Ciasto mleczne z brzoskwiniami. Ciasto belgijskie. Lekki sernik

Ciasto mleczne z brzoskwiniami, łatwe jak nie wiem co.  Chyba że ktoś nie umie ubić piany z białek. A przecież każdy umie:) Najlepiej wykonywać je w przeddzień podania, ponieważ wymaga kilkugodzinnego pobytu w lodówce. Nabiera wtedy właściwej konsystencji, tak zresztą jak każdy sernik. Choć w składnikach nie ma sera, powstaje on podczas pieczenia, pod wpływem działania soku z cytryny i wysokiej temperatury. Delikatne, piankowe, leciutkie i banalne do przygotowania ciasto.

P.S. Deser – ciasto mleczne z brzoskwiniami z powodu delikatnej struktury nie kroi się tak pięknie jak tradycyjny sernik. Należy go pozostawić na spodzie z tortownicy, odcinając brzegi papieru. Jako że jest bez tłuszczu i mąki, po dłuższym pobycie w lodówce podchodzi nieco wodą, zatem najlepiej spożyć go możliwie szybko.

ciasto mleczne z brzoskwniami

ciasto mleczne z brzoskwiniami – składniki ( na tortownicę 26 cm): 

wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę

– 5 jajek
– puszka słodzonego, zagęszczonego mleka
– szklanka zwykłego mleka 3,2 %  ( 250 ml)
– sok z dwóch cytryn
– łyżka kaszy manny

na dno formy

okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy
– 3 -4 brzoskwinie lub nektarynki ( świeże lub z puszki )

polewa 

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 3 łyżki mleka
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru

Piekarnik ustawić na 200 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć obręczą. Ułożyć biszkopty a na nich pokrojone na ósemki brzoskwinie.
Żółtka oddzielić do białek. Do miski wlać mleko skondensowane i zwykłe, dodać żółtka, kaszę i sok z cytryn. Miksować ok. 5 minut. Białka ubić osobno ze szczyptą soli, pod koniec dodając łyżeczkę cukru. Białka wmieszać łyżką w masę z żółtkami. Wylać na ciastka z owocami. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec kolejne 20 minut. Gdyby szybko się rumieniło – przykryć wierzch delikatnie folią aluminiową.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki, zalać mlekiem, dodać cukier i masło. Mieszając rozpuszczać nad rondelkiem z gotującą się wodą. Polać ciasto i odstawić do schłodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.

ciasto mleczne z brzoskwiniami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    25 sierpnia, 2015, 7:58 am

    prezentuje się znakomicie!

  2. Lena
    25 sierpnia, 2015, 9:05 am

    Świetny przepis, koniecznie zapiszę:)

  3. Aguś kulinarnie
    25 sierpnia, 2015, 2:41 pm

    Ciekawy pomysł:)

  4. Natalie
    25 sierpnia, 2015, 2:53 pm
  5. napiecyku
    25 sierpnia, 2015, 5:37 pm

    Świetny serniczek, z czekoladą najlepszy 🙂

  6. Dorota Humienna
    25 sierpnia, 2015, 7:46 pm

    Muszę to zrobić, wygląda smakowicie

  7. poproszę dokładkę
    25 sierpnia, 2015, 9:35 pm

    wygląda po prostu obłędnie!

  8. Paulina Styś-Nowak
    28 sierpnia, 2015, 9:06 am

    Naprawdę szybkie w przygotowaniu ciasto. Ciekawa inspiracja jak dla mnie 🙂

  9. Dorota
    24 września, 2018, 8:46 am

    Pani Beato, mam zamiar wypróbować ciasto bo wygląda niezwykle smakowicie. Myślę tylko czy zastąpienie mleka śmietaną np. 30% zmieniłoby trochę konsystencję po upieczeniu i być może ciasto kroiłoby się lepiej. Co Pani o tym myśli? Czy próbowała Pani coś takiego? Pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      24 września, 2018, 1:18 pm

      Nie próbowałam ale wydaje mi się, że może być ciekawie. Konsystencja powinna być bardziej kremowa.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)