Kalafior smażony. Pomysł na kalafior w czosnku i curry

Kalafior smażony wyraźniejszy w smaku niż ten z wody, banalny w przygotowaniu. Może być obiadem lub kolacją. Albo dodatkiem do mięsa. Mogę zjeść całą (niedużą:) sztukę na raz. Do podsmażenia różyczek najlepiej użyć masła klarowanego. Kto nie ma, może zmieszać zwykłe, pół na pół z olejem.

smażony kalafior

składniki:

 
 – kalafior
– łyżka masła klarowanego
– dwa ząbki czosnku
– łyżeczka curry
– garść ziaren słonecznika
– łyżka sezamu
– łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry

W garnku zagotować wodę, osolić. Kalafiora podzielić na różyczki z krótkimi kawałkami łodygi. Gotować kilka minut, by pozostał al dente. Na dużej patelni rozgrzać masło (niezbyt mocno, przyprawy szybko się przypalają), dodać curry i wrzucić kalafior. Smażyć krótką chwilę, zamieszać, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Zamieszać jeszcze raz całość, by masło z curry i czosnkiem pokryło warzywo i po minucie wyłożyć na półmisek. Na suchej, rozgrzanej patelni krótko podprażyć ziarna słonecznika i sezamu.  Uwaga, sezam lubi się przypalać i szybko staje się gorzki. Posypać kalafior nasionami oraz siekaną zieleniną.

kalafior smażony

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Magdalena Kuchaja
    12 lipca, 2015, 7:57 am

    cudowna propozycja na podanie kalafiora 🙂

  2. Lena
    12 lipca, 2015, 8:15 am

    Ten kolor, bajeczny 😉

  3. Justyna Żak
    12 lipca, 2015, 8:25 am

    tak jeszcze nie obiła kalafiora, chętnie wykorzystam:)

    1. Leszek
      17 lipca, 2018, 9:34 pm

      Obij kalafior. A co!

  4. Jan
    13 lipca, 2015, 2:40 am

    No naprawdę super przepis na kalafior, wygląda wprost przepysznie i bardzo ładnie zarazem. Ja uwielbiam potrawy gdzie jest curry czy czosnek, a jak są razem obydwa te składniki to już w ogóle, więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis bo trafia on w mój gust smakowy. Kolor tych kalafiorów jest po prostu cudny.

  5. Magda Głowacka
    13 lipca, 2015, 1:08 pm

    Uwielbiam smażony kalafior. Pychota (:

  6. An etka
    13 lipca, 2015, 7:30 pm

    Już wpróbowaliśmy i taki kalafior na pewno jeszcze pojawi się na naszym stole :). Szybko i smacznie 🙂 !
    Polecam 🙂

  7. Marzena
    14 lipca, 2015, 7:20 am

    Każda wersja kalafiora jest pyszna, bo go uwielbiam. I ten sposób również wypróbuję:-)

  8. Ewka Kasza
    14 lipca, 2015, 4:59 pm

    Serdeczne Dzieki za inspiracje ze smazonym kalafiorem w roli glownej!

    To byl u mnie przeboj ostatniego weekendu – zrobilam dwa razy i wszystko szybko zniklo.

    Nie dodawalam ziaren slonecznika ani sezamu, zamiast tego dodalam wiecej przypraw – szalwie, rozmaryn, oregano, pieprz ziolowy.
    Z curry jako przyprawa przewodnia.
    Zamiast klarowanego masla (sorry, zbyt tluste dla mnie) dodalam lyzke oleju sezamowego.
    Smazylam na duzej ceramicznej patelni pod przykryciem, mieszajac czesto.

    Co nieco kalafiora smazonego, ktorego udalo mi sie zachowac, zmieszalam z lyzka tahini i zrobila sie pyszna pasta kanapkowa na przegryzke.

    dziekuje Ci za ten blog, ktory byl dla mnie wiele razy inspiracja do roznego rodzaju ciekawych dań i mam nadzieje ze dalej bedzie!
    Pozdrawiam serdecznie,
    Ewka

    1. opalanka
      14 lipca, 2015, 9:04 pm

      Pozdrawiam również i zapraszam:)

  9. Alexandra
    14 lipca, 2015, 7:06 pm

    Mniam! Zdrowsza alternatywa dla kalafiora w bułce tartej – jak ja go uwielbiam! Z chęcią spróbuję! 🙂

  10. Dorota Humienna
    25 sierpnia, 2015, 7:49 pm

    Czy brokuły też tak można zrobić?

  11. Dorota Humienna
    25 sierpnia, 2015, 7:50 pm

    Czy brokuły też tak można zrobić?

  12. Dorota Humienna
    25 sierpnia, 2015, 7:50 pm

    Czy brokuły też tak można zrobić?

    1. opalanka
      25 sierpnia, 2015, 9:09 pm

      Tak.

  13. Anonimowy
    15 lutego, 2017, 5:53 pm

    Zrobiłam bez gotowania kalafiora, za to ciut dłużej na patelni. Bardzo dobry.

    1. Anonimowy
      1 września, 2017, 3:26 pm

      Wyszło pyszne. Mąż powiedział, że tak dobrego kalafiora w życiu nie jadł. 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie