Ciasto mleczne z brzoskwiniami. Ciasto belgijskie. Lekki sernik
Ciasto mleczne z brzoskwiniami, łatwe jak nie wiem co. Chyba że ktoś nie umie ubić piany z białek. A przecież każdy umie:) Najlepiej wykonywać je w przeddzień podania, ponieważ wymaga kilkugodzinnego pobytu w lodówce. Nabiera wtedy właściwej konsystencji, tak zresztą jak każdy sernik. Choć w składnikach nie ma sera, powstaje on podczas pieczenia, pod wpływem działania soku z cytryny i wysokiej temperatury. Delikatne, piankowe, leciutkie i banalne do przygotowania ciasto.
P.S. Deser – ciasto mleczne z brzoskwiniami z powodu delikatnej struktury nie kroi się tak pięknie jak tradycyjny sernik. Należy go pozostawić na spodzie z tortownicy, odcinając brzegi papieru. Jako że jest bez tłuszczu i mąki, po dłuższym pobycie w lodówce podchodzi nieco wodą, zatem najlepiej spożyć go możliwie szybko.
ciasto mleczne z brzoskwiniami – składniki ( na tortownicę 26 cm):
wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę
– 5 jajek
– puszka słodzonego, zagęszczonego mleka
– szklanka zwykłego mleka 3,2 % ( 250 ml)
– sok z dwóch cytryn
– łyżka kaszy manny
na dno formy
– okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy
– 3 -4 brzoskwinie lub nektarynki ( świeże lub z puszki )
polewa
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 3 łyżki mleka
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru
Piekarnik ustawić na 200 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć obręczą. Ułożyć biszkopty a na nich pokrojone na ósemki brzoskwinie.
Żółtka oddzielić do białek. Do miski wlać mleko skondensowane i zwykłe, dodać żółtka, kaszę i sok z cytryn. Miksować ok. 5 minut. Białka ubić osobno ze szczyptą soli, pod koniec dodając łyżeczkę cukru. Białka wmieszać łyżką w masę z żółtkami. Wylać na ciastka z owocami. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec kolejne 20 minut. Gdyby szybko się rumieniło – przykryć wierzch delikatnie folią aluminiową.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki, zalać mlekiem, dodać cukier i masło. Mieszając rozpuszczać nad rondelkiem z gotującą się wodą. Polać ciasto i odstawić do schłodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
prezentuje się znakomicie!
Świetny przepis, koniecznie zapiszę:)
Ciekawy pomysł:)
Wygląda super! Pycha 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Świetny serniczek, z czekoladą najlepszy 🙂
Muszę to zrobić, wygląda smakowicie
wygląda po prostu obłędnie!
Naprawdę szybkie w przygotowaniu ciasto. Ciekawa inspiracja jak dla mnie 🙂
Pani Beato, mam zamiar wypróbować ciasto bo wygląda niezwykle smakowicie. Myślę tylko czy zastąpienie mleka śmietaną np. 30% zmieniłoby trochę konsystencję po upieczeniu i być może ciasto kroiłoby się lepiej. Co Pani o tym myśli? Czy próbowała Pani coś takiego? Pozdrawiam.
Nie próbowałam ale wydaje mi się, że może być ciekawie. Konsystencja powinna być bardziej kremowa.