Pasztet z kaszy jaglanej. Grzybowy pasztet z kaszy jaglanej.

Pasztet z kaszy jaglanej, smakuje grzybami i jest pyszny. Pasztet z kaszy jaglanej – zdrowy jak nie wiem co i można spokojnie zjeść porządną porcję, bez obawy o niedopinające się po świętach spodnie czy sukienki. Pięknie pachnie kiedy się piecze. Pasztet z kaszy jaglanej, lżejsza i zdrowsza alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przez przypadek wyszedł pasztet dla alergików, bez jajek i glutenu. Trzeba robić:)

Pasztet z kaszy jaglanej
Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet z kaszy jaglanej- składniki (na keksówkę 12×26 cm) 

– półtorej szklanki surowej kaszy jaglanej
– pół szklanki drobno posiekanych orzechów ( włoskich lub laskowych czy nerkowców)
– 3 łyżki siemienia lnianego
– 2 łyżki kaszy manny
– 1/2 kg pieczarek
– ok. 2 dag suszonych grzybów ( solidna garść)
– dwie cebule
– 3 ząbki czosnku

– ewentualnie kilka suszonych pomidorów z oleju
– sól, czarny pieprz, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki mielonej kolendry, duża szczypta chilli
– garść natki pietruszki jeśli ktoś lubi

Pasztet z kaszy jaglanej- przepis

Kaszę wrzucić na suchą, gorącą patelnię i prażyć kilka chwil aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. Zalać w garnku wrzącą wodą ok. 3 cm powyżej poziomu kaszy, lekko osolić (ok. pół łyżeczki)  i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Siemię lniane zalać 3/4 szklanki wody i gotować 15 minut. Cebulę i pieczarki pokroić w grubą kostkę i podsmażyć krótko na dwóch, trzech łyżkach oleju. Pomidory pokroić w kostkę, suszone grzyby pokruszyć na pył. Można tez namoczyć je wcześniej w niewielkiej ilości wody, podgotować ok. 15 minut i pokroić. Kaszę, orzechy, ugotowane siemię razem z płynem, kasze mannę podsmażoną cebulę i pieczarki, pokruszone, suszone grzyby i pomidory przełożyć do miski. Całość zblendować, ale nie na jednolitą masę, część kaszy i dodatków może zostać w niezmienionej formie. Wymieszać z przyprawami i natką pietruszki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką lub kaszą manną. Przelać masę do blaszki i piec ok. godziny. Gdyby pasztet mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową.

Pasztet z kaszy jaglanej
Pasztet z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    3 kwietnia, 2015, 7:30 am

    Koniecznie zapisuję przepis, pasztet mnie zachwycił:)

  2. kramerowa
    3 kwietnia, 2015, 8:51 am

    prawdziwe zdrowie na talerzu!

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    3 kwietnia, 2015, 12:55 pm

    Wspaniały! Jestem pod wrażeniem! 🙂

  4. Angie
    3 kwietnia, 2015, 3:56 pm

    Absolutnie jestem na tak, musiał być przepyszny!: )

  5. Alexandra
    3 kwietnia, 2015, 4:37 pm

    Oj zjadłabym taki, jednak trochę już za późno na jego przygotowanie. Tyle teraz tych przepisów na pasztety! Koniecznie muszę spróbować zrobić swój domowy, bo te w sklepie z zawartością mięsa poniżej 70% przerażają. W akademiku nie mam możliwości takiego zrobić, ale w domu już mogę przygotować i zabrać ze sobą!

  6. Aguś kulinarnie
    3 kwietnia, 2015, 5:27 pm

    Jest i jaglany pasztet-po świętach wypróbuję:)

  7. Magdalena Kuchaja
    3 kwietnia, 2015, 6:52 pm

    rewelacyjny pasztet!

  8. Siwa
    5 kwietnia, 2015, 11:23 am

    grzybowy pasztet… jeju, to naprawdę musi być niebo na talerzu 😀 wesołych!

    1. opalanka
      5 kwietnia, 2015, 8:01 pm

      wesołych i Tobie:)

  9. poproszedokladke.pl
    7 kwietnia, 2015, 8:02 am

    lubię wegetariańskie pasztety bardzo! taki z kasza jaglaną robilam, ale ten dodatek grzybow musiał byc świetny! oj, muszę zrobićć!

  10. Łukasz Majchrowski
    8 kwietnia, 2015, 6:58 pm

    Wprost wyborny! Jeszcze takiego nie robiłem, więc czym prędzej będę musiał to nadrobić 😀

  11. Andrzej
    9 kwietnia, 2015, 11:56 am

    Ja robiłem po raz pierwszy mięsne paszteciki na Wielkanoc i zdziwiony byłem, że poszły jak burza 🙂
    Takie bezmięsny – super wygląda, szczególnie, że można go właściwie zrobić bez większych przygotowań, z tego co ma się w domu. Jako że i po świętach zostały pieczarki, grzyby i pomidory w oleju – już wiem co będę dziś jadł na kolację 😉

  12. Anna Sawczak
    21 grudnia, 2015, 10:25 am

    chce go dziś upiec, czy nie będzie sie kruszył i rozpadał?

  13. Gosia Janiec
    16 marca, 2016, 9:30 am

    Wygląda bosko! 🙂
    Mój musi być niestety w opcji 100% bezglutenowej, więc czym można zastąpić kaszę manną? 🙁

    1. opalanka
      16 marca, 2016, 12:22 pm

      Zaryzykowałabym pominięcie kaszy 🙂

    2. Gosia Janiec
      16 marca, 2016, 9:05 pm

      Dziękuję 🙂

  14. Anonimowy
    22 marca, 2016, 10:51 am

    Czy powinnam wczesniej namoczyc kasze czy bedzie miekka mimo wszystko?

    1. opalanka
      22 marca, 2016, 4:08 pm

      Nie nie ma potrzeby moczenia.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)