Łatwy sernik z kajmakiem
Sernik z kajmakiem – w tym przepisie, nie ma ubijania i ucierania. Ser kupiłam nie przykładając się do wyboru, dostępny w popularnym dyskoncie. Chudy i rzadki. Składniki trzeba zmieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką. Sernik niespecjalnie urośnie i nie zapadnie się po upieczeniu. Będzie bardzo
kremowy, delikatny i przepyszny. Dla mnie – świetny.
Sernik z kajmakiem to bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto. Od kiedy producenci nabiału mają w ofercie gotowy ser mielony “na serniki”, odpada połowa pracy. Wśród różnych ofert serowych można przebierać i wybierać. Dobrze, by zmielona masa była gęsta. Choć przy odrobinie doświadczenia i to nie ma znaczenia. W przypadku bardzo rzadkiego, “wiaderkowego ” produktu, wystarczy dodać łyżkę więcej wiążącej substancji. W rozmaitych przepisach najczęściej jest to skrobia ziemniaczana (często zamiennie z proszkiem budyniowym – w którym głównym składnikiem jest skrobia właśnie, za to więcej E-dodatków) czy kasza manna na przykład.
Delikatniejsze i bardziej kremowe serniki otrzymamy z sera o wyższej zawartości tłuszczu. Cena tych, zazwyczaj jest wyższa. Oczywiście chudość sera można nadrobić komponując skład masy sernikowej, wystarczy dodać nieco tłuszczu w postaci masła, śmietanki kremówki czy sera mascarpone. Chudszy sernik będzie mniej kaloryczny i odrobinę mniej kremowy. Do wyboru, do koloru.
W przepisie na sernik z kajmakiem i w wielu innych z zakładki serniki, większość przepisów polega na zmieszaniu składników. Jedynie w sernikach bardzo puszystych ubijamy białka i żółtka czy ucieramy masło, tak jak np. w serniku fantazyjnym, dwukolorowym, czy waniliowym, puszystym serniku, który najczęściej wybierają moi znajomi. Po przeczytaniu tego artykułu, upieczeniu dwóch udanych egzemplarzy pod rząd, wiadome będzie, że sernik to najłatwiejsze ciasto na świecie. Najlepszą konsystencję sernik uzyskuje po kilku godzinach, a najlepiej całej nocy w lodówce. Nie należy pomijać tego etapu:) Sernik można ozdobić siekanymi, solonymi orzeszkami ziemnymi.
sernik z kajmakiem- składniki ( na tortownicę ok. 22 cm) :
– 1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego czy półtłustego, białego sera lub gotowca “na serniki”
– 250 ml kwaśniej śmietany 18 %
– 5 jajek
– pół szklanki cukru
– 3/4 puszki o poj. 400 ml masy krówkowej ( kajmakowej)
– środek wyskrobany z wnętrza laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
polewa
– 1/4 puszki masy kajmakowej
– 6 kostek gorzkiej czekolady
– 2, 3 łyżki mleka
czekoladowa kratka do dekoracji (niekoniecznie):
– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczona nad parująca wodą z dwiema łyżkami mleka
– papier do pieczenia, folia aluminiowa do uszczelnienia tortownicy
Formę uszczelnić na spodzie i bokach trzema, czterema warstwami spożywczej folii aluminiowej. Przygotować naczynie żaroodporne, garnek (bez plastikowych elementów) czy większą blaszkę, w której zmieści się
tortownica. Jeśli nie mamy wystarczająco dużego naczynia, można tortownicę ustawićna kratce grillowej z wyposażenia piekarnika a naczynie wypełnionewrzątkiem wstawić na dno piekarnika. Serniki pieczone w otoczeniu pary wodnej są o wiele delikatniejsze, rosną równiej i nie zapadają się do
środka.
Składniki na sernik wymieszać w dużej misce. Jeśli używamy miksera, należy mieszać całość możliwie krótko i na niewielkich obrotach, by masa zbytnio się nie napowietrzyła. Napowietrzona urośnie i przy stygnięciu zapadnie się do środka. To problem wielu niedoświadczonych “sernikowców”. Piekarnik ustawić na 180 st. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Jeśli chcemy mieć gładki brzeg sernika – blaszkę należy wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i bezpośrednio do niej wlać masę.
Wstawić do naczynia formę z masą serową. Nalać wrzącej wody tyle, by sięgała do 1/4 wysokości tortownicy. Jeśli pieczemy na kratce grillowej, wypełniamy wrzątkiem całe naczynie ustawione na spodzie piekarnika.
Sernik wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca, na drugi od dołu poziom, na godzinę i 10 minut. Funkcja pieczenia – góra- dół. Po piętnastu minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Ostudzić w piecyku. Po ok. 30 minutach można lekko uchylić drzwiczki, zostawiając wąską szczelinę (wkładam trzonek drewnianej łyżki czy złożoną ściereczkę). Kiedy sernik będzie całkowicie wystudzony, przygotować polewę. Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając nad większym, z gotującą się wodą.
Powstałą masą polać wierzch ciasta, ew. udekorować czekoladową polewą, przy pomocy łyżeczki lub dekoratora cukierniczego.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Piękny i apetyczny
Sernik kajmakowy to hit u mnie w domu. Dziś upiekłam go po raz 2537;)
Sernikowa rozpusta 🙂
czy moze to być ser z wiaderka?
Co zamiast skrobii ziemniaczanej?
Kasza manna albo mąka kukurydziana
Dziś go upiekłam. Jest bardzo łatwy i przepyszny! Dzięki za przepis 🙂
Witam, czy mozna ten setnik upiec bez kapieli wodnej?? Nie mam mozliwosci wstawienia naczynia z woda bo mam maly piekarnik. Bardzo chcialabym go upiec jakos bo wyglada pysznie. Pozdraeiam Agnieszka
Upiecz bez kąpieli. Pozdrawiam:)
Pieke go dzisiaj+kruche na spodzie. Mam nadzieje,ze bedzie tak pyszny na jakiego tutaj wyglada 😀
W pierwszym akapicie piszesz o niskich obrotach a potem w etapach pieczenia o szybkich. Błąd czy ja coś źle zrozumiałam?
Źle przeczytałam 🙂
Witam,
chciałam się zapytać co można dodać do polewy zamiast czekolady, niestety nie mogę jeść ani czekolady ani kakao
Sprawdzi się biały lukier – cukier puder i trochę soku z cytryny. Kakao można też zamienić na karob – – 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu 50 g masła lub oleju kokosowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki karobu w proszku 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 łyżki mleka roślinnego bezglutenowego – podgrzać lekko w rondelku do połączenia składników. Można też kilka łyżek kajmaku podgrzać lekko z łyżeczką masła.
Witam czy można go upiec na herbatnikowym spodzie? Czy można dodać rodzynki?
Tak.
Czy można pominąć śmietanę? niestety nie mam. Ew.co w zamian ?
Mascarpone – 250g, 200 ml jogurtu albo pół szklanki mleka jeśli ser jest rzadki,szklanka, jeśli bardzo gęsty.Za każdym razem uzyskasz inną konsystencję sernika, podobnie jak przy użyciu serów z różną zawartością tłuszczu.