Łatwe lody jogurtowe. Łatwe lody karmelowe
Łatwe lody jogurtowe bez maszynki daje się wykonać w domu. Maszynka miesza masę od czasu do czasu, by nie powstały w nich kryształki lodu. Lubimy gładkie, kremowe doznania i po to właśnie jest mieszanie. Można zrobić to ręcznie lub mikserem, co pół godziny w pierwszych dwóch godzinach mrożenia i sprawa załatwiona. Najprostsze z prostych lody bez dodatku jajek i śmietanki mogą powstać z karmelowej masy krówkowej z puszki i jogurtu. Wystarczy ubić razem składniki i włożyć do zamrażarki. Gdybym miała posłużyć się określeniem ze sklepowych lad, to lody o smaku ” sernik kajmakowy “. Pycha.
składniki:
– 400 ml dowolnego jogurtu naturalnego
– puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej) lub pół, jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich doznań:)
– dowolne dodatki – siekane, solone orzeszki ziemne, laskowe, rodzynki lub inne bakalie
– duża szczypta soli
– ew. grube kryształki soli do posypania
Jogurt zmiksować z masą krówkową ubijającymi końcówkami miksera. Dodać sól i ew. bakalie. Przełożyć masę do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Zmieszać mikserem lub łyżką co pół godziny przez pierwsze dwie godziny zamrażania. Przed podaniem wyjąć kilka minut przed podaniem, by lekko zmiękły i łatwiej było je nakładać do pucharków. Ponieważ nie posiadają konserwantów, należy je spożyć w ciągu dwóch tygodni przygotowania.
Mówię Wam- niebo na talerzu:)
Ale bym teraz lody zjadła 😉
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ależ one muszą być obłędne! 🙂
U mnie w zamrażalniku również czekają lody karmelowe! 😀
Ale bym je teraz zjadła 🙂
Wspaniale wyglądają! Chyba wreszcie zrobię swoje pierwsze domowe lody 😉
Lecę po składniki. U mnie królują ostatnio lody bananowo kakaowo kokosowe 🙂
mniam 🙂 kupiłam masę kajmakową i jutro zrobię 🙂
Boskie 🙂
lody zrobione 🙂 w smaku super, tylko jak dla mnie zdecydowanie za słodkie 😉 następnym razem dam zdecydowanie mniej masy kajmakowej, bo następny raz na pewno będzie 😀