Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – ciepły dom, babcia, ulubiony zapach, spokój i poczucie bezpieczeństwa. No co poradzę, zaprogramowana na taki skrypt jestem i taki ciąg skojarzeń mam, kiedy w piekarniku rośnie  placek drożdżowy. Myślę sobie, że nie tylko ja. Kto by nie chciał mieć w kuchni kochanej babci z drożdżowym ciastem. Wszyscy chcą. Babci już nie mam, ale ciasto drożdżowe nauczyłam się piec porządnie. I żeby było jasne – wiele razy wpadałam w szał po próbie nieudanej, zawsze zwalając na przepis i autora. No na kogoś być musi.
Kiedy piecze się ciasto drożdżowe z rabarbarem, kuchnia i reszta domu pachnie bosko warto robić dla samego zapachu:)

Czasem ciasto nie daje się zagnieść w zgrabną, odstającą od miski i ręki kulę. Nie należy ulec pokusie dosypywania mąki. Niech będzie sobie rzadkie. Jeśli tylko drożdże działają – urośnie puszyste i delikatne. Dla pewności – można przeczytać ten artykuł. To mój ulubiony przepis, wykorzystuję go do różnych wypieków z owocami. Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką. Lub jak kto woli – bardzo dobre, drożdżowe ciasto. Pycha.

PS. Surowy rabarbar podobno zawiera szkodliwe szczawiany, które po upieczeniu przestają być aktywne, a kłącze działa antyrakowo. Do końca czerwca można korzystać.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – składniki (na blaszkę ok. 23×30 cm) : 

– 3/4 szklanki ciepłego mleka ( 200 ml, ok. 30-40 stopni)
– 40 g świeżych drożdży
– 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
– 4 żółtka
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– 100 g masła (bez dodatku oleju)
– szczypta soli
– 5 łodyg rabarbaru (ok. 70 dag)

na kruszonkę:

– 1/3 kostki masła (ok. 70 g)
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – przepis

Drożdże wkruszyć do mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać. Odstawić na 10 – 15 minut by podrosły. Powstanie zaczyn do ciasta. Jeśli tak się nie stało – drożdże są nieaktywne, trzeba użyć nowych i nowego mleka.
Wyrośnięty zaczyn wlać do miski z mąką, dodać żółtka, cukier i sól. Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Z mąki, żółtek,cukru i zaczynu, ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 minut. Trzeba patrzeć na zegarek, dłuży się 🙂 Gdyby ciasto było luźne – nie należy dodawać mąki. No może łyżkę:) I tak ładnie wyrośnie. Dodać stopione masło i wyrabiać aż całkowicie zostanie wchłonięte. Odstawić w przykrytej ściereczką lub folią misce do wyrośnięcia. W ciepły dzień wystarczy zostawić je na kuchennym blacie, kiedy temperatura spada poniżej 22 stopni – do nagrzanego do 50 st piekarnika. Należy go podgrzać i wyłączyć.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można też blaszkę wysmarować masłem. Na ciasto wyłożyć pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Tyle, by pomiędzy jego kawałkami było widoczne choć trochę ciasta. Zbyt duża ilość owoców zwiększa ryzyko powstania zakalca.
Składniki kruszonki wsypać do miski, rozetrzeć w palcach na okruchy. Możliwie równo wysypać je na wierzch. Wstawić ciasto na środkową półkę do zimnego piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piec ok. 30  minut, aż wyrośnie i się zarumieni.

Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. amandaricci.butikzprzepisami
    29 kwietnia, 2015, 8:26 am

    Wspaniałe domowe ciacho! Aż tu do mnie doleciał zapach drożdżówki! 🙂

  2. Lena
    29 kwietnia, 2015, 8:47 am

    Nie ma nic lepszego na majowe dni niż drożdżówka z rabarbarem:)

  3. poproszedokladke.pl
    29 kwietnia, 2015, 5:53 pm

    robiłam ostatnio drożdżowe z rabarbarem, pyszności!

  4. Virginia
    30 kwietnia, 2015, 6:20 pm

    Nie lubię drożdżówek. Wydają mi się bardzo ciężkostrawne. A najbardziej nie lubię tej przesłodzonej kruszonki… no, ale każdemu pasuje coś innego, nie ma ludzi, którzy kochają każdą kuchnię 🙂

    1. opalanka
      30 kwietnia, 2015, 6:56 pm

      🙂 Musisz poszukać w innych przepisach:)

    2. Anonimowy
      9 lipca, 2017, 7:46 am

      wydaje mi się, że Pani nawet nie wie że ciasta którymi się pani zajada są na bazie drożdży… Pierwszy raz słyszę aby ktoś tak wyrażał się o ciastach drożdżowych
      "Wydają mi się bardzo ciężkostrawne". Nikt nie każe Pani jeść całej blachy, ciepłe też może zaszkodzić, tak jak picie wody, w nadmiarze można nawet umrzeć…

  5. Elżbieta Dziurkowska
    24 maja, 2015, 6:21 am

    Moja poprzedniczka dobrze pisze…że jej się wydają …. Ciasta drożdżowe należą do tych lżejszych i łatwiej przyswajalnych. Co się zaś tyczy kruszonki….każdy robi taką jaką lubi. Ja np większość ciast robię z mniejszą ilością cukru niż zalecają w przepisach, jakoś nigdy nie przepadałam za nadmiarem cukru choć kocham wypieki. Zawsze można nadgonić wierzchem czyli….polewą lub pudrem.
    A tak w ogóle uwielbiam drożdżówki…takie ciepłe i zaczynam od obskubywania kruszonki, ot takie małe zboczenie 🙂

    1. opalanka
      24 maja, 2015, 8:55 am

      A tam zboczenie. To nie każdy tak ma? 🙂

  6. Anonimowy
    6 czerwca, 2015, 5:54 pm

    wlasnie rosnie,jestem nastawiona pozytywnie, bo ciasto wrobilo sie pieknie i bezproblemu,mysle,ze reszta to juz z gorki-pozdrawiam ,Bożena.

  7. Anonimowy
    10 lipca, 2015, 8:10 pm

    DZIĘKUJĘ za przepis:))
    wyszło super ciacho!
    pozdrawiam

    1. opalanka
      11 lipca, 2015, 3:26 pm

      Pozdrawiam również:)

  8. muffinmama
    21 lipca, 2015, 9:25 pm

    Wyszło pyszne, dziękuję 🙂 A dziś spróbowałam to samo tylko z malinami
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      22 lipca, 2015, 8:00 am

      Dziś i to z malinami wylądowało na blogu:)

  9. Sylwia Pawlak
    9 października, 2015, 12:05 pm

    Witam, a na co szczypta soli ? Jest w składnikach a nie ma w użyciu.

  10. Sylwia Pawlak
    9 października, 2015, 1:38 pm

    Witam, a na co szczypta soli ? Jest w składnikach a nie ma w użyciu.

    1. opalanka
      9 października, 2015, 3:16 pm

      Daj z cukrem. Bez niej czegoś brak:)

  11. sela
    9 stycznia, 2016, 11:01 pm

    dzisiaj zrobiłam drożdżówka rewelacyjna 🙂 🙂 🙂

    1. opalanka
      10 stycznia, 2016, 8:38 am

      Bardzo się cieszę:)

  12. Anonimowy
    10 kwietnia, 2016, 5:30 pm

    Pyszne . Upieklam .mniam

  13. Anonimowy
    15 maja, 2016, 1:54 pm

    Upiekłam – pychota.

  14. magda k.
    15 maja, 2016, 5:01 pm

    Zrobiłam wyszło rewelacyjnie,bardzo dziękuję za świetny przepis 🙂 Pozdrawiam

    1. opalanka
      15 maja, 2016, 5:41 pm

      Pozdrawiam:)

  15. Unknown
    17 maja, 2016, 7:50 pm

    Wyszło tak cudowne, że sama nie wierzę, że to możliwe! 🙂 Dziękuje za cudowny przepis <3

    1. opalanka
      17 maja, 2016, 8:00 pm

      Baaardzo się cieszę:)

  16. Anonimowy
    24 maja, 2016, 4:44 pm

    Bardzo dobry przepis- dla urozmaicenia polecam rabarbar wymieszać z galaretką wiśniową lub truskawkową/suchy proszek/, a na wierzch oprócz kruszonki płatki migdałowe.Pozdrawiam.

    1. opalanka
      24 maja, 2016, 8:22 pm

      a płatki się nie zrumienią zbytnio? Czy na końcu dodajesz?
      pozdrowionka

    2. Anonimowy
      25 maja, 2016, 9:00 pm

      Płatki przed włożeniem do piekarnika-smakują wyśmienicie.

  17. Anonimowy
    26 maja, 2016, 12:04 pm

    Dlaczego wkladamy do zimnego piekarnika, troche czasu minie zanim sie nagrzeje? A 30 min to caly czas pieczenia startujac z zimnego piekarnika? Pozdrawiam

    1. opalanka
      26 maja, 2016, 4:00 pm

      Tak, cały czas pieczenia, przy tej wielkości blaszce. Ciasto rośnie podczas nagrzewania. Jeśli byłoby mało rumiane, trzeba dołożyć 5-10 minut.

  18. Unknown
    28 maja, 2016, 5:00 pm

    Jestem facetem,to było 3 ciasto jakie w życiu zrobiłem i wyszło naprawdę super! Przepis sprawdził się idealnie (dodałem tylko cukier waniliowy), ciacho jest przepyszne! 😀 Na pewno będę do niego wracał, wielkie dzięki!
    PS Jeśli szukasz jakiegoś innego przepisu to już nie szukaj, przekopałem się przez kilka stron i ten jest najlepszy 😉

    1. opalanka
      29 maja, 2016, 7:20 am
  19. Anonimowy
    26 sierpnia, 2016, 6:35 am

    Jak duża blaszka?

  20. Unknown
    26 sierpnia, 2016, 6:48 pm

    Faktycznie przepis bardzo prosty, dobrze opisany punkt po punkcie. Zrobiłem dzisiaj pierwsze ciasto w swoim życiu i wyszło naprawdę smaczne:)
    Dziękuję
    P.S. Co rozumiesz w przepisie przez " szklankę"? Standardową szklankę jak z PRL 250 ml, czy kubek z dzisiejszych czasów 330 ml?

    1. opalanka
      26 sierpnia, 2016, 9:37 pm

      250 ml, tu jest link do miar na Niebie – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/przelicznik.html
      🙂

  21. Anonimowy
    24 maja, 2017, 1:11 pm

    przepis na placek drożdżowy jest super, mega prosty i przypomina mi ciasto mojej mamy, którego nie udało się mi zapamiętać bo za szybko odeszła. Szacun dla Pani za takie pyszne ciacho. Dzisiaj zamierzam je robić po raz "x-ty" :). Pozdrawiam serdecznie.

    1. opalanka
      24 maja, 2017, 8:11 pm

      Pozdrawiam serdecznie:) Ciasto dobre jest też z truskawkami, wiśniami i śliwkami, polecam bardzo:)

  22. Dorota
    31 maja, 2017, 4:15 am

    Ciasto wyszło bardzo ładne, wyrosło super.Przepis dobry z dobrymi proporcjami? U mnie z rabarbarem i jagodami.Jedyne,co u mnie nie sprawdzilo sie, to pieczenie 30 min od zimnego piekarnika – piekłam ok 45/ 50 min ,aż patyczek był suchy a ciasto nie było surowe.Do przepisu na pewno wróce bo ma dobre proporcje, wiec polecam i dziękuję! Dorota

  23. Katarzyna Kończal
    19 czerwca, 2017, 5:11 pm

    Jestem w trakcie przygotowań, czekam aż ciasto wyrośnie. 🙂 Ciasto piec z włączonym termoobiegiem? Czy ma to wpływ na wyrośnięcie ciasta?
    Pozdrawiam 😉

  24. Katarzyna Kończal
    19 czerwca, 2017, 8:42 pm

    Jestem w trakcie przygotowań, czekam aż ciasto wyrośnie. 🙂 Ciasto piec z włączonym termoobiegiem? Czy ma to wpływ na wyrośnięcie ciasta?
    Pozdrawiam 😉

    1. opalanka
      19 czerwca, 2017, 9:05 pm

      Na wyrośnięcie nie, ale termoobieg wysusza, lepiej góra – dół.

  25. Anonimowy
    9 lipca, 2017, 7:52 am

    Witam, jak drożdżówka to tylko z tego przepisu tylko owoce sezonowo się zmnieniają!!!
    JA tylko daje całe jajka i dwie łyżki mąki więcej, drożdżówka jest tak samo pyszna jak bez białek. Postanowiłam "testować" inne przepisy i chyba zostanę TU na stałe !
    pozdrawiam i miłej niedzieli

    1. opalanka
      9 lipca, 2017, 10:55 am

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam również:)

  26. Anna
    15 maja, 2019, 4:02 pm

    Upiekłam. Wyszło super!

    1. Beata Królikiewicz
      15 maja, 2019, 9:23 pm

      super!

  27. Dasza
    21 maja, 2019, 1:39 pm

    Ciasto super ale kruszonka mi nie bardzo wychodzi. Nie kruszy się tylko lepi a po upieczeniu na cieście są płaskie placki a nie kruszonka. Co robię nie tak?

    1. Beata Królikiewicz
      21 maja, 2019, 6:21 pm

      daj nieco więcej mąki. I lepiej zimne masło.

  28. Babunia Maria
    23 maja, 2020, 5:56 pm

    ciasto po wyrobieniu wydaje się idealne – teraz siedzi pod sciereczka w piekarniku przy samym światełku – takie światełko piekarnikowe daje doskonałą temperaturę do wyrastania. Dodałam cukier waniliowy, bo lubie kiedy ciasto pachnie wanilią 🙂 i skórke otartą z cytryny, bo też lubie :). Jeśli mogę to chciałabym podpowiedzieć cos w sprawie rabarbaru – Pierwsze rabarbary mają naprawdę duuużo soku, więc ja kroję go na małe kawałki i zasypuję 2 łyżkami cukru i odrobiną cynamonu. Po około godzinie na dnie miski zbiera się płyn, a same rabarowe kawałki mają go już dużo mniej i tym samym mniejsza jest tez obawa, że zrobi się zakalec. Oczywiście trzeba je z tego płynu odsączyć 🙂 . Ne zmarnuje się ten plyn, bo można go połączyć z wodą i będzie „kompot” … 🙂

  29. Ania
    7 sierpnia, 2020, 12:05 pm

    Robiłam, bardzo dobry przepis, szybko zeszło 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)