Ciasto z dynią i makiem. Pomarańczowe ciasto z makiem
Ciasto z dynią podczas pieczenia pachniało na całej ulicy. A taki niby niepozorny, zwykły codzienny placek do kawy. Ale jest bardzo wilgotny, lekko chrupiący od migdałów, mięciutki. Ach jak! Można upiec go płaskiej blaszce, jak na zdjęciach, w wyższej keksówce lub w tortownicy. W ostatnim wariancie będzie zgrabnym torcikiem do przełożenia morelowym dżemem. Ciasto do koca i kawy. Bardzo dobre, jesienne ciasto z dyni. Nie, to ciasto z maku! Nie wiem. Ciasto z dynią. Pycha!
ciasto z dynią – składniki ( na blaszkę ok. 23×32 cm lub tortownicę 22 cm)
wszystkie składniki muszą mieć jednakową, pokojową temperaturę
– ok. 0,7 kg dyni (waga po obraniu)
– połowa pomarańczy
– 130 g miękkiego masła
– dwa małe kieliszki rumu (lub kilkanaście kropli ekstraktu rumowego)
– 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
– 6 jajek
– 100 g zmielonego maku ( można kupić w marketach gotowy, zmielony, w plastikowych woreczkach, nie ten z puszki)
– 150 g posiekanych migdałów
– ew. 2 łyżki siekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 2 szklanki mąki
– 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
– ew. cukier puder do posypania wierzchu po upieczeniu
ciasto z dyni – przepis
Dynię obrać ze skóry, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, skropić sokiem z połowy pomarańczy. Zagotować, zmniejszyć ogień, mieszać aż dynia będzie miękka, a sok odparuje. Ostudzić ( wstawiam do drugiego garnka z zimna wodą) i zblendować na mus.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Masło pokroić w kostkę, ucierać kilka chwil z cukrem, aż się połączą. Ucierając dawać po jednym żółtku. Następnie wlać mus z dyni, dodać mak, siekane migdały, skórkę otartą z połowy pomarańczy (tylko pomarańczową część). W masę porcjami wsypać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać w ciasto, całość przelać do formy. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec dotąd, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie suchy. W płaskiej formie, niewysokie ciasto piekło się 30 minut. W keksówce lub tortownicy potrzebuje więcej czas, ok. 40 – 55 minut.
Ciasto można przełożyć lub posmarować jego wierzch dżemem brzoskwiniowym.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
dynia i pomarańcza i jeszcze mak-ależ pysznie:)
ej.. tak się nie robi! A gdzie zaproszenie na kawę i ciasto?! <3 toć stworzyłaś cudo… 🙂
Wpadaj kiedy chcesz:)
Wygląda obłędnie 🙂
Ciasto pachnące jesienią. Na pewno bardzo dobre;) Też się przymierzam do ciasta z dynią:)
Mmm, moje smaki! Mogę wpaść na kawałek? 😉
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale fantastycznie wygląda!!
Wygląda zachwycająco 🙂
Faktycznie, niby niepozorne, ale od razu widać, że przepyszne (:
Już sobie wyobrażam jak cudownie musiało smakować <3
rum się zgubił 😉 ale upiekłam i wyszło przepyszne! 🙂
Mmmm.. musi być przepyszne ciasto, kocham wszystko, co z makiem 😉
Zapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/