Cukinia smażona z serem i czosnkiem. Makaron z cukinii na szybki obiad lub kolację

Gdy mam potrzebę zjedzenia lekkiego, błyskawicznego obiadu czy kolacji, to cukinia smażona z serem nadaje się znakomicie. W sezonie, na naszym stole pojawia się kilka razy w miesiącu. Nie jest zbyt kalorycznie ( o ile nie dodam za dużo sera:), ale za to baaaardzo smacznie. Można też zupełnie się nie ograniczać i dodatkowo ugotować makaron spaghetti, a nawet podsmażyć krótko i dodać drobno pokrojone kawałeczki kurczaka. Będzie obiad  „z mięsem”, a dla niektórych to ważne i inaczej się nie liczy 🙂 Do przygotowania dania najlepiej nadają się małe, młode cukinie z miękką skórką, nie należy ich z niej obierać.

cukinia smażona z serem i czosnkiem


składniki ( na dwie porcje) :

– młoda cukinia ( lub dwie) z miękka skórką
– dwa, trzy ząbki czosnku
– mała papryczka chili lub pół ( ja pomijam)
– ok. 10 dag mozzarelli pokrojonej w kostkę
– łyżka siekanej natki pietruszki
– kilka pomidorków koktailowych (niekoniecznie)
– łyżka, dwie startego parmezanu lub innego, ulubionego, twardego sera ( bursztyn, dziugas, grana padano itp)
– dwie łyżki ziaren słonecznika
– dwie łyżki oliwy i dwie łyżeczki masła do smażenia

Słonecznik podprażyć krótko ( przez minutę, dwie) na suchej patelni by
stał się bardziej chrupki, przełożyć na talerzyk. Cukinię pokroić w
długie, cienkie paski. Najlepiej robić to nożykiem do warzyw, tak, jak
obiera się je ze skórki. Środkową część z nasionami wyrzucić. Na dużej
patelni rozgrzać maslo i oliwę, wrzucić pokrojoną drobno papryczkę
chili. Po minucie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i od
razu cukinię. Wszystko lekko osolić i wymieszać, smażąc chwilę. Dodać
mozarellę i przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum. Po
minucie ser powinien się lekko rozpuścić.Cukinia błyskawicznie mięknie,
należy ją smażyć krótko. Wszystko posypać natką pietruszki, startym
parmezanem i nasionami słonecznika.


jak usmażyć cukinię


cukinia smażona z serem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    19 czerwca, 2015, 7:38 am

    świetne danie, proste, efektowne i na pewno pyszne:)

  2. Alexandra
    19 czerwca, 2015, 8:27 am

    Bardzo podobny właśnie robię, ale z makaronem spaghetti i kurczakiem. Dla mnie rewelka. 🙂

  3. simplife pl
    19 czerwca, 2015, 8:00 pm

    widziałam już przepisy na różne dania z "makaronem" z cukinii ale jakoś tak zawsze myśląc co na obiad zapominam o tym. muszę przykleić kartkę na lodówce, żeby wreszcie spróbować 😉

  4. ola in the kitchen
    19 czerwca, 2015, 8:43 pm

    Wspaniałe danie 😀

  5. Anonimowy
    7 lipca, 2015, 12:29 pm

    dzisiaj postanowiłam zrobić to danie- czekam na opinię męża 🙂

    1. opalanka
      7 lipca, 2015, 2:45 pm

      Ciekawe, czy to mięsożerca czy jarosz:)

  6. Anonimowy
    2 września, 2015, 8:08 pm

    Jadłam dzisiaj, tylko w wersji z serem feta i oliwkami, bez parmezanu. Poezja 🙂 Zastanawiam się, czy nie zastąpić pomidorków koktajlowych suszonymi. Może być ciekawie 🙂 Tak czy inaczej rewelacja 😀

    1. opalanka
      2 września, 2015, 8:41 pm

      Tworzenie i sprawdzanie w kuchni jest najfajniejsze:)

  7. Renatka
    17 lipca, 2018, 7:28 am

    Rzeczywiście bardzo prosty i szybki przepis, ale jaki smaczny i pożywny! 😀

    ___________________________________________
    http://gazetka-lewiatan.pl/

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)