Cukinia smażona z serem i czosnkiem. Makaron z cukinii na szybki obiad lub kolację

Gdy mam potrzebę zjedzenia lekkiego, błyskawicznego obiadu czy kolacji, to cukinia smażona z serem nadaje się znakomicie. W sezonie, na naszym stole pojawia się kilka razy w miesiącu. Nie jest zbyt kalorycznie ( o ile nie dodam za dużo sera:), ale za to baaaardzo smacznie. Można też zupełnie się nie ograniczać i dodatkowo ugotować makaron spaghetti, a nawet podsmażyć krótko i dodać drobno pokrojone kawałeczki kurczaka. Będzie obiad  „z mięsem”, a dla niektórych to ważne i inaczej się nie liczy 🙂 Do przygotowania dania najlepiej nadają się małe, młode cukinie z miękką skórką, nie należy ich z niej obierać.

cukinia smażona z serem i czosnkiem


składniki ( na dwie porcje) :

– młoda cukinia ( lub dwie) z miękka skórką
– dwa, trzy ząbki czosnku
– mała papryczka chili lub pół ( ja pomijam)
– ok. 10 dag mozzarelli pokrojonej w kostkę
– łyżka siekanej natki pietruszki
– kilka pomidorków koktailowych (niekoniecznie)
– łyżka, dwie startego parmezanu lub innego, ulubionego, twardego sera ( bursztyn, dziugas, grana padano itp)
– dwie łyżki ziaren słonecznika
– dwie łyżki oliwy i dwie łyżeczki masła do smażenia

Słonecznik podprażyć krótko ( przez minutę, dwie) na suchej patelni by
stał się bardziej chrupki, przełożyć na talerzyk. Cukinię pokroić w
długie, cienkie paski. Najlepiej robić to nożykiem do warzyw, tak, jak
obiera się je ze skórki. Środkową część z nasionami wyrzucić. Na dużej
patelni rozgrzać maslo i oliwę, wrzucić pokrojoną drobno papryczkę
chili. Po minucie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i od
razu cukinię. Wszystko lekko osolić i wymieszać, smażąc chwilę. Dodać
mozarellę i przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum. Po
minucie ser powinien się lekko rozpuścić.Cukinia błyskawicznie mięknie,
należy ją smażyć krótko. Wszystko posypać natką pietruszki, startym
parmezanem i nasionami słonecznika.


jak usmażyć cukinię


cukinia smażona z serem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    19 czerwca, 2015, 7:38 am

    świetne danie, proste, efektowne i na pewno pyszne:)

  2. Alexandra
    19 czerwca, 2015, 8:27 am

    Bardzo podobny właśnie robię, ale z makaronem spaghetti i kurczakiem. Dla mnie rewelka. 🙂

  3. simplife pl
    19 czerwca, 2015, 8:00 pm

    widziałam już przepisy na różne dania z "makaronem" z cukinii ale jakoś tak zawsze myśląc co na obiad zapominam o tym. muszę przykleić kartkę na lodówce, żeby wreszcie spróbować 😉

  4. ola in the kitchen
    19 czerwca, 2015, 8:43 pm

    Wspaniałe danie 😀

  5. Anonimowy
    7 lipca, 2015, 12:29 pm

    dzisiaj postanowiłam zrobić to danie- czekam na opinię męża 🙂

    1. opalanka
      7 lipca, 2015, 2:45 pm

      Ciekawe, czy to mięsożerca czy jarosz:)

  6. Anonimowy
    2 września, 2015, 8:08 pm

    Jadłam dzisiaj, tylko w wersji z serem feta i oliwkami, bez parmezanu. Poezja 🙂 Zastanawiam się, czy nie zastąpić pomidorków koktajlowych suszonymi. Może być ciekawie 🙂 Tak czy inaczej rewelacja 😀

    1. opalanka
      2 września, 2015, 8:41 pm

      Tworzenie i sprawdzanie w kuchni jest najfajniejsze:)

  7. Renatka
    17 lipca, 2018, 7:28 am

    Rzeczywiście bardzo prosty i szybki przepis, ale jaki smaczny i pożywny! 😀

    ___________________________________________
    http://gazetka-lewiatan.pl/

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)