Placuszki ze śliwkami. Racuchy na twarożku ze śliwkami

Placuszki ze śliwkami, z uwagi na moją miłość do śliwek uważam że lepsze niż te z jabłkami. Miękkie, puszyste i dzięki śliwkom bardzo intensywne w smaku.  Placuszki ze śliwkami z odrobiną soku z pomarańczy, skórki z cytryny i nawet cynamonu, jeśli ktoś lubi. A migdałowe płatki to już zupełnie z rozpusty i dla chrupania, bo przeciez lubimy chrupać.
Placuszki ze śliwkami na śniadanie, obiad albo podwieczorek. Trzeba jeść cały sezon. I koniecznie zamrozić śliwki! Na placki i owsiankę ze śliwkami.

placuszki ze śliwkami

 

placuszki ze śliwkami

placuszki ze śliwkami – składniki (na ok. 10 – 12 placków ) : 

– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 20 dag serka homogenizowanego lub 15 dag białego twarogu zblendowanego z 4 łyżkami śmietany lub mleka
– 3-4 łyżki mleka
– 40 dag śliwek
– 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
– łyżka skórki otartej z cytryny ( tylko żółta część)
– dwie łyżki płatków migdałów
– olej do smażenia

placuszki ze śliwkami – przepis

Śliwki pozbawić pestek. Pokroić w kostkę. Połowę owoców zalać w rondelku sokiem, zasypać łyżką cukru i gotować na małym ogniu mieszając ok. 5-7 minut aż śliwki zmiękną i wytworzy się gęsty sos.
Obie mąki wymieszać z żółtkami, łyżką cukru, serem i mlekiem. Ciasto będzie gęste. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać w masę serową. Na końcu dodać drugą połowę pokrojonych śliwek. Na patelni rozgrzać  2- 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wykładać porcje ciasta i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor, na średnim ogniu. Po każdej porcji dobrze jest wymienić olej na nowy. Wykładać na arkusze ręczników papierowych by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć krótką chwilę płatki migdałów. Kiedy będą leciutko złote, przesypać je na talerz.  Usmażone placki polać sosem śliwkowym i posypać płatkami migdałów.

placuszki ze śliwkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    8 września, 2015, 8:23 am

    Już mam na nie ochotę:)

  2. Kaka
    8 września, 2015, 10:26 am

    Muszą być pyszne:)

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    8 września, 2015, 1:17 pm

    Te placuszki – ależ one kuszą! 🙂 Fajny przepis z twarożkiem! 🙂

  4. kociołek-pyszności
    8 września, 2015, 5:57 pm

    Mniam … zjadłabym na śniadanie.

  5. Anonimowy
    9 września, 2015, 8:08 am

    Pokrojone śliwki ( druga połowa) wmieszać w ciasto?

    1. opalanka
      9 września, 2015, 8:45 am

      tak

  6. Poproszę Dokładkę
    9 września, 2015, 2:39 pm

    oj takie placuszki na twarogu są obłędne!

  7. Sosna
    10 września, 2015, 6:18 am

    Ale świetnie to wygląda! 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)