Łatwe ciasto czekoladowe “poduszeczki” . Puszyste ciasto z serem
Łatwe, bardzo puszyste, lekkie ciasto czekoladowe. Wilgotne, bo z dodatkiem sera. Ser należy zapakować do woreczka, woreczkowi uciąć rożek i narysować masą na cieście kratkę. Zamiast woreczka można użyć dekoratora cukierniczego zwanego rękawem. Mój ser ma dodatek truskawek, stąd różowy kolor. W sezonie nie dodaję truskawek tylko do bigosu 🙂 Internety podają najczęściej przepis w wersji czarno-białej. I jest ślicznie. Śliczniej nawet niż u mnie, bo mój ser miejscami przemieścił inaczej niż plan zakładał. Zupełnie nie szkodzi. Poćwiczę następnym razem. Zwykle ser zapada się w puszysty, rosnący w trakcie pieczenia biszkopt, tworząc na wierzchu ciasta symetryczne “poduszeczki” i ładny wzór w środku. Pyszne ciasto czekoladowe.
Dobrze, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę.
składniki ( na blaszkę ok. 28x40cm lub np. 23 x 32 cm)
na ciasto:
– 5 jajek
– 125 ml oleju
– 125 ml letniej wody
-180 g cukru
– 220 g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao
– łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
– 300 g zmielonego/zblendowanego białego sera (może gotowy tzw/”wiaderkowy”na serniki, ale gęsty. Rzadkie, wodniste sery rozpłyną się w cieście )
– 15 dag zblendowanych na mus truskawek
– 100 g cukru
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ( lub opakowanie proszku budyniowego)
– 2 łyżki kaszy manny
w wersji bez truskawek – 500 g sera, 100 g cukru, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub torebka budyniu ( pomijamy kaszę)
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić na jasny puch z połową cukru. Nie przerywając ubijania wlać cienką strużką olej i wodę.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodawać po łyżce pozostałego cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy żółtkowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać porcjami przez sito do jajek, po każdej porcji wmieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Ciasto przelać do blaszki. Ustawić piekarnik na 180 st.
Zblendowany/zmielony ser zmiksować z cukrem i musem truskawkowym, dodać mąkę lub proszek budyniowy lub skrobię ziemniaczaną i kaszę. Odstawić na 10 minut, by kasza lekko zagęściła masę. W wersji jasnej – ser miksujemy ze skrobią/budyniem i cukrem, bez odstawiania.
Przełożyć ser do plastikowego woreczka. Najlepiej włożyć go do wysokiej szklanki czy pojemnika, jak na zdjęciu. Uciąć róg torebki na szerokość ok. 0,5 cm i wycisnąć masę tworząc kratkę na ciemnej masie. Tak równo, jak się da 🙂
Piec ciasto w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 30 – 35 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Cudowne poduszeczki, narobiłaś mi ochoty na ten przepis 🙂
Uwielbiam Twoje triki, ten z woreczkiem mi szczególnie przypadł do gustu! Ciasto wygląda obłędnie!
Fantastycznie wygląda! Musi być przepyszne; )
Wygląd super a smak na pewno powala 😀
Ale uroczo się prezentuje! Muszę kiedyś takie zrobić 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dla prawdziwych łakomczuchów ten Twój kratkowany sernik:-)
smacznee, oj smaczne :-))
Nie wiem czy mi się wydaje czy tk jest w rzeczywistości ale zdjęcia dają wrażenie, ze ciasto jest niezwykle lekie i puszyste – a własnie takie ciasta kocham! Nigdy nie probowałam takiego przepisu – nigdy też go nie miałam. Cieszę się, że trafiłam tu – spróbuję i mam nadzieję, ze się uda! Dam znać jak wyszło!
czekamy:)