Ciasto marchewkowe z czekoladą. Marchewkowy placek cynamonowy z bakaliami

Cynamonowe ciasto marchewkowe z czekoladą, dość zwarte, lekko gliniaste, wilgotne, z rozpuszczonymi kawałeczkami czekolady. Cynamonu dać można ile się chce lub wcale. Troszkę lub dużo dla bardzo intensywnego koloru i aromatu. Jeśli dosypiemy szczyptę gałki muszkatołowej, zyskamy lekko piernikowy posmak. I orzechy lub słonecznik, ważne są dla chrupkości. Oraz rodzynek dwie garście można dorzucić. A gdyby wcześniej namoczyć je w rumie na przykład, to wtedy podczas pieczenia aromat w mieszkaniu będzie taki, że sąsiedzi się zbiegną. Takie zwykłe, bardzo porządne ciasto na poniedziałki, środy i niedziele. Och, do kawy! Łatwe, bo z rzeczy trudnych jest tylko marchewka do starcia na wiórki. Dodatek kilku łyżek suchej kaszy jaglanej intrygująco chrupiący. Można pominąć. Ale przy drugim pieczeniu:)

ciasto marchewkowe z czekoladą

 

składniki ( na keksówkę ok. 11x 28 cm) :

– 4 duże marchewki starte na średniej grubości wiórki (400 g)
– pół szklanki rodzynek
– 3-4 łyżki rumu ( jeśli nie mamy – może być mocna herbata z kieliszkiem spirytusu lub wódki)
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
– 125 ml oleju rzepakowego
– 150 g mąki pszennej
– 150 mąki żytniej pełnoziarnistej lub pszennej razowej
– 4 łyżki surowej kaszy jaglanej
– łyżeczka proszku do pieczenia (lub półtorej jeśli ktoś lubi bardziej puszyste ciasta)
– pół łyżeczki sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– tabliczka (100g) gorzkiej lub mlecznej czekolady
– pół szklanki siekanych, ulubionych orzechów lub słonecznika lub pół na pół
– 2 łyżki kakao

Rodzynki zalać rumem i odstawić na godzinę. Jeśli używamy herbaty i alkoholu – zalewamy gorącą i wystarczy wtedy 15 minut moczenia. Ustawić piekarnik na 180 st. Formę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Kiedy będzie ubita, cienką strużką, nie przerywając miksowania wlać olej. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Połączyć z masą jajeczną. Dodać startą marchew, bakalie i posiekaną na kawałki czekoladę. Połowę masy odlać i wymieszać z 2 łyżkami kakao. Jasne ciasto wyłożyć na spód blaszki, ciemne na wierzch, można lekko je przemieszać trzonkiem łyżki czy widelca. Albo układać masy naprzemiennie, po łyżce jasnej i ciemnej. Ciasto wyjdzie wtedy w łaty. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50 – 60 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie suchy, nieoklejony ciastem. Ostudzić na kratce, ew. posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

inspiracja – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    9 listopada, 2015, 10:03 am

    Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek:)

  2. Angie
    9 listopada, 2015, 11:40 am

    Ja zabieram kawałek!!<3

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    9 listopada, 2015, 1:53 pm

    Te rozpuszczone kawałeczki czekolady, ten cynamon …. 🙂 Nie dziwię się, że sąsiedzi się zbiegają na ciasto …. 🙂

  4. Moja smaczna kuchnia blog kulinarny
    9 listopada, 2015, 8:43 pm

    wygląda bardzo smacznie!

  5. gzik_i_pyry
    9 listopada, 2015, 9:57 pm

    Beato,
    Cieszę się że zainspirowałam Cię do upieczenia tego ciasta.
    Właśnie obmyślam wersję z dodatkiem dyni 🙂

    Pozdrawiam ciepło
    Ania

    1. opalanka
      10 listopada, 2015, 6:35 am

      Na pewno będzie pycha:)

  6. Natalie
    9 listopada, 2015, 11:30 pm

    Uwielbiam marchewkowe! Twoje wygląda superowo 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  7. Łukasz Majchrowski
    10 listopada, 2015, 10:55 am

    Wygląda przepysznie! 🙂

  8. Mama w Dużym Domu
    10 listopada, 2015, 1:11 pm

    Roztyję się ja i moja rodzina przez ten blog…nie ma rady, pieczemy

  9. Salvador Dali
    11 listopada, 2015, 5:59 am

    ulala.. toć to wieeelka pyszność! 🙂 Mm.. nabrałam ochoty na kawalątek. 🙂

  10. Iga z Dietmap.pl
    11 listopada, 2015, 11:36 am

    Dotychczas robiłam ciasto tylko z marchewką, ale ten dodatek czekolady brzmi (i wygląda) kusząco 😉

  11. Poproszę Dokładkę
    11 listopada, 2015, 5:00 pm

    mmm smakowite ciasto! przyznam szczerze, że uwielbiam takie bardziej zbite 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)