Pasztet z kaszy jaglanej. Grzybowy pasztet z kaszy jaglanej.

Pasztet z kaszy jaglanej, smakuje grzybami i jest pyszny. Pasztet z kaszy jaglanej – zdrowy jak nie wiem co i można spokojnie zjeść porządną porcję, bez obawy o niedopinające się po świętach spodnie czy sukienki. Pięknie pachnie kiedy się piecze. Pasztet z kaszy jaglanej, lżejsza i zdrowsza alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przez przypadek wyszedł pasztet dla alergików, bez jajek i glutenu. Trzeba robić:)

Pasztet z kaszy jaglanej
Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet z kaszy jaglanej- składniki (na keksówkę 12×26 cm) 

– półtorej szklanki surowej kaszy jaglanej
– pół szklanki drobno posiekanych orzechów ( włoskich lub laskowych czy nerkowców)
– 3 łyżki siemienia lnianego
– 2 łyżki kaszy manny
– 1/2 kg pieczarek
– ok. 2 dag suszonych grzybów ( solidna garść)
– dwie cebule
– 3 ząbki czosnku

– ewentualnie kilka suszonych pomidorów z oleju
– sól, czarny pieprz, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki mielonej kolendry, duża szczypta chilli
– garść natki pietruszki jeśli ktoś lubi

Pasztet z kaszy jaglanej- przepis

Kaszę wrzucić na suchą, gorącą patelnię i prażyć kilka chwil aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. Zalać w garnku wrzącą wodą ok. 3 cm powyżej poziomu kaszy, lekko osolić (ok. pół łyżeczki)  i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Siemię lniane zalać 3/4 szklanki wody i gotować 15 minut. Cebulę i pieczarki pokroić w grubą kostkę i podsmażyć krótko na dwóch, trzech łyżkach oleju. Pomidory pokroić w kostkę, suszone grzyby pokruszyć na pył. Można tez namoczyć je wcześniej w niewielkiej ilości wody, podgotować ok. 15 minut i pokroić. Kaszę, orzechy, ugotowane siemię razem z płynem, kasze mannę podsmażoną cebulę i pieczarki, pokruszone, suszone grzyby i pomidory przełożyć do miski. Całość zblendować, ale nie na jednolitą masę, część kaszy i dodatków może zostać w niezmienionej formie. Wymieszać z przyprawami i natką pietruszki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką lub kaszą manną. Przelać masę do blaszki i piec ok. godziny. Gdyby pasztet mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową.

Pasztet z kaszy jaglanej
Pasztet z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    3 kwietnia, 2015, 7:30 am

    Koniecznie zapisuję przepis, pasztet mnie zachwycił:)

  2. kramerowa
    3 kwietnia, 2015, 8:51 am

    prawdziwe zdrowie na talerzu!

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    3 kwietnia, 2015, 12:55 pm

    Wspaniały! Jestem pod wrażeniem! 🙂

  4. Angie
    3 kwietnia, 2015, 3:56 pm

    Absolutnie jestem na tak, musiał być przepyszny!: )

  5. Alexandra
    3 kwietnia, 2015, 4:37 pm

    Oj zjadłabym taki, jednak trochę już za późno na jego przygotowanie. Tyle teraz tych przepisów na pasztety! Koniecznie muszę spróbować zrobić swój domowy, bo te w sklepie z zawartością mięsa poniżej 70% przerażają. W akademiku nie mam możliwości takiego zrobić, ale w domu już mogę przygotować i zabrać ze sobą!

  6. Aguś kulinarnie
    3 kwietnia, 2015, 5:27 pm

    Jest i jaglany pasztet-po świętach wypróbuję:)

  7. Magdalena Kuchaja
    3 kwietnia, 2015, 6:52 pm

    rewelacyjny pasztet!

  8. Siwa
    5 kwietnia, 2015, 11:23 am

    grzybowy pasztet… jeju, to naprawdę musi być niebo na talerzu 😀 wesołych!

    1. opalanka
      5 kwietnia, 2015, 8:01 pm

      wesołych i Tobie:)

  9. poproszedokladke.pl
    7 kwietnia, 2015, 8:02 am

    lubię wegetariańskie pasztety bardzo! taki z kasza jaglaną robilam, ale ten dodatek grzybow musiał byc świetny! oj, muszę zrobićć!

  10. Łukasz Majchrowski
    8 kwietnia, 2015, 6:58 pm

    Wprost wyborny! Jeszcze takiego nie robiłem, więc czym prędzej będę musiał to nadrobić 😀

  11. Andrzej
    9 kwietnia, 2015, 11:56 am

    Ja robiłem po raz pierwszy mięsne paszteciki na Wielkanoc i zdziwiony byłem, że poszły jak burza 🙂
    Takie bezmięsny – super wygląda, szczególnie, że można go właściwie zrobić bez większych przygotowań, z tego co ma się w domu. Jako że i po świętach zostały pieczarki, grzyby i pomidory w oleju – już wiem co będę dziś jadł na kolację 😉

  12. Anna Sawczak
    21 grudnia, 2015, 10:25 am

    chce go dziś upiec, czy nie będzie sie kruszył i rozpadał?

  13. Gosia Janiec
    16 marca, 2016, 9:30 am

    Wygląda bosko! 🙂
    Mój musi być niestety w opcji 100% bezglutenowej, więc czym można zastąpić kaszę manną? 🙁

    1. opalanka
      16 marca, 2016, 12:22 pm

      Zaryzykowałabym pominięcie kaszy 🙂

    2. Gosia Janiec
      16 marca, 2016, 9:05 pm

      Dziękuję 🙂

  14. Anonimowy
    22 marca, 2016, 10:51 am

    Czy powinnam wczesniej namoczyc kasze czy bedzie miekka mimo wszystko?

    1. opalanka
      22 marca, 2016, 4:08 pm

      Nie nie ma potrzeby moczenia.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)