Pasztet z kaszy jaglanej. Grzybowy pasztet z kaszy jaglanej.
Pasztet z kaszy jaglanej, smakuje grzybami i jest pyszny. Pasztet z kaszy jaglanej – zdrowy jak nie wiem co i można spokojnie zjeść porządną porcję, bez obawy o niedopinające się po świętach spodnie czy sukienki. Pięknie pachnie kiedy się piecze. Pasztet z kaszy jaglanej, lżejsza i zdrowsza alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przez przypadek wyszedł pasztet dla alergików, bez jajek i glutenu. Trzeba robić:)
Pasztet z kaszy jaglanej- składniki (na keksówkę 12×26 cm)
– półtorej szklanki surowej kaszy jaglanej
– pół szklanki drobno posiekanych orzechów ( włoskich lub laskowych czy nerkowców)
– 3 łyżki siemienia lnianego
– 2 łyżki kaszy manny
– 1/2 kg pieczarek
– ok. 2 dag suszonych grzybów ( solidna garść)
– dwie cebule
– 3 ząbki czosnku
– ewentualnie kilka suszonych pomidorów z oleju
– sól, czarny pieprz, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki mielonej kolendry, duża szczypta chilli
– garść natki pietruszki jeśli ktoś lubi
Pasztet z kaszy jaglanej- przepis
Kaszę wrzucić na suchą, gorącą patelnię i prażyć kilka chwil aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. Zalać w garnku wrzącą wodą ok. 3 cm powyżej poziomu kaszy, lekko osolić (ok. pół łyżeczki) i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Siemię lniane zalać 3/4 szklanki wody i gotować 15 minut. Cebulę i pieczarki pokroić w grubą kostkę i podsmażyć krótko na dwóch, trzech łyżkach oleju. Pomidory pokroić w kostkę, suszone grzyby pokruszyć na pył. Można tez namoczyć je wcześniej w niewielkiej ilości wody, podgotować ok. 15 minut i pokroić. Kaszę, orzechy, ugotowane siemię razem z płynem, kasze mannę podsmażoną cebulę i pieczarki, pokruszone, suszone grzyby i pomidory przełożyć do miski. Całość zblendować, ale nie na jednolitą masę, część kaszy i dodatków może zostać w niezmienionej formie. Wymieszać z przyprawami i natką pietruszki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką lub kaszą manną. Przelać masę do blaszki i piec ok. godziny. Gdyby pasztet mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Koniecznie zapisuję przepis, pasztet mnie zachwycił:)
prawdziwe zdrowie na talerzu!
Wspaniały! Jestem pod wrażeniem! 🙂
Absolutnie jestem na tak, musiał być przepyszny!: )
Oj zjadłabym taki, jednak trochę już za późno na jego przygotowanie. Tyle teraz tych przepisów na pasztety! Koniecznie muszę spróbować zrobić swój domowy, bo te w sklepie z zawartością mięsa poniżej 70% przerażają. W akademiku nie mam możliwości takiego zrobić, ale w domu już mogę przygotować i zabrać ze sobą!
Jest i jaglany pasztet-po świętach wypróbuję:)
rewelacyjny pasztet!
grzybowy pasztet… jeju, to naprawdę musi być niebo na talerzu 😀 wesołych!
wesołych i Tobie:)
lubię wegetariańskie pasztety bardzo! taki z kasza jaglaną robilam, ale ten dodatek grzybow musiał byc świetny! oj, muszę zrobićć!
Wprost wyborny! Jeszcze takiego nie robiłem, więc czym prędzej będę musiał to nadrobić 😀
Ja robiłem po raz pierwszy mięsne paszteciki na Wielkanoc i zdziwiony byłem, że poszły jak burza 🙂
Takie bezmięsny – super wygląda, szczególnie, że można go właściwie zrobić bez większych przygotowań, z tego co ma się w domu. Jako że i po świętach zostały pieczarki, grzyby i pomidory w oleju – już wiem co będę dziś jadł na kolację 😉
chce go dziś upiec, czy nie będzie sie kruszył i rozpadał?
Wygląda bosko! 🙂
Mój musi być niestety w opcji 100% bezglutenowej, więc czym można zastąpić kaszę manną? 🙁
Zaryzykowałabym pominięcie kaszy 🙂
Dziękuję 🙂
Czy powinnam wczesniej namoczyc kasze czy bedzie miekka mimo wszystko?
Nie nie ma potrzeby moczenia.