Sernik na zimno. Deser na zimno z kajmakiem
Sernik na zimno, łatwy do przygotowania, efektownie wyglądający deser. Wykonanie go przypomina trochę robienie babek z piasku. Masę należy wlać do wybranych pojemniczków (małych salaterek, filiżanek, szklanek) i po zastygnięciu odwrócić do góry nogami. Podważyć nożem i wyłożyć na półmisek czy pojedyncze talerzyki. Po ukrojeniu pierwszego kęsa, ze środka wypłynie sobie malowniczo masa kajmakowa. Wielkość porcji zależy od osobistych fantazji i upodobań robiącego. Duże pucharki od lodów (jak na zdjęciach) można dzielić, przynajmniej na trzy. Z niedużych filiżanek czy małych kubków duralexowych wypełnionych do połowy, każdy dostanie osobistą porcję. Z podanej ilości składników powinno wyjść ok. 8-10 szt. Ćwiczymy cierpliwość czekając na tężenie warstw w lodówce…:)
Sernik na zimno- składniki:
– 0,5 kg białego sera (zmielonego gotowego “na serniki”)
– 250 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 – 36%
– laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– 2 łyżki żelatyny (gorącym latem 2,5)
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżki cukru
– 3-4 łyżki masy kajmakowej z puszki
polewa:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– łyżeczka masła
– łyżka, dwie mleka
dekoracja :
galaretka pomarańczowa
Galaretkę przygotować w mniejszej niż wskazanej na opakowaniu ilości wody, wlać do płaskiego pojemnika, odstawić do lodówki. Po stężeniu pokroić nożem w kostkę.
Wstawić do zastygnięcia do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, do kieliszków nalać gorącej wody, odczekać kilkanaście sekund, wyjąć kieliszki z masy. Pozostałe po nich wgłębienia wypełnić kajmakiem z puszki wymieszanym z łyżką gorącej wody.
Kakao i żelatynę (można razem) rozpuścić w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody, dobrze wymieszać. Wlać cienką strużką, mieszając mikserem, do pozostawionej wcześniej, pozostałej masy serowej. Rozlać do salaterek z białą masą i karmelem. Odstawić do lodówki do stężenia.
Przed wyjęciem serniczków, salaterki dobrze jest zanurzyć w gorącej wodzie, ułatwi to ich wyjęcie.
Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotująca się wodą.
Polać serniki polewą i udekorować galaretką.
inspiracja tu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Trochę zachodu z nim jest, ale jaki boski efekt!
O mamo<3
Ten środek – coś fantastycznego!
Zgadzam się!
Nie jestem wielką amatorką serników na zimno,ale ten środek strasznie apetycznie wygląda więc zjadłabym chętnie:)
sernik na zimno zawsze kojarzyl mi się z owocami, a tu takie cudowne zaskoczenie :-)) genialny pomysł!
Wygląda wspaniale!
Palce lizać!!!
Czesc 🙂 dopiero poznaje Twoj blog i juz wiem ze bede czesto tu zagladac 🙂 mam pytanko tu gdzie mieszkam nie ma sera do sernika tylko cos innego czy moge uzyc w tym przepisie moscarpone badz zrobic twarog sama np z twojego przepisu ? Dziekuje aa i zamiast kajmaku ktorego tu nie ma co myslisz o np adwokacie byliby alkocholowo 😉
Możesz zrobić serek, będzie idealny. Albo zrobić sernik z jogurtu. Poszukam, chyba wstawiałam tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/11/najlepsze-ciasto.html. pieczony z jogurtem, nasz ulubiony.Ta masa smakuje jak delikatny sernik.
A gęsty ajerkoniak się nada.