Puszysty sernik fantazyjny
Przepis na puszyste serniki przełamuje schemat wskazówek sernikowych w różnych poradnikach (moim również), że nie należy tego deseru napuszać, pompować powietrzem, by spektakularnie nie urósł, a potem wykonał wielką klapę. Ten z tego przepisu oraz jeszcze puszysty sernik waniliowy i dwukolorowy, rosną sobie pięknie, niezbyt wysoko, ale też nie opadają. Piekę je sposobem. Najpierw ustawiam wyższą temperaturę, by masa serowa od razu się ścięła i zachowała kształt, potem ją zmniejszam i przy pomocy pary wodnej (z ustawionego na dnie piekarnika garnka z wrzątkiem) sernik nabiera sobie delikatnej, kremowej konsystencji. Fantazyjny, ciemny szlaczek na dole ciasto zawdzięcza dodatkowi ciemnej czekolady. I już to wszystko zupełnie, łatwe, proste i szybkie.
składniki (na podłużną formę 12×30 lub tortownicę 23 cm) :
– 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego sera (może być gęsty, gotowy “na serniki” )
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– dwie łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki kaszy manny
– pół kostki stopionego i ostudzonego masła
– pół łyżeczki ekstraktu z wanilii ( lub wyskrobane nożem wnętrze waniliowej laski)
– 3/4 tabliczki gorzkiej, rozpuszczonej (w garnuszku nad parą) czekolady
polewa:
– 3 duże łyżki masy krówkowej z puszki, orzechy do dekoracji
Piekarnik ustawić na 170 st. Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić z cukrem na jasną masę, białka osobno, na sztywną pianę. W dużej misce, ubijająca końcówką miksera zmieszać ubite żółtka z masą serową. Dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę a następnie ostudzone masło. Przy pomocy łyżki, delikatnie wmieszać pianę z białek. Odlać ok 1/4 masy i dodać do niej stopioną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej jasne ciasto, wyłożyć łyżką kleksy masy z czekoladą. Włożyć głęboko w ciasto trzonek widelca lub łyżki i przeciągnąć rysując kreskę. W ten sposób masa lekko się przemiesza i stworzy dwukolorowy wzór. Na dnie piekarnika ustawić szeroki garnek z wrzątkiem. Włożyć ciasto do piekarnika (najlepiej na półce- kratce grlillowej z wyposażenia kuchenki) i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Piec jeszcze półtorej godziny.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Witam. Wygląda przepysznie, spróbuję upiec na weekend.
Pozdrawiam słonecznie i zapraszam do mnie http://www.blogger.com/home
😉
Uwielbiam serniki 🙂
O matko,rewelacja!!!
Zjadłabym taki sernik na pewno; )
Właściwy sernik na właściwym blogu, bo toż to zaiste sernikowe niebo na talerzu 🙂
ale piękna odmiana, sernik o takim kształcie i przekroju bardzo mi się podoba! W moim domu sernikowym mistrzem jest mąż, ja nie mam tak dobrej ręki do nich jak on 🙂
A kiedy dodać ubite białka???
Po dodani masła. Już uzupełniam, dzięki:)
czy nie ma w przepisie proszku do pieczenia? nie wyjdzie zakalec?
Ani jeden z przepisów na sernik, a jest ich na blogu całkiem dużo, nie ma proszku do pieczenia. Nigdy nie używałam. Podsuwam link do przeczytania, może się przyda:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/poradnik-kulinarny.html
a kajmak na zimne ciasto? podgrzać nic o ty, nir ma