Bardzo dobre kruche ciasteczka. Ciastka ze słonecznikiem
Ciastka ze słonecznikiem , maślane, kruche, najbardziej klasyczne jakie można sobie wyobrazić. Chrupkie jeszcze bardziej niż zazwyczaj, przez słonecznikowo-miodowy środek. Domowe, kruche ciastka ze słonecznikiem do kawy i herbaty, tradycyjne, wszystkimsmakujące. Na każdą okoliczność. Do drugiego śniadania i popołudniowych spotkań towarzyskich. Pycha. Masa słonecznikowa nadaje się również do dekorowania babeczek, serników innych ciast i deserów.
ciastka ze słonecznikiem- składniki (na ok 30 szt) :
– 300 g mąki
– 200 g masła ( bez dodatku oleju)
– 100 g cukru
– dwa żółtka
masa słonecznikowa:
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki cukru
– łyżeczka masła
– 40 g śmietanki lub zagęszczonego mleka
– 150 g łuskanych ziaren słonecznika
ciastka ze słonecznikiem – przepis
Masło pokroić nożem w kostkę, dodać mąkę, cukier i żółtka. Możliwie szybko zagnieść ciasto ręką, lub przy pomocy miksera z końcówką hak. Powstałą kulę z ciasta schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po wyjęciu zagnieść jeszcze raz ciasto, by łatwiej je było rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm. Po chwili lekko zmięknie od ciepła dłoni. Ciasto należy wałkować na mocno podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wyciąć foremką krążki lub kwiatki.wielkości ok. 4-5 cm. Układać na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 10 minut, by się podpiekły. W tym czasie przygotować środek. Najlepiej piec obie blaszki na raz, z włączoną funkcją termoobieg. W przypadku braku tej możliwości, ciasteczka, które nie zmieściły się do piekarnika, powinny czekać w lodówce.
Miód, cukier, masło i śmietankę włożyć do rondelka, gotować mieszając przez ok. minutę.
Kiedy składniki się połączą, dodać słonecznik, wymieszać. Wyjąć ciastka z pieca, piekarnika nie wyłączać. Nakładać łyżeczką słonecznikową masę na środek każdego ciastka. Wstawić ponownie do piekarnika na 5-8 minut.
inspiracja u Małej Cukierenki
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Aż bym chciała sięgnąć po jedno;)
Wow, ciasteczka wyglądają świetnie! *.*
Idealnie Ci wyszły!
Urocze! Pochrupałabym takie 🙂
Ta masa słonecznikowa to musi być rewelacyjna, kradnę kilka!
piękny kształt ciasteczek 🙂 a słonecznik tak się błyszczy, że aż ślinka cieknie 🙂
zawsze kupowałam takie ciacha, muszę teraz przygotować je własnoręcznie 🙂
Mmm pysznie (maślane oczy) :). Muszę zrobić i żeby samej nie przytyć rozdać połowę! 🙂
Coś czuję, że będą hitem w moim domu.
Czesc 🙂 Mam do Ciebie pytanie, od jak dawna zajmujesz się pisaniem? Czy jest to Twoj pierwszy blog, czy były jakieś wczesniejsze? 🙂 Interesuje mnie to dlatego, ze posiadasz naprawdę ogromny talent do pisania, no i zastanawiam się, czy się gdzies, hmm, „szkoliles”, ze tak się wyraze, czy po prostu zaczales pisac i tyle :p
No bardzo dziękuję 🙂 To jakaś ukryta kamera?:)
Jak zawsze perfekcja 😉
Mmmm… wyglądają smakowicie, bardzo chętnie bym się poczęstowała 😉
U mnie w domu zrobiły furorę! Upieklam trochę mniejsze i na każdym było trochę więcej masy słonecznikowej. Naprawdę pyszne:)
Czy w masie słonecznikowej można użyć śmietanki kremówki czy chodzi o jakąś inną śmietankę?
tak, chodzi o śmietankę kremówkę.