Granola. Domowy sposób na płatki owsiane

Jak zrobić domowe, chrupiące płatki owsiane? Łatwizna. Trzeba wziąć płatki owsiane, najlepiej te zwykłe, nie błyskawiczne i wszystkie ulubione bakalie – orzechy różnego rodzaju, migdały, pestki słonecznika czy dyni. Do tego suszone owoce według uznania – morele, śliwki, żurawina, rodzynki i ewentualnie wiórki kokosowe. Trzeba wszystko zmieszać z miodem a nawet z cynamonem. Każdy daje co lubi, by potem nie musieć wydłubywać z talerza. Wysuszyć – upiec krótko w piekarniku. Mieszając od czasu do czasu, by wszystko w miarę równomiernie się przypiekło i przyjemnie chrupało w śniadaniowym podaniu. No i wtedy wystarczy jogurt, mleko czy kefir i szybkie, zdrowe jest zawsze pod ręką. Można zabierać w słoiczku do pracy, świetna rzecz. Zamiast batona nawet, do wyjadania na sucho. Dobra też do posypywania ulubionego deseru czy lodów. Pycha!

płatki owsiane

składniki : 

– 2 szklanki płatków owsianych
– szklanka ulubionej mieszanki posiekanych orzechów
– pół szklanki siekanych migdałów
– pół szklanki ziaren słonecznika
– pół szklanki żurawiny
– pół szklanki siekanych, suszonych moreli
– ew. wiórki kokosowe, suszone jabłka czy śliwki
– dwie, trzy duże łyżki miodu lub syropu z agawy czy klonowego, rozpuszczone w dwóch, trzech łyżkach ciepłej wody z łyżeczką cynamonu

Piekarnik ustawić na 150 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski wymieszać, miodem z cynamonem i ponownie wymieszać. Rozsypać na blasze. Piec ok. 10 minut, przemieszać łopatką lub drewnianą łyżką i piec jeszcze ok. 10 – 15 minut – każdy piekarnik jest inny. Kiedy się zezłocą i będą chrupkie – są gotowe. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia na kuchennym blacie i przesypać do słoika.

granola

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    4 listopada, 2015, 9:12 am

    nie ma nic lepszego, niż deser z domową granolą!

  2. Lena
    4 listopada, 2015, 10:02 am

    O tak,świetnie się je ,nawet na sucho:)

  3. Ewa W
    4 listopada, 2015, 11:41 am

    często robię granolę,najlepiej smakuje mi chyba z jogurtem 🙂

  4. Monika Pie
    4 listopada, 2015, 3:07 pm

    Pycha tez uwielbiam 🙂

  5. Anonimowy
    4 listopada, 2015, 6:30 pm

    Ile czasu można ją przechowywać w słoiku?

    1. opalanka
      4 listopada, 2015, 7:19 pm

      Jeśli jest dobrze wysuszona, chrupiąca, nie miękka – miesiąc.w szczelnym pojemniku. Dłużej nie sprawdzałam.

    2. Anonimowy
      4 listopada, 2015, 10:00 pm

      Super, dziękuję ? Właśnie ją zrobiłam, będzie na śniadanko ?

    3. Anonimowy
      6 listopada, 2015, 9:28 pm

      Ja nie wiem po co pytałam o możliwość przechowywania. Oba jest taka pyszna, że chyba dodaję ją już wszędzie! Jak tak dalej pójdzie to kanapki z szynką będę miała posypane granolą ?

    4. opalanka
      6 listopada, 2015, 9:55 pm

      🙂

  6. Salvador Dali
    4 listopada, 2015, 8:25 pm

    kooocham domowe granole! <3 pyszna Ci wyszła 🙂

  7. Marzena
    5 listopada, 2015, 7:47 am

    Chętnie przygotuję domową granolę:-)

  8. Poproszę Dokładkę
    5 listopada, 2015, 5:47 pm

    u mnie to samo na blogu ;-)) pyszka!

  9. gzik_i_pyry
    9 listopada, 2015, 10:06 pm

    Moja granola w dziwnie błyskawiczny i niezauważony sposób wyparowała 😉
    Czas przygotować nową porcję i zrobię ją właśnie z dodatkiem żurawiny.

    Pozdrawiam
    Ania

  10. Yablkowa
    24 grudnia, 2015, 11:22 am

    Domowa granola to jest coś ! 🙂
    ja zapiekam oddzielnie płatki z "suchymi" dodatkami. A bakalie dodaje do ostygnietej granoli 🙂

  11. Zuza
    29 sierpnia, 2016, 6:57 am

    Granola to świetny pomysł, kiedy skręca nas by zjeśc coś słodkiego, a chcemy się zdrowo odzywiać. Niemniej jednak zaproponuję inną równiez pyszną przekąskę opartą na płatkach owsianych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/ciastka-owsiane-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-odchudzaj%C4%85cych-si%C4%99 Ciastka – choć brzmi niezdrowo, to naprawde nie ma sie czego obawiać: występuje w nich tylko naturalny cukier z owoców – to one sa słodzikiem 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)