Sałatka do grilla. Sałatka z soczewicy. Warszaty Bosch Akademia Smaku
Sałatka z soczewicy, bo sezon grillowy lubię bardzo, głównie ze względu na możliwość spotykania się z przyjaciółmi
i jedzenia w pięknych okolicznościach przyrody. W ogródku, na działce, czy jakimś uroczym tarasie, tak sobie zasiąść w fotelu i się delektować. Wszystkim! Temperatura otoczenia ma jednak znaczenie, teraz dopiero, powolutku się rozkręci:)
Sałatka z soczewicy wykonana została na warsztatach Akademii Smaku Bosch w Warszawie.
W pięknych, błyszczących, imponująco zapełnionych sprzętem kuchennym okolicznościach salonu firmowego Bosch właśnie. W towarzystwie przemiłych prowadzących – Moniki Kuć, znanej dziennikarki kulinarnej, Ani Kosterna-Kaczmarek z bloga Czosnek w Pomidorach, Julity Strzałkowskiej z Wrzącej Kuchni. Zawodowo i bardzo przyjaźnie obsługujących imprezę organizatorów oraz uczestniczących w warsztatach blogerów. W takich cudnych warunkach siekało się, grillowało, piekło, miksowało, przyprawiało, chłodziło, podgrzewało, smakowało i rozprawiało o filozofii smaku. I robiło zdjęcia. Dodatkowe wrażenie słuchowe – nieustający trzask migawek:) Były smażone steki, roladki z bakłażana z jagnięciną, gazpacho i konsumowane słodkości z kaszy.
O sałatka, która szczególnie przypadła mi do gustu i powtarzać zamierzam. Otóż :
sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i grillowanym serem Halumi
Sałatka z soczewicy składniki ( na 3- 4 porcje) :
– puszka soczewicy na parze
– 1 opakowanie sera Halloumi
– 2 korzenie pietruszki
– 2 marchewki
– jedna cukinia
– 8 ząbków czosnku w łupinach
– pęczek natki pietruszki
– pół cytryny
– sos Tabasco garlic ( lub zwykły) do smaku
– 2 gałązki świeżego tymianku
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– sól, pieprz do smaku
Sałatka z soczewicy – przepis
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, jeśli jest duża i bardzo dojrzała, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w półksiężyce o grubości ok. 0,5 cm. Warzywa i czosnek ułożyć na dużej basze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posolić, skropić oliwą i posypać tymiankiem. Piec ok. 30 – 45 minut do lekkiego zmięknięcia i zrumienienia warzyw. Początkowo można piec na funkcji góra – dół, ostatnie 15 minut z termoobiegiem. Wyjąć, lekko przestudzić. Czosnek obrać z łupin, rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać oliwę, sok z połowy cytryny, tabasco, dosolić i dodać sporą szczyptę pieprzu, zblendować. Ser Halloumi zgrillować krótko po obu stronach. Soczewicę odsączyć, wsypać do miski, dodać upieczone, lekko ciepłe warzywa i posiekaną natkę pietruszki.
Całość zalać sosem, wymieszać, w razie potrzeby doprawić sola lub pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry zgrillowanego Halloumi.
Partnerami Bosh Akademii Smaku są: Bonduelle, Frisco.pl, Kupiec.
Świetna i bardzo lekka propozycja 🙂
Pyszna sałatka:-)
Bosch… jak to smakowicie wygląda 🙂
Bosch…Jesteś genialna:) Zastrzegam Ci OFFicjalnie i publicznie:)
Smakowita sałatka 🙂
I jakie fajne warsztaty:)