Ciasto z dynią i makiem. Pomarańczowe ciasto z makiem

Ciasto z dynią podczas pieczenia pachniało na całej ulicy. A taki niby niepozorny, zwykły codzienny placek do kawy. Ale jest bardzo wilgotny, lekko chrupiący od migdałów, mięciutki. Ach jak! Można upiec go płaskiej blaszce, jak na zdjęciach, w wyższej keksówce lub w tortownicy. W ostatnim wariancie  będzie zgrabnym torcikiem do przełożenia morelowym dżemem. Ciasto do koca i kawy. Bardzo dobre, jesienne ciasto z dyni. Nie, to ciasto z maku! Nie wiem. Ciasto z dynią. Pycha!

ciasto z dynią

ciasto z dynią – składniki ( na blaszkę ok. 23×32 cm lub tortownicę 22 cm)

wszystkie składniki muszą mieć jednakową, pokojową temperaturę

– ok. 0,7 kg dyni  (waga po obraniu)
– połowa pomarańczy
– 130 g miękkiego masła
– dwa małe kieliszki rumu (lub kilkanaście kropli ekstraktu rumowego)
– 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
– 6 jajek
– 100 g zmielonego maku ( można kupić w marketach gotowy, zmielony, w plastikowych woreczkach, nie ten z puszki)
– 150 g posiekanych migdałów
– ew. 2 łyżki siekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 2 szklanki mąki
– 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
– ew. cukier puder do posypania wierzchu po upieczeniu

ciasto z dyni – przepis

Dynię obrać ze skóry, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, skropić sokiem z połowy pomarańczy. Zagotować, zmniejszyć ogień, mieszać aż dynia będzie miękka, a sok odparuje. Ostudzić ( wstawiam do drugiego garnka z zimna wodą) i zblendować na mus.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Masło pokroić w kostkę, ucierać kilka chwil z cukrem, aż się połączą. Ucierając dawać po jednym żółtku. Następnie wlać mus z dyni, dodać mak, siekane migdały, skórkę otartą z połowy pomarańczy (tylko pomarańczową część). W masę porcjami wsypać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać w ciasto, całość przelać do formy. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec dotąd, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie suchy. W płaskiej formie, niewysokie ciasto piekło się 30 minut. W keksówce lub tortownicy potrzebuje więcej czas, ok. 40 – 55 minut.
Ciasto można przełożyć lub posmarować jego wierzch dżemem brzoskwiniowym.

 

ciasto z dynią

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    1 października, 2015, 7:52 am

    dynia i pomarańcza i jeszcze mak-ależ pysznie:)

  2. Salvador Dali
    1 października, 2015, 10:08 am

    ej.. tak się nie robi! A gdzie zaproszenie na kawę i ciasto?! <3 toć stworzyłaś cudo… 🙂

    1. opalanka
      1 października, 2015, 1:34 pm

      Wpadaj kiedy chcesz:)

  3. Monika Pie
    1 października, 2015, 12:25 pm

    Wygląda obłędnie 🙂

  4. KrystynaW
    1 października, 2015, 2:36 pm

    Ciasto pachnące jesienią. Na pewno bardzo dobre;) Też się przymierzam do ciasta z dynią:)

  5. Natalie
    1 października, 2015, 9:31 pm

    Mmm, moje smaki! Mogę wpaść na kawałek? 😉
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  6. Angie
    2 października, 2015, 5:23 am

    Ale fantastycznie wygląda!!

  7. gin
    2 października, 2015, 1:10 pm

    Wygląda zachwycająco 🙂

  8. Magda Głowacka
    2 października, 2015, 2:56 pm

    Faktycznie, niby niepozorne, ale od razu widać, że przepyszne (:

  9. Łukasz Majchrowski
    5 października, 2015, 8:24 am

    Już sobie wyobrażam jak cudownie musiało smakować <3

  10. Anonimowy
    7 października, 2015, 9:44 am

    rum się zgubił 😉 ale upiekłam i wyszło przepyszne! 🙂

  11. KarolinaSnowarska
    2 marca, 2017, 8:59 am

    Mmmm.. musi być przepyszne ciasto, kocham wszystko, co z makiem 😉
    Zapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)