Sernik na zimno. Deser na zimno z kajmakiem

Sernik na zimno, łatwy do przygotowania, efektownie wyglądający deser. Wykonanie go przypomina trochę robienie babek z piasku. Masę należy wlać do wybranych pojemniczków (małych salaterek, filiżanek, szklanek) i po zastygnięciu odwrócić do góry nogami. Podważyć nożem i wyłożyć na półmisek czy pojedyncze talerzyki. Po ukrojeniu pierwszego kęsa, ze środka wypłynie sobie malowniczo masa kajmakowa. Wielkość porcji zależy od osobistych fantazji i upodobań robiącego. Duże pucharki od lodów (jak na zdjęciach) można dzielić, przynajmniej na trzy. Z niedużych filiżanek czy małych kubków duralexowych wypełnionych do połowy, każdy dostanie osobistą porcję. Z podanej ilości składników powinno wyjść ok. 8-10 szt. Ćwiczymy cierpliwość czekając na tężenie warstw w lodówce…:)

Sernik na zimno
Sernik na zimno

Sernik na zimno- składniki: 

– 0,5 kg białego sera (zmielonego gotowego „na serniki”)
– 250 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 – 36%
–  laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– 2 łyżki żelatyny (gorącym latem 2,5)
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżki cukru 
– 3-4 łyżki masy kajmakowej z puszki

polewa:

– tabliczka gorzkiej czekolady
– łyżeczka masła
– łyżka, dwie mleka

dekoracja :

galaretka pomarańczowa

Galaretkę przygotować w mniejszej niż wskazanej na opakowaniu ilości wody, wlać do płaskiego pojemnika, odstawić do lodówki. Po stężeniu pokroić nożem w kostkę.

W możliwie najmniejszej ilości gorącej wody rozpuścić łyżkę żelatyny, dobrze wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Osobno zmiksować krótko ser. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać nożem miękkie wnętrze, dodać do sera. Jeśli mamy ekstrakt – zwyczajnie wlać. Dodać ubitą śmietankę i wymieszać krótko całość do połączenia. Połowę masy przełożyć do innej miski, odstawić na później.
       Mieszając, do pierwszej części wlać cienką strużką żelatynę. Gdyby zdążyła zastygnąć, można ją króciutko podgrzać w mikrofali lub dodać kroplę gorącej wody. Ponownie trzeba ją wtedy ostudzić. Przygotowane pojemniczki wypełnić przygotowaną masą sernikową. Napełniać naczynia do 1/3 wysokości, w środek masy włożyć kieliszek do wódki.

Wstawić do zastygnięcia do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, do kieliszków nalać gorącej wody, odczekać kilkanaście sekund, wyjąć kieliszki z masy. Pozostałe po nich wgłębienia wypełnić kajmakiem z puszki wymieszanym z łyżką gorącej wody.

Kakao i żelatynę (można razem) rozpuścić w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody, dobrze wymieszać. Wlać cienką strużką, mieszając mikserem, do pozostawionej wcześniej, pozostałej masy serowej. Rozlać do salaterek z białą masą i karmelem. Odstawić do lodówki do stężenia.

Przed wyjęciem serniczków, salaterki dobrze jest zanurzyć w gorącej wodzie, ułatwi to ich wyjęcie.
Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotująca się wodą.

Polać serniki polewą i udekorować galaretką.

inspiracja tu.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    25 kwietnia, 2015, 9:23 am

    Trochę zachodu z nim jest, ale jaki boski efekt!

  2. Angie
    25 kwietnia, 2015, 10:01 am

    O mamo<3

  3. Ania – Kto ugości moich gości?
    25 kwietnia, 2015, 1:01 pm

    Ten środek – coś fantastycznego!

    1. Alexandra
      27 kwietnia, 2015, 1:18 pm

      Zgadzam się!

  4. Aguś kulinarnie
    26 kwietnia, 2015, 4:12 pm

    Nie jestem wielką amatorką serników na zimno,ale ten środek strasznie apetycznie wygląda więc zjadłabym chętnie:)

  5. poproszedokladke.pl
    26 kwietnia, 2015, 9:17 pm

    sernik na zimno zawsze kojarzyl mi się z owocami, a tu takie cudowne zaskoczenie :-)) genialny pomysł!

  6. ola in the kitchen
    27 kwietnia, 2015, 9:05 am

    Wygląda wspaniale!

  7. ugotujmyto.pl
    27 kwietnia, 2015, 7:42 pm

    Palce lizać!!!

  8. Anonimowy
    22 lipca, 2015, 8:19 am

    Czesc 🙂 dopiero poznaje Twoj blog i juz wiem ze bede czesto tu zagladac 🙂 mam pytanko tu gdzie mieszkam nie ma sera do sernika tylko cos innego czy moge uzyc w tym przepisie moscarpone badz zrobic twarog sama np z twojego przepisu ? Dziekuje aa i zamiast kajmaku ktorego tu nie ma co myslisz o np adwokacie byliby alkocholowo 😉

    1. opalanka
      22 lipca, 2015, 8:25 am

      Możesz zrobić serek, będzie idealny. Albo zrobić sernik z jogurtu. Poszukam, chyba wstawiałam tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/11/najlepsze-ciasto.html. pieczony z jogurtem, nasz ulubiony.Ta masa smakuje jak delikatny sernik.

    2. opalanka
      22 lipca, 2015, 8:25 am

      A gęsty ajerkoniak się nada.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)