

    często robię granolę,najlepiej smakuje mi chyba z jogurtem 🙂

  4. Monika Pie
    4 listopada, 2015, 3:07 pm

    Pycha tez uwielbiam 🙂

  5. Anonimowy
    4 listopada, 2015, 6:30 pm

    Ile czasu można ją przechowywać w słoiku?

    1. opalanka
      4 listopada, 2015, 7:19 pm

      Jeśli jest dobrze wysuszona, chrupiąca, nie miękka – miesiąc.w szczelnym pojemniku. Dłużej nie sprawdzałam.

    2. Anonimowy
      4 listopada, 2015, 10:00 pm

      Super, dziękuję ? Właśnie ją zrobiłam, będzie na śniadanko ?

    3. Anonimowy
      6 listopada, 2015, 9:28 pm

      Ja nie wiem po co pytałam o możliwość przechowywania. Oba jest taka pyszna, że chyba dodaję ją już wszędzie! Jak tak dalej pójdzie to kanapki z szynką będę miała posypane granolą ?

    4. opalanka
      6 listopada, 2015, 9:55 pm

      🙂

  6. Salvador Dali
    4 listopada, 2015, 8:25 pm

    kooocham domowe granole! <3 pyszna Ci wyszła 🙂

  7. Marzena
    5 listopada, 2015, 7:47 am

    Chętnie przygotuję domową granolę:-)

  8. Poproszę Dokładkę
    5 listopada, 2015, 5:47 pm

    u mnie to samo na blogu ;-)) pyszka!

  9. gzik_i_pyry
    9 listopada, 2015, 10:06 pm

    Moja granola w dziwnie błyskawiczny i niezauważony sposób wyparowała 😉
    Czas przygotować nową porcję i zrobię ją właśnie z dodatkiem żurawiny.

    Pozdrawiam
    Ania

  10. Yablkowa
    24 grudnia, 2015, 11:22 am

    Domowa granola to jest coś ! 🙂
    ja zapiekam oddzielnie płatki z "suchymi" dodatkami. A bakalie dodaje do ostygnietej granoli 🙂

  11. Zuza
    29 sierpnia, 2016, 6:57 am

    Granola to świetny pomysł, kiedy skręca nas by zjeśc coś słodkiego, a chcemy się zdrowo odzywiać. Niemniej jednak zaproponuję inną równiez pyszną przekąskę opartą na płatkach owsianych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/ciastka-owsiane-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-odchudzaj%C4%85cych-si%C4%99 Ciastka – choć brzmi niezdrowo, to naprawde nie ma sie czego obawiać: występuje w nich tylko naturalny cukier z owoców – to one sa słodzikiem 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)