Sałatka do grilla. Sałatka z soczewicy. Warszaty Bosch Akademia Smaku

Sałatka z soczewicy, bo sezon grillowy lubię bardzo, głównie ze względu na możliwość spotykania się z przyjaciółmi
i jedzenia w pięknych okolicznościach przyrody. W ogródku, na działce, czy jakimś uroczym tarasie, tak sobie zasiąść w fotelu i się delektować. Wszystkim! Temperatura otoczenia ma jednak znaczenie, teraz dopiero, powolutku się rozkręci:)
Sałatka z soczewicy wykonana została na warsztatach Akademii Smaku Bosch w Warszawie.
W pięknych, błyszczących, imponująco zapełnionych sprzętem kuchennym okolicznościach salonu firmowego Bosch właśnie. W towarzystwie przemiłych prowadzących – Moniki Kuć, znanej dziennikarki kulinarnej, Ani Kosterna-Kaczmarek  z bloga Czosnek w Pomidorach, Julity Strzałkowskiej z Wrzącej Kuchni. Zawodowo i bardzo przyjaźnie obsługujących imprezę organizatorów oraz uczestniczących w warsztatach blogerów. W takich cudnych warunkach siekało się, grillowało, piekło, miksowało, przyprawiało, chłodziło, podgrzewało, smakowało i rozprawiało o filozofii smaku. I robiło zdjęcia. Dodatkowe wrażenie słuchowe – nieustający trzask migawek:) Były smażone steki, roladki z bakłażana z jagnięciną, gazpacho i konsumowane słodkości z kaszy.

O sałatka, która szczególnie przypadła mi do gustu i powtarzać zamierzam. Otóż :

sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i grillowanym serem Halumi

Sałatka z soczewicy

 

Sałatka z soczewicy

 


Sałatka z soczewicy składniki ( na 3- 4 porcje) : 

– puszka soczewicy na parze
– 1 opakowanie sera Halloumi
– 2 korzenie pietruszki
– 2 marchewki
– jedna cukinia
– 8 ząbków czosnku w łupinach
– pęczek natki pietruszki
– pół cytryny
– sos Tabasco garlic ( lub zwykły) do smaku
– 2 gałązki świeżego tymianku
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– sól, pieprz do smaku

Sałatka z soczewicy – przepis

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, jeśli jest duża i bardzo dojrzała, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w półksiężyce o grubości ok. 0,5 cm. Warzywa i czosnek ułożyć na dużej basze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posolić, skropić oliwą i posypać tymiankiem. Piec ok. 30 – 45 minut do lekkiego zmięknięcia i zrumienienia warzyw. Początkowo można piec na funkcji góra – dół, ostatnie 15 minut z termoobiegiem. Wyjąć, lekko przestudzić. Czosnek obrać z łupin, rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać oliwę, sok z połowy cytryny, tabasco, dosolić i dodać sporą szczyptę pieprzu, zblendować. Ser Halloumi zgrillować krótko po obu stronach. Soczewicę odsączyć, wsypać do miski, dodać upieczone, lekko ciepłe warzywa i posiekaną natkę pietruszki.

Całość zalać sosem, wymieszać, w razie potrzeby doprawić sola lub pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry zgrillowanego Halloumi.

Sałatka z soczewicy

 

 

Partnerami  Bosh Akademii Smaku są: Bonduelle, Frisco.pl, Kupiec.

 

Zapisz

Zapisz



  1. Alexandra
    23 kwietnia, 2015, 12:11 pm

    Świetna i bardzo lekka propozycja 🙂

  2. Marzena
    23 kwietnia, 2015, 12:15 pm

    Pyszna sałatka:-)

  3. Maria Varia
    23 kwietnia, 2015, 12:18 pm

    Bosch… jak to smakowicie wygląda 🙂

    1. opalanka
      23 kwietnia, 2015, 1:35 pm

      Bosch…Jesteś genialna:) Zastrzegam Ci OFFicjalnie i publicznie:)

  4. Lena
    23 kwietnia, 2015, 12:22 pm

    Smakowita sałatka 🙂
    I jakie fajne warsztaty:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)