Ciasteczka czekoladowe z polewą. Bardzo miękkie ciasteczka

Ciasteczka czekoladowe, bardzo miękkie, delikatne że ach, prawdziwy, ciasteczkowy rarytasik. Z powodu tej delikatności nie nadadzą się do przechowywania w słoiku, raczej do wyłożenia na pięknej paterze i podania do porannej/popołudniowej kawy. Piecze się je krótko, tylko 8 minut i kiedy wyciąga się je z piekarnika, wydają się zupełnie, ale to zupełnie miękkie i surowe. Tak ma być! Pieczone dwie minuty dłużej stwardnieją i po nich. Nie będzie żadnego mięciutkiego środka. Lekko stężeją dopiero po 10 – 15 minutach odpoczywania na kratce (na przykład tej grillowej z piekarnika). Tomek nie jest fanem ciastek. W kierunku owsianych czy kruchych nawet nie spogląda. Te ciasteczka czekoladowe jednak zniknęły w oka mgnieniu. To nie ja.

P.S. Gdyby ktoś chciał się przeczytać inne przepisy na ciastka i ciasteczka, to na blogu jest już ich 112 . Jak to możliwe? 🙂

ciasteczka czekoladowe

ciasteczka czekoladowe – składniki ( na ok. 25 sztuk): 

– tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej, jeśli smak ma być łagodniejszy)
– 170 g masła
– pół szklanki cukru pudru
– 1 jajko
– półtorej szklanki mąki
– wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka, kilkanaście kropli esencji waniliowej
– duża szczypta soli

polewa: 

– pół tabliczki gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady ( lub sama gorzka)
– 2- 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

Czekoladę rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą lub w mikrofali (mikrofalować krótko, z przerwami i wtedy mieszać ). Lekko przestudzić, można wstawić ją na chwilę do miski z zimną wodą. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Masło pokroić w kostkę i rozetrzeć z cukrem płaską końcówką miksera
lub pałką w makutrze. Dodać jajko, ucierać aż się połączy z masą i dodać mąkę. Wymieszać i wlać rozpuszczoną czekoladę. Powstanie gęsta masa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką do herbaty, wykładać na papier porcje wielkości orzecha włoskiego. W trakcie pieczenia rozpływają się i nieco rosną, należy zachować odstępy.

Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec osiem minut. Po tym czasie, mimo, że ciastka wydają się całkowicie nieupieczone, wyjąć je z pieca i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Stężeją. Delikatnie można zdjąć je łopatką z papieru i przełożyć na same metalowe pręty.
Kiedy ciastka stygną można przygotować polewę. Nad rondelkiem z gotująca wodą rozpuścić czekoladę dodając 2- 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki. Kiedy całkowicie się rozpuści i masa będzie jednolita, można polewać wierzch ciastek.

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka czekoladowe

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    19 września, 2015, 8:48 am

    Kuszące ciasteczka:)

  2. Natalie
    19 września, 2015, 5:55 pm

    Proste i pyszne! Takie lubię najbardziej 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Słodko – Słony Świat Ilony
    19 września, 2015, 7:01 pm

    Już wyobrażam sobie ich smak… Pewnie rozpływają się w ustach… Pyszności 🙂

  4. monika jall
    20 września, 2015, 8:35 am

    Wygladaja na proste do zrobienia, chyba sie pokusze i zrobie.

  5. monika jall
    20 września, 2015, 8:35 am

    Wygladaja na proste do zrobienia, chyba sie pokusze i zrobie.

  6. Kaka
    20 września, 2015, 6:00 pm

    Delikatne czekoladowe chmurki na talerzu;)

  7. Aguś kulinarnie
    21 września, 2015, 6:40 am

    Zupełnie bez wyrzutów sumienia,że przytyję,możesz mi takie piec:))))

  8. Chaotyczna
    17 listopada, 2015, 9:41 pm

    Przepiękne i w kolejny ciasteczkowy dzień z pewnością wypróbuję. 🙂 Powiedz mi tylko proszę – w jakiej temperaturze je piec? 🙂 Tak jak większość ciasteczek 180 czy więcej? 🙂 Pozdrawiam gorąco! 😀

    1. opalanka
      17 listopada, 2015, 10:32 pm

      Tak. Pozdrowionka:)

    2. Chaotyczna
      20 listopada, 2015, 9:31 pm

      Zrobiłam dzisiaj te cudeńka! Ciasteczka są wprost BOSKIE! Smakują wszystkim. 😀 Dziękuję Ci za ten wspaniały przepis! 😀 Chciałam jeszcze zapytać – czy mogę zamieścić przepis u siebie na blogu? 🙂 Oczywiście umieszczę stosowną adnotację i odnośnik do Twojego bloga. 🙂

    3. opalanka
      20 listopada, 2015, 9:36 pm

      Jasne. Pozdrowionka:)

  9. Milena
    25 października, 2016, 12:29 pm

    Oj takie ciasteczko to ja bym zjadła 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)