Bardzo dobre ciastka z sezamem. Kruche ciasteczka z tahini
Bardzo dobre ciastka z sezamem, łatwe w przygotowaniu. Można zagnieść ciasto ręcznie, a posiadacze mikserów planetarnych mają zupełnie wolne, dodają produkty do misy urządzenia i ono miesza wszystko jak trzeba. Dostałam taki robot Creations marki Russell Hobbs. Ci którzy dużo pieką, mogą myśleć o zakupie, planetarny mikser to naprawdę wielkie ułatwienie. A ciastka z sezamem – pyszne. W mojej zupełnie subiektywnej ocenie oczywiście. I zdrowe przez dodatek sezamu, właściwie pasty tahini, czyli sezamu zblendowanego z olejem. Ciastka są bardzo kruche, należy ostrożnie zdejmować je łopatką z blaszki, stają się trochę twardsze podczas stygnięcia. Większość przepisów na nie nie zawiera jajka, zapomniałam, dodałam. Można spokojnie pominąć. Zwolennicy chałwy polubią te ciastka z sezamem na pewno. Blogerki podpowiadają dodanie dwóch łyżeczek zmielonej kawy (dodałam, bardzo dobrze smakuje) lub maku.
ciastka z sezamem – składniki:
– szklanka sezamu
– 5-6 łyżek oleju
– 100 g zwykłego masła
– szklanka (130 g) mąki
– pół szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego
– dwie łyżeczki zmielonej kawy
ciastka z sezamem – przepis
Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, podprażyć mieszając ok. minuty. Zblendować na pył dodając olej. W ten sposób powstanie pasta tahini. Piekarnik ustawić na 160 st. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki, utrzeć z cukrem i sezamową pastą w misie robota planetarnego lub zwykłą końcówką miksera widoczną na zdjęciu.
Dodać pozostałe składniki – mąkę, cukier waniliowy i kawę, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Piec ok. 15 – 20 minut w całkowicie rozgrzanym piekarniku. Delikatnie przekładać przy pomocy łopatki na metalową kratkę i ostudzić.
Przepis pochodzi z tej strony.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wpadłabym na takie ciasteczka do kawy 😉
wpadaj!
ooo.. z tahini! One muszą być boskie: kruche, bogate w aromat.. omnomn!
Powiem Ci – są 🙂
Wyglądają baaardzo apetycznie. Kojarzą mi się z takimi chałwowymi.
też dzisiaj piekłam sezamowe!
Mmmm sezam 😀 Wyglądają bardzo apetycznie! A przepis wydaję się prosty! uwielbiam proste przepisy!
Pozdrawiam i zapraszam: http://www.homemade-stories.blogspot.be
Mmm, z kawą… Muszę takie zrobić 🙂
mam pastę tahini ,jakie są proporcje na ciasteczka?
Zdaje się, że 1/4 szklanki powinna wystarczyć.
Dziękuję,wkrótce wypróbuję.Dzisiaj piekę biszkopt czekoladowy dla mojej przyjaciółki na urodziny.Napiszę jaki osiągnęłam efekt
czekam z niecierpliwością:)
Właśnie wypróbowałam i bardzo mi smakują, dzięki za super szybki i łatwy przepis (użyłam tahini bo akurat miałam i dosypałam troszkę amarantusa- taka moja własna wariacja 🙂 Pozdrawiam Agnieszka
Bardzo się cieszę, pozdrawiam również:)