Łatwy deser brzoskwiniowy. Brzoskwinie w sosie karmelowym
Deser brzoskwiniowy – miękkie brzoskwinie gotowane, bardzo, bardzo smaczne. W składzie sosu do gotowania i polania owoców – mleczko kokosowe lub zwykła śmietanka, koniecznie prawdziwa wanilia i nieco imbiru. Kto nie lubi – nie daje, rzecz jasna. Potrzebne są dojrzałe, miękkie, soczyste brzoskwinie lub nektarynki. Klękajcie narody. Ambrozja. Pięciowarstwowe ciasta przegrywają konkurencję, deser brzoskwiniowy, prosty ale wspaniale smakujący i jakże pięknie wygląda!
deser brzoskwiniowy – składniki (na 4 osoby) :
– 6 dorodnych owoców
– 200 ml śmietanki lub mleczka kokosowego plus 3 łyżki do dekoracji
– 100 g cukru (najlepiej brązowego)
– 2 łyżki wody
– 1 cm świeżego imbiru (niekoniecznie)
– laska wanilii
– łyżeczka masła
– listki mięty do dekoracji
deser brzoskwiniowy – przepis
Brzoskwinie przekroić na połówki i pozbawić pestek. W rondlu lub na wysokiej patelni ( muszą później zmieścić się tam połówki brzoskwiń) , na małym ogniu podgrzać cukier z wodą aż się rozpuści i nabierze jasnozłotego koloru. Dodać masło, zamieszać i odstawić z ognia. Lekko ostudzić. Imbir zetrzeć na drobnej tarce. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać nożem miękki środek. Dodać razem z imbirem do karmelu. Mleczko kokosowe zmiksować, by połączyło się w jednolitą emulsję. Przelać do rondelka z karmelem i przyprawami, ponownie krótko podgrzać. Do powstałego sosu włożyć połówki owoców i gotować pięć minut poruszając od czasu do czasu naczyniem. Wyłożyć owoce na talerze lub półmisek, polać sosem, udekorować kroplami mleczka kokosowego lub śmietanki i listkami mięty.
Muszą być pyszne:)
Wyglądają bardzo kusząco:)
obłędne! muszę robić koniecznie!