Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. Bardzo dobre drożdżówki

Bułeczki drożdżowe, puszyste ciasto z waniliowym budyniem i owocami – moje ulubione. Zamiast śniadania, na zmianę z sernikiem – jeść bym mogła zawsze. I jeszcze owsiankę z orzechami i żurawiną. Ale pachnąca drożdżówka jest najlepsza na świecie. I truskawki, które powolutku rozpoczynają sezon. I majowe ogrody. Jedna mała dziewczynka Maja (!), powiedziała, że chciałaby jeszcze tysiąc takich drożdżówek. Ale mam frajdę:)

Bułeczki drożdżowe do zabrania do szkoły, pracy, na urocze popołudnia z kolegą i koleżanką, mężem, dziećmi, z kim kto lubi!

bułeczki drożdżowe

 

bułeczki drożdżowe z budyniem

bułeczki drożdżowe z budyniem – składniki na ok. 12 szt:

– 2,5 szklanki mąki
– 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
– 3/4 szklanki mleka
– pół szklanki cukru
– dwa jajka
– 80 g roztopionego masła
– szczypta soli

masa budyniowa: 

– 0,5 l mleka
– 3 łyżki cukru
– laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
– łyżeczka mąki pszennej
– żółtko

 kruszonka:

– 50 g masła
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
– kilkanaście truskawek

Mleko lekko podgrzać.Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, sól, wymieszać do całkowitego połączenia składników. Odstawić na 10 – 15 minut, podrosną. Jeśli używamy suszonych drożdży, wsypać je bezpośrednio do miski z mąką. Wymieszać mąkę, drożdże (wyrośnięty zaczyn lub suche i  mleko), cukier i jajka. Ciasto zagnieść ręką lub przy pomocy haków miksera. Wyrabiać ok. 10 minut. Dodać roztopione, schłodzone masło i zagniatać do jego wchłonięcia. Gdyby bardzo się kleiło, dodać dwie łyżki mąki i nie więcej. Może być luźne, po wyrośnięciu zmieni konsystencję i będzie przyjemniejsze w dotyku. Jeśli dodamy więcej mąki ( będzie kusić! ), straci na puszystości. Odstawić na ok. godzinę, pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

Kiedy ciasto rośnie, połowę mleka zagotować z cukrem, wyskrobanym nożem wnętrzem laski wanilii, cukrem waniliowym lub ekstraktem. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkiem. Energicznie mieszając gotujące się mleko, wlać zawiesinę z mąki. Gotować jeszcze minutę, dwie, do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia.
Dłonią natłuszczoną olejem formować z ciasta okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 – 30 minut, by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki, formować w cieście zagłębienia i nakładać w nie po sporej łyżce budyniu. Piekarnik ustawić na 170 st.  Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy. Truskawki pokroić w plastry lub cząstki, wyłożyć na budyń i posypać okruchami kruszonki. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Piec do zrumienia bułek.

bułeczki drożdżowe z budyniem

 

bułeczki drożdżowe z budyniem

 

bułeczki drożdżowe z budyniem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)         

Zapisz



  1. Lena
    18 maja, 2015, 7:24 am

    Też bym zjadła tysiąc takich uroczych drożdżówek 😉

  2. Adam
    18 maja, 2015, 5:31 pm

    Heeej 🙂 Zyczę Ci naprawdę wielkiej kariery jako bloger, chociaz wiem, ze predzej czy pozniej, ktos w koncu zauwazy Twoj niezaprzeczalnie wielki talent i postanowi Ci pomoc rozwinac skrzydla 🙂 W koncu cos oryginalnego i naprawdę wartosciowego, a nie ten jak zwykle, za przeproszeniem oczywiscie chłam, którym karmia nas duze portale internetowe, czy nawet prasa, radio oraz telewizja. To takich blogerow jak Ty powinno się pokazywac 🙂 Mam nadzieje, ze niedlugo tak się stanie 🙂

    1. opalanka
      18 maja, 2015, 6:54 pm

      Miód na me serce Adamie, dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)

  3. Ania – Kto ugości moich gości?
    18 maja, 2015, 7:10 pm

    Super apetyczne!

  4. poproszedokladke.pl
    18 maja, 2015, 7:23 pm

    obłędne drożdżówki, muszę je zrobić 🙂

  5. Monika Pie
    18 maja, 2015, 9:25 pm

    Zgadzam się zupelnie z Panem Adamem ale z drugiej strony chciałoby sie mieć Ciebie tylko dla nas 🙂
    piekne te bułeczki wypróbuje i napisze czy moje dwie lewe rączki do buleczek dadza rade 🙂

  6. Ula
    19 maja, 2015, 8:00 am

    Bardzo apetyczne, moja kuzynka z Czech takie piecze i tam się nazywają kolaczki;-) pychotka.
    Podpisuję się pod komentarzem Adama, bo i ja jestem szczęśliwa gdy odwiedzam Twojego genialnego bloga.
    ;-)))

    1. opalanka
      19 maja, 2015, 2:17 pm

      Ale mi miło! Wdzięczna jestem bardzo:)

      1. Gosiek
        24 czerwca, 2018, 12:39 pm

        Dziś zrobiłam są pyszne ?

  7. Bronisław
    20 maja, 2015, 2:25 pm

    Apetytu to narobiłaś na pewno każdemu kto tutaj zawitał 😉 Dawno nie jadłem domowych drożdżówek. czasem pokuszę się o wizytę w piekarni ale to już nie to, taka piekarnicza "masówka" nie ma już smaku prawdziwej drożdżówki. Truskawek jeszcze nie widziałem "naszych", na ogródku jeszcze zielone, ale skoro są, to muszę poszukać 🙂 pozdrawiam

    1. opalanka
      20 maja, 2015, 7:16 pm

      Już się pokazały, jeszcze szału nie ma, ale parę sztuk do drożdżówek się nadało:)

  8. Kaka
    24 sierpnia, 2015, 4:51 pm

    Te drożdżówki są po prostu idealne. Robiłam już chyba z kilkanaście razy 🙂 Przepis zapisuję u mnie i pewnie jeszcze nie raz coś od Pani zapożyczę, bo wszystko co do tej pory testowałam to rzeczywiście- niebo na talerzu!!!

    1. opalanka
      25 sierpnia, 2015, 10:40 am

      Bardzo się cieszę i zapraszam 🙂

  9. Anonimowy
    19 października, 2015, 9:31 pm

    Witam, czy truskawki można zastąpić innymi owocami? Pozdrawiam

    1. opalanka
      20 października, 2015, 8:01 am

      Tak. Nadadzą się np. pokrojone na kawałki śliwki czy brzoskwinie, Pozdrawiam

  10. Anonimowy
    7 listopada, 2015, 3:41 pm

    A gdzie roztopione masło i jajka??????
    Co to za przepis jak nie wiadomo gdzie i kiedy dodać????

    1. opalanka
      7 listopada, 2015, 6:11 pm

      Ano taki gapowaty. Już dopisałam:)

  11. Karolina
    6 maja, 2016, 12:50 pm

    Tylko 3 dag drożdży?

    1. opalanka
      6 maja, 2016, 6:54 pm

      Tak.

  12. Anonimowy
    12 maja, 2016, 11:16 am

    Czy ciasto można przygotować wieczorem a upiec następnego dnia rano?

    1. opalanka
      12 maja, 2016, 1:55 pm

      Tak. Trzeba je wyjąć na blat i zaczekać, jeśli nie urosło przez noc.

  13. Agata Szustakiewicz
    3 lipca, 2016, 12:30 pm

    Ja również jestem pani wielką fanką. Ciasto drożdżowe piekę co tydzień, muffinki wypróbowałam prawie wszystkie, kilka serników też palce lizać, a teraz biorę się za bułeczki.

    1. opalanka
      3 lipca, 2016, 2:16 pm

      O jak mi miło. Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)

  14. Nusia
    24 sierpnia, 2016, 1:47 pm

    Taka mialam na nie ochotę i kocha. Ciasto nie urislo wiec nie byli mowy o formowaniu koleczek. Mialam nadzieje ze chociaż w piekarniku pod rosną ale nie…. wyszly zakalce. Pierwszy raz w życiu cos z wypieków mi nie wyszli a opiekę dużo. :'( jestem zawiedziona

    1. opalanka
      24 sierpnia, 2016, 8:54 pm

      Jeśli ciasto nie urosło,to powodem mogą być tylko nieaktywne drożdże. świeże muszą urosnąć już w zaczynie. Innej przyczyny nierośnięcia nie ma. No chyba że zimno.

    2. opalanka
      24 sierpnia, 2016, 8:55 pm

      drożdże można też dezaktywować zbyt gorącym mlekiem albo masłem.

  15. Anonimowy
    23 lipca, 2017, 9:25 am

    Ciasto delikatne i puszyste zrobiłam bułeczki z budyniem waniliowym Oetkera .Rancik posmarowałam rozbełtanym jajkiem na to kruszonka wyszły przepyszne,prawdziwe NIEBO W GĘBIE .Dziękuje za przepis z pewnością tu wrócę POZDRAWIAM

  16. Goga87
    27 listopada, 2017, 5:15 am

    Wyszly za…ebiste! Ciasto po 3h potroilo swoja objetosc i bylo bardzo trudne do formowania ale za to buleczki mieciutkie i pyszne (nastepnym razem dam wiecej cukru). Dzieki za przepis, dzieciaki beda mialy pyszne sniadanko przed szkola.

    1. Beata Królikiewicz
      27 listopada, 2017, 5:56 pm

      Bardzo się cieszę. Ciasto im luźniejsze, tym trudniej je obrobić ale bułeczki są bardziej puszyste później.

  17. Ludka
    2 czerwca, 2018, 5:25 am

    Jak można chcieć ich tysiąc, ja po dwóch jestem pełna, sytne niesamowicie ;). Oczywiście nie do końca mi się udały, jak to zwykle kiedy próbuję robić ciasto na drożdzach… ale i tak są pycha 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      2 czerwca, 2018, 7:10 am

      Bardzo się cieszę:)

  18. Justyna
    5 maja, 2020, 4:21 pm

    Mega drożdżówki lepszych nie jadłam dziś zrobiłam cała rodzina zachwycona. Napewno będą u nas napewno często. Dziękuję za cudowny przepis.

  19. Justyna
    5 maja, 2020, 4:22 pm

    Dzisiaj zrobione. Lepszych nie jadłam. Dzieci zachwycone i rodzice również. Te bułki są na medal. Dziękuję

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)