Łatwe ciasto czekoladowe „poduszeczki” . Puszyste ciasto z serem

Łatwe, bardzo puszyste, lekkie ciasto czekoladowe. Wilgotne, bo z dodatkiem sera. Ser należy zapakować do woreczka, woreczkowi uciąć rożek i narysować masą na cieście kratkę. Zamiast woreczka można użyć dekoratora cukierniczego zwanego rękawem. Mój ser ma dodatek truskawek, stąd różowy kolor. W sezonie nie dodaję truskawek tylko do bigosu 🙂 Internety podają najczęściej przepis w wersji czarno-białej. I jest ślicznie. Śliczniej nawet niż u mnie, bo mój ser miejscami przemieścił inaczej niż plan zakładał. Zupełnie nie szkodzi. Poćwiczę następnym razem. Zwykle ser zapada się w puszysty, rosnący w trakcie pieczenia biszkopt, tworząc na wierzchu ciasta symetryczne „poduszeczki” i ładny wzór w środku. Pyszne ciasto czekoladowe.

łatwe ciasto czekoladowe
puszyste ciasto z serem

Dobrze, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę.

składniki ( na blaszkę ok. 28x40cm lub np. 23 x 32 cm)
na ciasto:

– 5 jajek
– 125 ml oleju
– 125 ml letniej wody
-180 g cukru
– 220 g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao
– łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową: 
– 300 g zmielonego/zblendowanego białego sera (może gotowy tzw/”wiaderkowy”na serniki, ale gęsty. Rzadkie, wodniste sery rozpłyną się w cieście )
– 15 dag zblendowanych na mus truskawek
– 100 g cukru
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ( lub opakowanie proszku budyniowego)
– 2 łyżki kaszy manny
w wersji bez truskawek – 500 g sera, 100 g cukru, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub torebka budyniu ( pomijamy kaszę)

Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić na jasny puch z połową cukru. Nie przerywając ubijania wlać cienką strużką olej i wodę.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodawać po łyżce pozostałego cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy żółtkowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać porcjami przez sito do jajek, po każdej porcji wmieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Ciasto przelać do blaszki. Ustawić piekarnik na 180 st.
Zblendowany/zmielony ser zmiksować z cukrem i musem truskawkowym, dodać mąkę lub proszek budyniowy lub skrobię ziemniaczaną i kaszę. Odstawić na 10 minut, by kasza lekko zagęściła masę. W wersji jasnej – ser miksujemy ze skrobią/budyniem i cukrem, bez odstawiania.
Przełożyć ser do plastikowego woreczka. Najlepiej włożyć go do wysokiej szklanki czy pojemnika, jak na zdjęciu. Uciąć róg torebki na szerokość ok. 0,5 cm i wycisnąć masę tworząc kratkę na ciemnej masie. Tak równo, jak się da 🙂

Piec ciasto w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 30 – 35 minut.

jak zrobić ciasto z serem
ciasto czekoladowe "poduszeczki"

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    23 czerwca, 2015, 7:47 am

    Cudowne poduszeczki, narobiłaś mi ochoty na ten przepis 🙂

  2. Alexandra
    23 czerwca, 2015, 9:46 am

    Uwielbiam Twoje triki, ten z woreczkiem mi szczególnie przypadł do gustu! Ciasto wygląda obłędnie!

  3. Angie
    23 czerwca, 2015, 8:03 pm

    Fantastycznie wygląda! Musi być przepyszne; )

  4. ola in the kitchen
    23 czerwca, 2015, 8:44 pm

    Wygląd super a smak na pewno powala 😀

  5. Natalie
    24 czerwca, 2015, 6:09 am

    Ale uroczo się prezentuje! Muszę kiedyś takie zrobić 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  6. Marzena
    24 czerwca, 2015, 12:44 pm

    Dla prawdziwych łakomczuchów ten Twój kratkowany sernik:-)

  7. poproszedokladke.pl
    24 czerwca, 2015, 5:05 pm

    smacznee, oj smaczne :-))

  8. Kasia
    24 czerwca, 2015, 5:05 pm

    Nie wiem czy mi się wydaje czy tk jest w rzeczywistości ale zdjęcia dają wrażenie, ze ciasto jest niezwykle lekie i puszyste – a własnie takie ciasta kocham! Nigdy nie probowałam takiego przepisu – nigdy też go nie miałam. Cieszę się, że trafiłam tu – spróbuję i mam nadzieję, ze się uda! Dam znać jak wyszło!

    1. opalanka
      24 czerwca, 2015, 7:42 pm

      czekamy:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)