Ciasteczka czekoladowe z polewą. Bardzo miękkie ciasteczka

Ciasteczka czekoladowe, bardzo miękkie, delikatne że ach, prawdziwy, ciasteczkowy rarytasik. Z powodu tej delikatności nie nadadzą się do przechowywania w słoiku, raczej do wyłożenia na pięknej paterze i podania do porannej/popołudniowej kawy. Piecze się je krótko, tylko 8 minut i kiedy wyciąga się je z piekarnika, wydają się zupełnie, ale to zupełnie miękkie i surowe. Tak ma być! Pieczone dwie minuty dłużej stwardnieją i po nich. Nie będzie żadnego mięciutkiego środka. Lekko stężeją dopiero po 10 – 15 minutach odpoczywania na kratce (na przykład tej grillowej z piekarnika). Tomek nie jest fanem ciastek. W kierunku owsianych czy kruchych nawet nie spogląda. Te ciasteczka czekoladowe jednak zniknęły w oka mgnieniu. To nie ja.

P.S. Gdyby ktoś chciał się przeczytać inne przepisy na ciastka i ciasteczka, to na blogu jest już ich 112 . Jak to możliwe? 🙂

ciasteczka czekoladowe

ciasteczka czekoladowe – składniki ( na ok. 25 sztuk): 

– tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej, jeśli smak ma być łagodniejszy)
– 170 g masła
– pół szklanki cukru pudru
– 1 jajko
– półtorej szklanki mąki
– wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka, kilkanaście kropli esencji waniliowej
– duża szczypta soli

polewa: 

– pół tabliczki gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady ( lub sama gorzka)
– 2- 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

Czekoladę rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą lub w mikrofali (mikrofalować krótko, z przerwami i wtedy mieszać ). Lekko przestudzić, można wstawić ją na chwilę do miski z zimną wodą. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Masło pokroić w kostkę i rozetrzeć z cukrem płaską końcówką miksera
lub pałką w makutrze. Dodać jajko, ucierać aż się połączy z masą i dodać mąkę. Wymieszać i wlać rozpuszczoną czekoladę. Powstanie gęsta masa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką do herbaty, wykładać na papier porcje wielkości orzecha włoskiego. W trakcie pieczenia rozpływają się i nieco rosną, należy zachować odstępy.

Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec osiem minut. Po tym czasie, mimo, że ciastka wydają się całkowicie nieupieczone, wyjąć je z pieca i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Stężeją. Delikatnie można zdjąć je łopatką z papieru i przełożyć na same metalowe pręty.
Kiedy ciastka stygną można przygotować polewę. Nad rondelkiem z gotująca wodą rozpuścić czekoladę dodając 2- 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki. Kiedy całkowicie się rozpuści i masa będzie jednolita, można polewać wierzch ciastek.

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka czekoladowe

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    19 września, 2015, 8:48 am

    Kuszące ciasteczka:)

  2. Natalie
    19 września, 2015, 5:55 pm

    Proste i pyszne! Takie lubię najbardziej 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Słodko – Słony Świat Ilony
    19 września, 2015, 7:01 pm

    Już wyobrażam sobie ich smak… Pewnie rozpływają się w ustach… Pyszności 🙂

  4. monika jall
    20 września, 2015, 8:35 am

    Wygladaja na proste do zrobienia, chyba sie pokusze i zrobie.

  5. monika jall
    20 września, 2015, 8:35 am

    Wygladaja na proste do zrobienia, chyba sie pokusze i zrobie.

  6. Kaka
    20 września, 2015, 6:00 pm

    Delikatne czekoladowe chmurki na talerzu;)

  7. Aguś kulinarnie
    21 września, 2015, 6:40 am

    Zupełnie bez wyrzutów sumienia,że przytyję,możesz mi takie piec:))))

  8. Chaotyczna
    17 listopada, 2015, 9:41 pm

    Przepiękne i w kolejny ciasteczkowy dzień z pewnością wypróbuję. 🙂 Powiedz mi tylko proszę – w jakiej temperaturze je piec? 🙂 Tak jak większość ciasteczek 180 czy więcej? 🙂 Pozdrawiam gorąco! 😀

    1. opalanka
      17 listopada, 2015, 10:32 pm

      Tak. Pozdrowionka:)

    2. Chaotyczna
      20 listopada, 2015, 9:31 pm

      Zrobiłam dzisiaj te cudeńka! Ciasteczka są wprost BOSKIE! Smakują wszystkim. 😀 Dziękuję Ci za ten wspaniały przepis! 😀 Chciałam jeszcze zapytać – czy mogę zamieścić przepis u siebie na blogu? 🙂 Oczywiście umieszczę stosowną adnotację i odnośnik do Twojego bloga. 🙂

    3. opalanka
      20 listopada, 2015, 9:36 pm

      Jasne. Pozdrowionka:)

  9. Milena
    25 października, 2016, 12:29 pm

    Oj takie ciasteczko to ja bym zjadła 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)