Najłatwiejsze ciasto z truskawkami. Jogurtowe ciasto truskawkowe

Proste ciasto z truskawkami do zrobienia w pięć minut. Bez potrzeby używania miksera, z porcji na małą keksówkę. Wystarczająco dobre i szybkie, by z ciastem pod pachą odwiedzić znajomych. W wersji lux można ubić 200 ml słodkiej śmietanki i udekorować nią każdą porcję na talerzyku. Obecność kakao nie jest konieczna, można je pominąć i uzyskać zwykłe, jasne ciasto z truskawkami. Przygotowania trzeba zacząć od wyjęcia wcześniej jajek i jogurtu z lodówki, by miały pokojową temperaturę. A kiedy już zaczynamy działania, od włączenia piekarnika, bo ciasta z proszkiem do pieczenia i jogurtem, czy kefirem czy maślanką nie lubią długiego oczekiwania na włożenie do piekarnika i mogą odwdzięczyć się zakalcem.

najłatwiejsze ciasto z truskawkami

składniki ( na małą keksówkę, ok. 12×25 cm)  : 
wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę 

– 250 ml  jogurtu naturalnego ( może być tez kefir lub maślanka)
– pół szklanki oleju ( np. rzepakowego)
– dwa duże jajka ( lub trzy małe)
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego

– 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– łyżeczka sody do pieczenia
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka kakao
– ok. 25 dag pokrojonych w kawałki truskawek
– ew. dwie garście posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów

Ustawić piekarnik na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem lub olejem i wysypać tartą bułką. W jednej misce wymieszać jogurt, olej, jajka i wanilię. W drugiej mąkę, sodę, proszek, cukier i kakao. Kawałki truskawek oprószyć łyżką mąki, lekko wymieszać. Do miski z mąką wlać masę z jogurtem, wymieszać krótko i nieporządnie łyżką. Dodać truskawki, delikatnie i krótko przemieszać i od razu przełożyć ciasto do formy. Posypać orzechami. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika, na drugą półkę od dołu, z piekarnikiem ustawionym na funkcję góra- dół. Piec ok. 45 – 50 minut. Patyczek od szaszłyka włożony w ciasto powinien wyjść nieoklejony, suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić na metalowej kratce.

ciasto z truskawkami


truskawkowe ciasto

 

jogurtowe ciasto truskawkowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    11 czerwca, 2015, 7:28 am

    To ciasto mówi-spróbuj mnie:)

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    11 czerwca, 2015, 9:32 am

    Ekstra ciacho do kawy! 🙂 Fajny pomysł na truskawki!

  3. Ania – Kto ugości moich gości?
    11 czerwca, 2015, 2:54 pm

    Zapisane do wypróbowania!

  4. Angie
    11 czerwca, 2015, 4:08 pm

    Jogurtowe zawsze są najlepsze!; )

  5. Krzysztof
    11 czerwca, 2015, 6:07 pm

    Aż tutaj czuć zapach tego ciasteczka! Świetne! Ja też chętnie je wypróbuję tym bardziej, że czasem takie ciasta na "już" są baaardzo potrzebne, a i póki sezon na truskawki w pełni to trzeba z ich uroków korzystać. Pokusiłbym się o polania takiego ciastka polewą czekoladową, ale to już chyba łasuchowanie do piątej potęgi będzie 😉

    1. opalanka
      11 czerwca, 2015, 7:41 pm

      A co tam. Truskawki z czekoladą – pycha:)

  6. gin
    12 czerwca, 2015, 4:12 pm

    Mmm, wygląda znakomicie 🙂 Już sobie wyobrażam ten zapach wydobywający się z piekarnika… Bajka 🙂

  7. poproszedokladke.pl
    13 czerwca, 2015, 6:57 am

    rzadko piekę ciasta z truskawkami i kakao, a przecież to takie pyszne połączenie 🙂

  8. whipped cream
    13 czerwca, 2015, 12:24 pm

    Wygląda miękko, wilgotno i apetycznie. Wspaniałe ciasto! 😉

  9. Anonimowy
    24 czerwca, 2015, 6:38 pm

    niestety wyszedł zakalec 🙁

    1. opalanka
      24 czerwca, 2015, 7:40 pm
  10. Anonimowy
    24 czerwca, 2015, 6:42 pm

    Wsadzałam patyczek był suchy…ostudziłam a po wyciągnięciu mi opadł. Pozdrawiam…wygląda smakowicie 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)