Placuszki ze śliwkami. Racuchy na twarożku ze śliwkami

Placuszki ze śliwkami, z uwagi na moją miłość do śliwek uważam że lepsze niż te z jabłkami. Miękkie, puszyste i dzięki śliwkom bardzo intensywne w smaku.  Placuszki ze śliwkami z odrobiną soku z pomarańczy, skórki z cytryny i nawet cynamonu, jeśli ktoś lubi. A migdałowe płatki to już zupełnie z rozpusty i dla chrupania, bo przeciez lubimy chrupać.
Placuszki ze śliwkami na śniadanie, obiad albo podwieczorek. Trzeba jeść cały sezon. I koniecznie zamrozić śliwki! Na placki i owsiankę ze śliwkami.

placuszki ze śliwkami

 

placuszki ze śliwkami

placuszki ze śliwkami – składniki (na ok. 10 – 12 placków ) : 

– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 20 dag serka homogenizowanego lub 15 dag białego twarogu zblendowanego z 4 łyżkami śmietany lub mleka
– 3-4 łyżki mleka
– 40 dag śliwek
– 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
– łyżka skórki otartej z cytryny ( tylko żółta część)
– dwie łyżki płatków migdałów
– olej do smażenia

placuszki ze śliwkami – przepis

Śliwki pozbawić pestek. Pokroić w kostkę. Połowę owoców zalać w rondelku sokiem, zasypać łyżką cukru i gotować na małym ogniu mieszając ok. 5-7 minut aż śliwki zmiękną i wytworzy się gęsty sos.
Obie mąki wymieszać z żółtkami, łyżką cukru, serem i mlekiem. Ciasto będzie gęste. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać w masę serową. Na końcu dodać drugą połowę pokrojonych śliwek. Na patelni rozgrzać  2- 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wykładać porcje ciasta i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor, na średnim ogniu. Po każdej porcji dobrze jest wymienić olej na nowy. Wykładać na arkusze ręczników papierowych by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć krótką chwilę płatki migdałów. Kiedy będą leciutko złote, przesypać je na talerz.  Usmażone placki polać sosem śliwkowym i posypać płatkami migdałów.

placuszki ze śliwkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    8 września, 2015, 8:23 am

    Już mam na nie ochotę:)

  2. Kaka
    8 września, 2015, 10:26 am

    Muszą być pyszne:)

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    8 września, 2015, 1:17 pm

    Te placuszki – ależ one kuszą! 🙂 Fajny przepis z twarożkiem! 🙂

  4. kociołek-pyszności
    8 września, 2015, 5:57 pm

    Mniam … zjadłabym na śniadanie.

  5. Anonimowy
    9 września, 2015, 8:08 am

    Pokrojone śliwki ( druga połowa) wmieszać w ciasto?

    1. opalanka
      9 września, 2015, 8:45 am

      tak

  6. Poproszę Dokładkę
    9 września, 2015, 2:39 pm

    oj takie placuszki na twarogu są obłędne!

  7. Sosna
    10 września, 2015, 6:18 am

    Ale świetnie to wygląda! 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie