Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. Bardzo dobre drożdżówki

Bułeczki drożdżowe, puszyste ciasto z waniliowym budyniem i owocami – moje ulubione. Zamiast śniadania, na zmianę z sernikiem – jeść bym mogła zawsze. I jeszcze owsiankę z orzechami i żurawiną. Ale pachnąca drożdżówka jest najlepsza na świecie. I truskawki, które powolutku rozpoczynają sezon. I majowe ogrody. Jedna mała dziewczynka Maja (!), powiedziała, że chciałaby jeszcze tysiąc takich drożdżówek. Ale mam frajdę:)

Bułeczki drożdżowe do zabrania do szkoły, pracy, na urocze popołudnia z kolegą i koleżanką, mężem, dziećmi, z kim kto lubi!

bułeczki drożdżowe

 

bułeczki drożdżowe z budyniem

bułeczki drożdżowe z budyniem – składniki na ok. 12 szt:

– 2,5 szklanki mąki
– 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
– 3/4 szklanki mleka
– pół szklanki cukru
– dwa jajka
– 80 g roztopionego masła
– szczypta soli

masa budyniowa: 

– 0,5 l mleka
– 3 łyżki cukru
– laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
– łyżeczka mąki pszennej
– żółtko

 kruszonka:

– 50 g masła
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
– kilkanaście truskawek

Mleko lekko podgrzać.Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, sól, wymieszać do całkowitego połączenia składników. Odstawić na 10 – 15 minut, podrosną. Jeśli używamy suszonych drożdży, wsypać je bezpośrednio do miski z mąką. Wymieszać mąkę, drożdże (wyrośnięty zaczyn lub suche i  mleko), cukier i jajka. Ciasto zagnieść ręką lub przy pomocy haków miksera. Wyrabiać ok. 10 minut. Dodać roztopione, schłodzone masło i zagniatać do jego wchłonięcia. Gdyby bardzo się kleiło, dodać dwie łyżki mąki i nie więcej. Może być luźne, po wyrośnięciu zmieni konsystencję i będzie przyjemniejsze w dotyku. Jeśli dodamy więcej mąki ( będzie kusić! ), straci na puszystości. Odstawić na ok. godzinę, pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

Kiedy ciasto rośnie, połowę mleka zagotować z cukrem, wyskrobanym nożem wnętrzem laski wanilii, cukrem waniliowym lub ekstraktem. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkiem. Energicznie mieszając gotujące się mleko, wlać zawiesinę z mąki. Gotować jeszcze minutę, dwie, do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia.
Dłonią natłuszczoną olejem formować z ciasta okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 – 30 minut, by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki, formować w cieście zagłębienia i nakładać w nie po sporej łyżce budyniu. Piekarnik ustawić na 170 st.  Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy. Truskawki pokroić w plastry lub cząstki, wyłożyć na budyń i posypać okruchami kruszonki. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Piec do zrumienia bułek.

bułeczki drożdżowe z budyniem

 

bułeczki drożdżowe z budyniem

 

bułeczki drożdżowe z budyniem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)         

Zapisz



  1. Lena
    18 maja, 2015, 7:24 am

    Też bym zjadła tysiąc takich uroczych drożdżówek 😉

  2. Adam
    18 maja, 2015, 5:31 pm

    Heeej 🙂 Zyczę Ci naprawdę wielkiej kariery jako bloger, chociaz wiem, ze predzej czy pozniej, ktos w koncu zauwazy Twoj niezaprzeczalnie wielki talent i postanowi Ci pomoc rozwinac skrzydla 🙂 W koncu cos oryginalnego i naprawdę wartosciowego, a nie ten jak zwykle, za przeproszeniem oczywiscie chłam, którym karmia nas duze portale internetowe, czy nawet prasa, radio oraz telewizja. To takich blogerow jak Ty powinno się pokazywac 🙂 Mam nadzieje, ze niedlugo tak się stanie 🙂

    1. opalanka
      18 maja, 2015, 6:54 pm

      Miód na me serce Adamie, dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)

  3. Ania – Kto ugości moich gości?
    18 maja, 2015, 7:10 pm

    Super apetyczne!

  4. poproszedokladke.pl
    18 maja, 2015, 7:23 pm

    obłędne drożdżówki, muszę je zrobić 🙂

  5. Monika Pie
    18 maja, 2015, 9:25 pm

    Zgadzam się zupelnie z Panem Adamem ale z drugiej strony chciałoby sie mieć Ciebie tylko dla nas 🙂
    piekne te bułeczki wypróbuje i napisze czy moje dwie lewe rączki do buleczek dadza rade 🙂

  6. Ula
    19 maja, 2015, 8:00 am

    Bardzo apetyczne, moja kuzynka z Czech takie piecze i tam się nazywają kolaczki;-) pychotka.
    Podpisuję się pod komentarzem Adama, bo i ja jestem szczęśliwa gdy odwiedzam Twojego genialnego bloga.
    ;-)))

    1. opalanka
      19 maja, 2015, 2:17 pm

      Ale mi miło! Wdzięczna jestem bardzo:)

      1. Gosiek
        24 czerwca, 2018, 12:39 pm

        Dziś zrobiłam są pyszne ?

  7. Bronisław
    20 maja, 2015, 2:25 pm

    Apetytu to narobiłaś na pewno każdemu kto tutaj zawitał 😉 Dawno nie jadłem domowych drożdżówek. czasem pokuszę się o wizytę w piekarni ale to już nie to, taka piekarnicza "masówka" nie ma już smaku prawdziwej drożdżówki. Truskawek jeszcze nie widziałem "naszych", na ogródku jeszcze zielone, ale skoro są, to muszę poszukać 🙂 pozdrawiam

    1. opalanka
      20 maja, 2015, 7:16 pm

      Już się pokazały, jeszcze szału nie ma, ale parę sztuk do drożdżówek się nadało:)

  8. Kaka
    24 sierpnia, 2015, 4:51 pm

    Te drożdżówki są po prostu idealne. Robiłam już chyba z kilkanaście razy 🙂 Przepis zapisuję u mnie i pewnie jeszcze nie raz coś od Pani zapożyczę, bo wszystko co do tej pory testowałam to rzeczywiście- niebo na talerzu!!!

    1. opalanka
      25 sierpnia, 2015, 10:40 am

      Bardzo się cieszę i zapraszam 🙂

  9. Anonimowy
    19 października, 2015, 9:31 pm

    Witam, czy truskawki można zastąpić innymi owocami? Pozdrawiam

    1. opalanka
      20 października, 2015, 8:01 am

      Tak. Nadadzą się np. pokrojone na kawałki śliwki czy brzoskwinie, Pozdrawiam

  10. Anonimowy
    7 listopada, 2015, 3:41 pm

    A gdzie roztopione masło i jajka??????
    Co to za przepis jak nie wiadomo gdzie i kiedy dodać????

    1. opalanka
      7 listopada, 2015, 6:11 pm

      Ano taki gapowaty. Już dopisałam:)

  11. Karolina
    6 maja, 2016, 12:50 pm

    Tylko 3 dag drożdży?

    1. opalanka
      6 maja, 2016, 6:54 pm

      Tak.

  12. Anonimowy
    12 maja, 2016, 11:16 am

    Czy ciasto można przygotować wieczorem a upiec następnego dnia rano?

    1. opalanka
      12 maja, 2016, 1:55 pm

      Tak. Trzeba je wyjąć na blat i zaczekać, jeśli nie urosło przez noc.

  13. Agata Szustakiewicz
    3 lipca, 2016, 12:30 pm

    Ja również jestem pani wielką fanką. Ciasto drożdżowe piekę co tydzień, muffinki wypróbowałam prawie wszystkie, kilka serników też palce lizać, a teraz biorę się za bułeczki.

    1. opalanka
      3 lipca, 2016, 2:16 pm

      O jak mi miło. Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)

  14. Nusia
    24 sierpnia, 2016, 1:47 pm

    Taka mialam na nie ochotę i kocha. Ciasto nie urislo wiec nie byli mowy o formowaniu koleczek. Mialam nadzieje ze chociaż w piekarniku pod rosną ale nie…. wyszly zakalce. Pierwszy raz w życiu cos z wypieków mi nie wyszli a opiekę dużo. :'( jestem zawiedziona

    1. opalanka
      24 sierpnia, 2016, 8:54 pm

      Jeśli ciasto nie urosło,to powodem mogą być tylko nieaktywne drożdże. świeże muszą urosnąć już w zaczynie. Innej przyczyny nierośnięcia nie ma. No chyba że zimno.

    2. opalanka
      24 sierpnia, 2016, 8:55 pm

      drożdże można też dezaktywować zbyt gorącym mlekiem albo masłem.

  15. Anonimowy
    23 lipca, 2017, 9:25 am

    Ciasto delikatne i puszyste zrobiłam bułeczki z budyniem waniliowym Oetkera .Rancik posmarowałam rozbełtanym jajkiem na to kruszonka wyszły przepyszne,prawdziwe NIEBO W GĘBIE .Dziękuje za przepis z pewnością tu wrócę POZDRAWIAM

  16. Goga87
    27 listopada, 2017, 5:15 am

    Wyszly za…ebiste! Ciasto po 3h potroilo swoja objetosc i bylo bardzo trudne do formowania ale za to buleczki mieciutkie i pyszne (nastepnym razem dam wiecej cukru). Dzieki za przepis, dzieciaki beda mialy pyszne sniadanko przed szkola.

    1. Beata Królikiewicz
      27 listopada, 2017, 5:56 pm

      Bardzo się cieszę. Ciasto im luźniejsze, tym trudniej je obrobić ale bułeczki są bardziej puszyste później.

  17. Ludka
    2 czerwca, 2018, 5:25 am

    Jak można chcieć ich tysiąc, ja po dwóch jestem pełna, sytne niesamowicie ;). Oczywiście nie do końca mi się udały, jak to zwykle kiedy próbuję robić ciasto na drożdzach… ale i tak są pycha 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      2 czerwca, 2018, 7:10 am

      Bardzo się cieszę:)

  18. Justyna
    5 maja, 2020, 4:21 pm

    Mega drożdżówki lepszych nie jadłam dziś zrobiłam cała rodzina zachwycona. Napewno będą u nas napewno często. Dziękuję za cudowny przepis.

  19. Justyna
    5 maja, 2020, 4:22 pm

    Dzisiaj zrobione. Lepszych nie jadłam. Dzieci zachwycone i rodzice również. Te bułki są na medal. Dziękuję

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)