Ciasto mleczne z brzoskwiniami. Ciasto belgijskie. Lekki sernik

Ciasto mleczne z brzoskwiniami, łatwe jak nie wiem co.  Chyba że ktoś nie umie ubić piany z białek. A przecież każdy umie:) Najlepiej wykonywać je w przeddzień podania, ponieważ wymaga kilkugodzinnego pobytu w lodówce. Nabiera wtedy właściwej konsystencji, tak zresztą jak każdy sernik. Choć w składnikach nie ma sera, powstaje on podczas pieczenia, pod wpływem działania soku z cytryny i wysokiej temperatury. Delikatne, piankowe, leciutkie i banalne do przygotowania ciasto.

P.S. Deser – ciasto mleczne z brzoskwiniami z powodu delikatnej struktury nie kroi się tak pięknie jak tradycyjny sernik. Należy go pozostawić na spodzie z tortownicy, odcinając brzegi papieru. Jako że jest bez tłuszczu i mąki, po dłuższym pobycie w lodówce podchodzi nieco wodą, zatem najlepiej spożyć go możliwie szybko.

ciasto mleczne z brzoskwniami

ciasto mleczne z brzoskwiniami – składniki ( na tortownicę 26 cm): 

wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę

– 5 jajek
– puszka słodzonego, zagęszczonego mleka
– szklanka zwykłego mleka 3,2 %  ( 250 ml)
– sok z dwóch cytryn
– łyżka kaszy manny

na dno formy

okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy
– 3 -4 brzoskwinie lub nektarynki ( świeże lub z puszki )

polewa 

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 3 łyżki mleka
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru

Piekarnik ustawić na 200 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć obręczą. Ułożyć biszkopty a na nich pokrojone na ósemki brzoskwinie.
Żółtka oddzielić do białek. Do miski wlać mleko skondensowane i zwykłe, dodać żółtka, kaszę i sok z cytryn. Miksować ok. 5 minut. Białka ubić osobno ze szczyptą soli, pod koniec dodając łyżeczkę cukru. Białka wmieszać łyżką w masę z żółtkami. Wylać na ciastka z owocami. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec kolejne 20 minut. Gdyby szybko się rumieniło – przykryć wierzch delikatnie folią aluminiową.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki, zalać mlekiem, dodać cukier i masło. Mieszając rozpuszczać nad rondelkiem z gotującą się wodą. Polać ciasto i odstawić do schłodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.

ciasto mleczne z brzoskwiniami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    25 sierpnia, 2015, 7:58 am

    prezentuje się znakomicie!

  2. Lena
    25 sierpnia, 2015, 9:05 am

    Świetny przepis, koniecznie zapiszę:)

  3. Aguś kulinarnie
    25 sierpnia, 2015, 2:41 pm

    Ciekawy pomysł:)

  4. Natalie
    25 sierpnia, 2015, 2:53 pm
  5. napiecyku
    25 sierpnia, 2015, 5:37 pm

    Świetny serniczek, z czekoladą najlepszy 🙂

  6. Dorota Humienna
    25 sierpnia, 2015, 7:46 pm

    Muszę to zrobić, wygląda smakowicie

  7. poproszę dokładkę
    25 sierpnia, 2015, 9:35 pm

    wygląda po prostu obłędnie!

  8. Paulina Styś-Nowak
    28 sierpnia, 2015, 9:06 am

    Naprawdę szybkie w przygotowaniu ciasto. Ciekawa inspiracja jak dla mnie 🙂

  9. Dorota
    24 września, 2018, 8:46 am

    Pani Beato, mam zamiar wypróbować ciasto bo wygląda niezwykle smakowicie. Myślę tylko czy zastąpienie mleka śmietaną np. 30% zmieniłoby trochę konsystencję po upieczeniu i być może ciasto kroiłoby się lepiej. Co Pani o tym myśli? Czy próbowała Pani coś takiego? Pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      24 września, 2018, 1:18 pm

      Nie próbowałam ale wydaje mi się, że może być ciekawie. Konsystencja powinna być bardziej kremowa.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)