Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Chleb wieloziarnisty na zakwasie, o wilgotnym, lekko kwaśnym miąższu, który długo zachowuje świeżość. Pachnie obłędnie. Wieczorem, poprzedniego dnia przed pieczeniem należy z zakwasu i mąki zrobić zaczyn na ciasto, to łatwe.
Zakwas na chleb też nie jest sprawą trudną. Należy zmieszać mąkę z wodą i przez kilka kolejnych dni dosypywać trochę mąki i dolewać trochę wody. Najważniejsze, by miał ciepło – i to koniec wymagań. Jak zrobić zakwas, opisałam – tu. Radzi sobie z nim doskonale kilku moich naprawdę zapracowanych kolegów, żaden specjalnie nie kucharzy, a chleby rosną jak malowane. Dokarmianie zakwasu jest lepsze niż karmienie elektronicznych ziemniaków i zwierzątek w komputerach, rodzina ma znacznie więcej pożytku:)

Nagle, mój stary już zakwas przestał rosnąć. Zapach jak trzeba, zasady wszystkie jak zwykle i nic. Wyczytałam cały internet. Wieczorem zagniotłam tzw. zaczyn, czyli bardziej niż zwykle dokarmiony zakwas. Mała ilość zakwasu – większa niż zakwas ilość mąki i trochę wody. Rusza zawsze.

Bo do tej pory piekłam chleby bez zaczynu, na samym, dokarmionym lekko zakwasie i szło. Zaczyn rano był pięknie wyrośnięty i wiedziałam, że da z siebie taki piękny bochenek 🙂 Chleb wieloziarnisty na zakwasie,  zrobiony z mąki żytniej z bardzo niewielką ilością mąki pszennej lub orkiszowej. Żytni chleb na zakwasie.

zobacz link – jak zrobić zakwas

chleb wieloziarnisty na zakwasie
chleb wieloziarnisty na zakwasie

chleb wieloziarnisty na zakwasie – składniki (na blaszkę ok. 11×25 cm lub np. 7×30 cm lub kiedy na zewnątrz upały – większa, bo zakwas mocniej pracuje ) :

wieczorem, dzień przed pieczeniem

zaczyn : 

– pół szklanki zakwasu
– 120 g mąki żytniej razowej ( typ 2000)
– 50 g mąki żytniej ( typ 720) lub orkiszowej
– 3/4 szklanki letniej wody

Składniki należy wymieszać i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce, pod przykryciem z folii spożywczej. Należy mieć na uwadze, że zaczyn trochę rośnie.

ciasto: 

– cały zaczyn
– 180 g mąki żytniej razowej( typ 2000)
– 100 g mąki żytniej ( typ 720)
– 100 g mąki pszennej ( najlepiej typ 650, ale niekoniecznie)
– łyżeczka cukru
– 1/2 łyżki soli
– 350 g ciepłej wody
– 1/3 szklanki płatków owsianych
– 1/3 szklanki pestek słonecznika
– 1/4 szklanki pestek dyni
– 1/4 szklanki siemienia lnianego

– dwie, trzy łyżki ziaren do posypania wierzchu

Zaczyn, mąki, sól, cukier i wodę wymieszać łyżką, a następnie krótko zagnieść ręką lub mikserem z końcówką hak. Dodać ziarna i wymieszać. Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować lekko olejem i wysypać otrębami. Przelać ciasto do formy, posmarować wodą i posypać pozostawionym ziarnem. Zawinąć formę z ciastem w folię spożywczą i odstawić na 2- 3 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 200 st. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze 45 minut. Wyjąć chleb z pieca, a następnie z blaszki, podważając krawędź ciasta nożem. Zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia na  metalowej kratce. Chleb należy kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, inaczej trudno to robić i wydaje się zbyt mokry i niedopieczony. Po ostygnięciu należy go przechowywać zawiniętego w ściereczkę z gęstej tkaniny.

chleb wieloziarnisty na zakwasie

 

chleb wieloziarnisty na zakwasie

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Alexandra
    20 kwietnia, 2015, 8:30 am

    Może jak w przyszłym roku wynajmę kawalerkę i wymienię akademikowy piekarnik na coś lepszego to spełnię kolejny punkt na liście – domowy chleb 🙂

    1. opalanka
      20 kwietnia, 2015, 8:45 pm

      No powiem CI – nie wiem czy warto czekać 🙂

  2. Lena
    20 kwietnia, 2015, 8:36 am

    Ileż ziarenek,. taki chleb jest najlepszy 😉

  3. Sałatkowy raj
    20 kwietnia, 2015, 6:25 pm

    Narobiłaś mi smaka. 🙂 I wielki plus za przepis na zakwas. 🙂

  4. Salvador Dali
    20 kwietnia, 2015, 7:53 pm

    domowy chlebek.. najlepiej! 🙂

  5. opalanka
    20 kwietnia, 2015, 9:01 pm

    Przepraszam Agata, mi się usunęło, zupełnie nie wiem jak:)

  6. Aguś kulinarnie
    20 kwietnia, 2015, 9:15 pm

    Rewelacja!!!

  7. poproszedokladke.pl
    21 kwietnia, 2015, 7:08 pm

    ahhh prawdziwy chleb na zakwasie, cudowności!

  8. Maria Varia
    23 kwietnia, 2015, 8:32 am

    mmmmmm… i te ziarenka. Najlepszy 🙂

  9. Anonimowy
    12 czerwca, 2015, 12:34 am

    Jak zrobie , to napisze komentarz. Zqaczyn rewelacyjny mi wyszedl. Napewno bedzie dobry.

  10. Anonimowy
    13 czerwca, 2015, 12:42 pm

    Oczywiscie zrobilam w,g przepisu i upieklam chlebek. Dla mnie jest tylko ciut za mala foremka do chleba, wyrosl mi taki duzy, ze przykleil sie do folii. Clebek jest pyszny, wypiekl sie super. Polecam. Prosze zrobic zgodnie z przepisem. Robilam inny zaczyn , na innym przepisie, ale niestety nie wyszedl taki jak potrzeba. Prosze wystudzic do konca i bedzie kroil sie ekstra.Wcale nie odczuwa sie wilgotnosci. Pozdrawiam i naprawde polecam. Prosty w wykonaniu.

    1. opalanka
      14 czerwca, 2015, 8:20 am

      Jest cieplej niż w kwietniu to i chleb mocniej rośnie:) Bardzo się cieszę, że wszystko wyszło jak należy:)

  11. Anonimowy
    14 czerwca, 2015, 5:39 pm

    Ta porcja ciasta na chleb, w/g mnie jest za duza na blaszke kesowke 22×11. Po wlozeniu ciasta do blaszki , przykrycia folia spozywcza i zostawieniu do wyrosniecia na 2,5 godziny. Ciasto tak wyroslo , ze przykleilo sie do formy i wylalo sie na blaszke, ktora podlozylam. Teraz jak bede robic , to ciasto podziele na 2 czesci i wloze do dwoch blaszek. Wierzch ciasta wyszedl brzydki i wystawal poza boki. Jest smaczny, ale bardzo wysechl woerzch. Mam pytanie, jak wleje wode do blaszki z pieca i wloze na spod, czy to cos pomoze? Czy czasem , nie spowoduje gorszego wypieku? Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedz. Pozdrtawiam.

    1. opalanka
      14 czerwca, 2015, 6:29 pm

      Jest gorąco i ciasto mocniej rośnie. Przepis jest z kwietnia a teraz upały i zmieniły się trochę warunki. Na teraz- faktycznie można wziąć większa formę albo dwie małe. Nie piekłam z pojemnikiem z wodą ale wiem, że tak się praktykujez dobrym skutkiem. Spróbuj! Przy innych chlebach uzyskuję parę pryskając kilka razy na początku pieczenia spryskiwaczem do kwiatków. Uważać trzeba i nie prysnąć bezpośrednio na grzałki piekarnika.

  12. Barbara Kosarska
    20 maja, 2016, 3:04 pm

    Ja tez będę probowac

  13. l_ida
    6 września, 2018, 6:52 pm

    Hmmm mam wstawić chleb do zimnego piekarnika…???

    1. Beata Królikiewicz
      6 września, 2018, 7:56 pm

      Tak.

  14. l_ida
    6 września, 2018, 10:27 pm

    ok, dzięki:) zatem działam:)

  15. Anna
    5 kwietnia, 2019, 8:02 am

    Wykorzystuję ten przepis, tylko używam mąki orkiszowej i zakwasu orkiszowego – pyszny ? jem następnego dnia po upieczeniu. Dziękuję za inspiracje i przepisy, zaglądam tu obowiązkowo!!! ? Pozdrawiam z Amsterdamu.
    PS. Chleb maja tu bezlitosny dla jelit ???

    1. Beata Królikiewicz
      5 kwietnia, 2019, 10:33 am

      Dziękuję bardzo, pozdrowionka z centralnej Polski! 🙂

  16. Anna
    27 maja, 2020, 8:21 am

    Bardzo proszę o radę
    Jestem początkująca w temacie pieczenia chleba. Upieczony ostatnio w/g tego przepisu chlebek wyszedł bardzo dobry, ale dla niektórych troszke zbyt ostry.
    Czy to może być wina błędu w robieniu zakwasu? Czy można ująć mąki razowej a dodać pszennej i czy w dowolnych proporcjach?

    1. Beata Królikiewicz
      27 maja, 2020, 9:38 am

      Błędu w robienia zakwasu nie ma jeśli ma dużo bąbelków i rośnie, tu nie podziałamy, choć zakwas pszenny powinien być łagodniejszy. Robi się go tak samo.
      Można ująć mąki razowej i dać pszennej, smak będzie łagodniejszy.

  17. wanda
    7 czerwca, 2020, 8:41 pm

    Piekę chleby od 10 lat. Chciałam wypróbować ten przepis, ale nie mogę zrozumieć tej zasady z zimnym piekarnikiem. Jeżeli nastawię go na 200st., to po 15 minutach piekarnik jeszcze nie osiągnie tej temperatury (przynajmniej mój). Jeśli więc po tych 15 min. obniżę do 180st., to chleb będzie się piekł cały czas w tych 180 stopniach, ale czy upiecze się? Przepraszam za to zbyt długie pytanie, ale chciałabym zrozumieć. No i upiec ten chlebek.Pozdrawiam Panią serdecznie.

    1. Beata Królikiewicz
      9 czerwca, 2020, 7:53 am

      Podczas nagrzewania się piekarnika ciasto podrasta. Mój nagrzewa się 7 minut. Faktycznie niejeden piekarnik może tej temperatury nie osiągnąć. W 180 stopniach – powinien upiec się, jak u mnie. Przynajmniej do tej pory się piekł:) Proszę spróbować, nie ma innego wyjścia. Jeśli nastawi Pani 200 – też się uda. I proszę dać znać jak poszło:)

  18. wanda
    10 czerwca, 2020, 7:07 pm

    Upieczony. Piekarnik osiągnął 200st. po ok. 20 minutach. Wówczas zmniejszyłam na 190st. i piekłam dalej. Potem jeszcze potrzebował 8min. dopieczenia bez blaszki. A teraz recenzja: JEST PYSZNY:) Dziękuję bardzo za przepis i miłą odpowiedź. Często tu wpadam.:)

  19. Karolina
    6 września, 2020, 7:23 am

    Przepis swietny a chlebek wyszedl pyszny. Dziekuje za przepis

  20. Agata
    9 listopada, 2020, 7:20 pm

    Z powyższego przepisu upiekłam chleb już kilka razy. Polecam, prosty przepis, a chleb naprawdę dobry.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)