Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – ciepły dom, babcia, ulubiony zapach, spokój i poczucie bezpieczeństwa. No co poradzę, zaprogramowana na taki skrypt jestem i taki ciąg skojarzeń mam, kiedy w piekarniku rośnie placek drożdżowy. Myślę sobie, że nie tylko ja. Kto by nie chciał mieć w kuchni kochanej babci z drożdżowym ciastem. Wszyscy chcą. Babci już nie mam, ale ciasto drożdżowe nauczyłam się piec porządnie. I żeby było jasne – wiele razy wpadałam w szał po próbie nieudanej, zawsze zwalając na przepis i autora. No na kogoś być musi.
Kiedy piecze się ciasto drożdżowe z rabarbarem, kuchnia i reszta domu pachnie bosko warto robić dla samego zapachu:)
Czasem ciasto nie daje się zagnieść w zgrabną, odstającą od miski i ręki kulę. Nie należy ulec pokusie dosypywania mąki. Niech będzie sobie rzadkie. Jeśli tylko drożdże działają – urośnie puszyste i delikatne. Dla pewności – można przeczytać ten artykuł. To mój ulubiony przepis, wykorzystuję go do różnych wypieków z owocami. Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką. Lub jak kto woli – bardzo dobre, drożdżowe ciasto. Pycha.
PS. Surowy rabarbar podobno zawiera szkodliwe szczawiany, które po upieczeniu przestają być aktywne, a kłącze działa antyrakowo. Do końca czerwca można korzystać.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – składniki (na blaszkę ok. 23×30 cm) :
– 3/4 szklanki ciepłego mleka ( 200 ml, ok. 30-40 stopni)
– 40 g świeżych drożdży
– 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
– 4 żółtka
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– 100 g masła (bez dodatku oleju)
– szczypta soli
– 5 łodyg rabarbaru (ok. 70 dag)
na kruszonkę:
– 1/3 kostki masła (ok. 70 g)
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – przepis
Drożdże wkruszyć do mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać. Odstawić na 10 – 15 minut by podrosły. Powstanie zaczyn do ciasta. Jeśli tak się nie stało – drożdże są nieaktywne, trzeba użyć nowych i nowego mleka.
Wyrośnięty zaczyn wlać do miski z mąką, dodać żółtka, cukier i sól. Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Z mąki, żółtek,cukru i zaczynu, ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 minut. Trzeba patrzeć na zegarek, dłuży się 🙂 Gdyby ciasto było luźne – nie należy dodawać mąki. No może łyżkę:) I tak ładnie wyrośnie. Dodać stopione masło i wyrabiać aż całkowicie zostanie wchłonięte. Odstawić w przykrytej ściereczką lub folią misce do wyrośnięcia. W ciepły dzień wystarczy zostawić je na kuchennym blacie, kiedy temperatura spada poniżej 22 stopni – do nagrzanego do 50 st piekarnika. Należy go podgrzać i wyłączyć.
Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można też blaszkę wysmarować masłem. Na ciasto wyłożyć pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Tyle, by pomiędzy jego kawałkami było widoczne choć trochę ciasta. Zbyt duża ilość owoców zwiększa ryzyko powstania zakalca.
Składniki kruszonki wsypać do miski, rozetrzeć w palcach na okruchy. Możliwie równo wysypać je na wierzch. Wstawić ciasto na środkową półkę do zimnego piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piec ok. 30 minut, aż wyrośnie i się zarumieni.
Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wspaniałe domowe ciacho! Aż tu do mnie doleciał zapach drożdżówki! 🙂
Nie ma nic lepszego na majowe dni niż drożdżówka z rabarbarem:)
robiłam ostatnio drożdżowe z rabarbarem, pyszności!
Nie lubię drożdżówek. Wydają mi się bardzo ciężkostrawne. A najbardziej nie lubię tej przesłodzonej kruszonki… no, ale każdemu pasuje coś innego, nie ma ludzi, którzy kochają każdą kuchnię 🙂
🙂 Musisz poszukać w innych przepisach:)
wydaje mi się, że Pani nawet nie wie że ciasta którymi się pani zajada są na bazie drożdży… Pierwszy raz słyszę aby ktoś tak wyrażał się o ciastach drożdżowych
"Wydają mi się bardzo ciężkostrawne". Nikt nie każe Pani jeść całej blachy, ciepłe też może zaszkodzić, tak jak picie wody, w nadmiarze można nawet umrzeć…
Moja poprzedniczka dobrze pisze…że jej się wydają …. Ciasta drożdżowe należą do tych lżejszych i łatwiej przyswajalnych. Co się zaś tyczy kruszonki….każdy robi taką jaką lubi. Ja np większość ciast robię z mniejszą ilością cukru niż zalecają w przepisach, jakoś nigdy nie przepadałam za nadmiarem cukru choć kocham wypieki. Zawsze można nadgonić wierzchem czyli….polewą lub pudrem.
A tak w ogóle uwielbiam drożdżówki…takie ciepłe i zaczynam od obskubywania kruszonki, ot takie małe zboczenie 🙂
A tam zboczenie. To nie każdy tak ma? 🙂
Ja tak mam, bo ciasto drożdżowe z kruszonką piekę głównie dla kruszonką?
wlasnie rosnie,jestem nastawiona pozytywnie, bo ciasto wrobilo sie pieknie i bezproblemu,mysle,ze reszta to juz z gorki-pozdrawiam ,Bożena.
DZIĘKUJĘ za przepis:))
wyszło super ciacho!
pozdrawiam
Pozdrawiam również:)
Wyszło pyszne, dziękuję 🙂 A dziś spróbowałam to samo tylko z malinami
Pozdrawiam
Dziś i to z malinami wylądowało na blogu:)
Witam, a na co szczypta soli ? Jest w składnikach a nie ma w użyciu.
Witam, a na co szczypta soli ? Jest w składnikach a nie ma w użyciu.
Daj z cukrem. Bez niej czegoś brak:)
dzisiaj zrobiłam drożdżówka rewelacyjna 🙂 🙂 🙂
Bardzo się cieszę:)
Pyszne . Upieklam .mniam
Upiekłam – pychota.
Zrobiłam wyszło rewelacyjnie,bardzo dziękuję za świetny przepis 🙂 Pozdrawiam
Pozdrawiam:)
Wyszło tak cudowne, że sama nie wierzę, że to możliwe! 🙂 Dziękuje za cudowny przepis <3
Baaardzo się cieszę:)
Bardzo dobry przepis- dla urozmaicenia polecam rabarbar wymieszać z galaretką wiśniową lub truskawkową/suchy proszek/, a na wierzch oprócz kruszonki płatki migdałowe.Pozdrawiam.
a płatki się nie zrumienią zbytnio? Czy na końcu dodajesz?
pozdrowionka
Płatki przed włożeniem do piekarnika-smakują wyśmienicie.
Dlaczego wkladamy do zimnego piekarnika, troche czasu minie zanim sie nagrzeje? A 30 min to caly czas pieczenia startujac z zimnego piekarnika? Pozdrawiam
Tak, cały czas pieczenia, przy tej wielkości blaszce. Ciasto rośnie podczas nagrzewania. Jeśli byłoby mało rumiane, trzeba dołożyć 5-10 minut.
Jestem facetem,to było 3 ciasto jakie w życiu zrobiłem i wyszło naprawdę super! Przepis sprawdził się idealnie (dodałem tylko cukier waniliowy), ciacho jest przepyszne! 😀 Na pewno będę do niego wracał, wielkie dzięki!
PS Jeśli szukasz jakiegoś innego przepisu to już nie szukaj, przekopałem się przez kilka stron i ten jest najlepszy 😉
Gratulacje:) Teraz czas na takie z truskawkami:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/06/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami.html
Jak duża blaszka?
Faktycznie przepis bardzo prosty, dobrze opisany punkt po punkcie. Zrobiłem dzisiaj pierwsze ciasto w swoim życiu i wyszło naprawdę smaczne:)
Dziękuję
P.S. Co rozumiesz w przepisie przez " szklankę"? Standardową szklankę jak z PRL 250 ml, czy kubek z dzisiejszych czasów 330 ml?
250 ml, tu jest link do miar na Niebie – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/przelicznik.html
🙂
przepis na placek drożdżowy jest super, mega prosty i przypomina mi ciasto mojej mamy, którego nie udało się mi zapamiętać bo za szybko odeszła. Szacun dla Pani za takie pyszne ciacho. Dzisiaj zamierzam je robić po raz "x-ty" :). Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie:) Ciasto dobre jest też z truskawkami, wiśniami i śliwkami, polecam bardzo:)
Ciasto wyszło bardzo ładne, wyrosło super.Przepis dobry z dobrymi proporcjami? U mnie z rabarbarem i jagodami.Jedyne,co u mnie nie sprawdzilo sie, to pieczenie 30 min od zimnego piekarnika – piekłam ok 45/ 50 min ,aż patyczek był suchy a ciasto nie było surowe.Do przepisu na pewno wróce bo ma dobre proporcje, wiec polecam i dziękuję! Dorota
Jestem w trakcie przygotowań, czekam aż ciasto wyrośnie. 🙂 Ciasto piec z włączonym termoobiegiem? Czy ma to wpływ na wyrośnięcie ciasta?
Pozdrawiam 😉
Jestem w trakcie przygotowań, czekam aż ciasto wyrośnie. 🙂 Ciasto piec z włączonym termoobiegiem? Czy ma to wpływ na wyrośnięcie ciasta?
Pozdrawiam 😉
Na wyrośnięcie nie, ale termoobieg wysusza, lepiej góra – dół.
Witam, jak drożdżówka to tylko z tego przepisu tylko owoce sezonowo się zmnieniają!!!
JA tylko daje całe jajka i dwie łyżki mąki więcej, drożdżówka jest tak samo pyszna jak bez białek. Postanowiłam "testować" inne przepisy i chyba zostanę TU na stałe !
pozdrawiam i miłej niedzieli
Bardzo się cieszę i pozdrawiam również:)
Upiekłam. Wyszło super!
super!
Ciasto super ale kruszonka mi nie bardzo wychodzi. Nie kruszy się tylko lepi a po upieczeniu na cieście są płaskie placki a nie kruszonka. Co robię nie tak?
daj nieco więcej mąki. I lepiej zimne masło.
ciasto po wyrobieniu wydaje się idealne – teraz siedzi pod sciereczka w piekarniku przy samym światełku – takie światełko piekarnikowe daje doskonałą temperaturę do wyrastania. Dodałam cukier waniliowy, bo lubie kiedy ciasto pachnie wanilią 🙂 i skórke otartą z cytryny, bo też lubie :). Jeśli mogę to chciałabym podpowiedzieć cos w sprawie rabarbaru – Pierwsze rabarbary mają naprawdę duuużo soku, więc ja kroję go na małe kawałki i zasypuję 2 łyżkami cukru i odrobiną cynamonu. Po około godzinie na dnie miski zbiera się płyn, a same rabarowe kawałki mają go już dużo mniej i tym samym mniejsza jest tez obawa, że zrobi się zakalec. Oczywiście trzeba je z tego płynu odsączyć 🙂 . Ne zmarnuje się ten plyn, bo można go połączyć z wodą i będzie “kompot” … 🙂
Robiłam, bardzo dobry przepis, szybko zeszło 🙂
Kupiłam rabarbar, a okazało się, że nie mam świeżych drożdży, czy suche podołają?
Czy ciasto można upiec ze śliwkami?
Można, tylko w ilości nieprzesadnej, przestrzenie między owocami – lepiej zachować:)