Placuszki ze śliwkami. Racuchy na twarożku ze śliwkami
Placuszki ze śliwkami, z uwagi na moją miłość do śliwek uważam że lepsze niż te z jabłkami. Miękkie, puszyste i dzięki śliwkom bardzo intensywne w smaku. Placuszki ze śliwkami z odrobiną soku z pomarańczy, skórki z cytryny i nawet cynamonu, jeśli ktoś lubi. A migdałowe płatki to już zupełnie z rozpusty i dla chrupania, bo przeciez lubimy chrupać.
Placuszki ze śliwkami na śniadanie, obiad albo podwieczorek. Trzeba jeść cały sezon. I koniecznie zamrozić śliwki! Na placki i owsiankę ze śliwkami.
placuszki ze śliwkami – składniki (na ok. 10 – 12 placków ) :
– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 20 dag serka homogenizowanego lub 15 dag białego twarogu zblendowanego z 4 łyżkami śmietany lub mleka
– 3-4 łyżki mleka
– 40 dag śliwek
– 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
– łyżka skórki otartej z cytryny ( tylko żółta część)
– dwie łyżki płatków migdałów
– olej do smażenia
placuszki ze śliwkami – przepis
Śliwki pozbawić pestek. Pokroić w kostkę. Połowę owoców zalać w rondelku sokiem, zasypać łyżką cukru i gotować na małym ogniu mieszając ok. 5-7 minut aż śliwki zmiękną i wytworzy się gęsty sos.
Obie mąki wymieszać z żółtkami, łyżką cukru, serem i mlekiem. Ciasto będzie gęste. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać w masę serową. Na końcu dodać drugą połowę pokrojonych śliwek. Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wykładać porcje ciasta i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor, na średnim ogniu. Po każdej porcji dobrze jest wymienić olej na nowy. Wykładać na arkusze ręczników papierowych by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć krótką chwilę płatki migdałów. Kiedy będą leciutko złote, przesypać je na talerz. Usmażone placki polać sosem śliwkowym i posypać płatkami migdałów.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Już mam na nie ochotę:)
Muszą być pyszne:)
Te placuszki – ależ one kuszą! 🙂 Fajny przepis z twarożkiem! 🙂
Mniam … zjadłabym na śniadanie.
Pokrojone śliwki ( druga połowa) wmieszać w ciasto?
tak
oj takie placuszki na twarogu są obłędne!
Ale świetnie to wygląda! 😀