Bardzo dobre ciastka z sezamem. Kruche ciasteczka z tahini

Bardzo dobre ciastka z sezamem, łatwe w przygotowaniu. Można zagnieść ciasto ręcznie, a posiadacze mikserów planetarnych mają zupełnie wolne, dodają produkty do misy urządzenia i ono miesza wszystko jak trzeba. Dostałam taki robot Creations marki Russell Hobbs. Ci którzy dużo pieką, mogą myśleć o zakupie, planetarny mikser to naprawdę wielkie ułatwienie. A ciastka z sezamem –  pyszne. W mojej zupełnie subiektywnej ocenie oczywiście. I zdrowe przez dodatek sezamu, właściwie pasty tahini, czyli sezamu zblendowanego z olejem. Ciastka są bardzo kruche, należy ostrożnie zdejmować je łopatką z blaszki, stają się trochę twardsze podczas stygnięcia. Większość przepisów na nie nie zawiera jajka, zapomniałam, dodałam. Można spokojnie pominąć. Zwolennicy chałwy polubią te ciastka z sezamem na pewno. Blogerki podpowiadają dodanie dwóch łyżeczek zmielonej kawy (dodałam, bardzo dobrze smakuje) lub maku.

ciastka z sezamem
ciastka z sezamem

ciastka z sezamem – składniki: 

– szklanka sezamu
– 5-6 łyżek oleju
– 100 g zwykłego masła
– szklanka (130 g) mąki
– pół szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego
– dwie łyżeczki zmielonej kawy

ciastka z sezamem – przepis

Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, podprażyć mieszając ok. minuty. Zblendować na pył dodając olej. W ten sposób powstanie pasta tahini. Piekarnik ustawić na 160 st. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki, utrzeć z cukrem i sezamową pastą w misie robota planetarnego lub zwykłą końcówką miksera widoczną na zdjęciu.

Dodać pozostałe składniki – mąkę, cukier waniliowy i kawę, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Piec ok. 15 – 20 minut w całkowicie rozgrzanym piekarniku. Delikatnie przekładać przy pomocy łopatki na metalową kratkę i ostudzić.

ciastka z sezamem

Przepis pochodzi z tej strony.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    8 kwietnia, 2015, 5:49 pm

    Wpadłabym na takie ciasteczka do kawy 😉

    1. opalanka
      8 kwietnia, 2015, 6:16 pm

      wpadaj!

  2. Salvador Dali
    8 kwietnia, 2015, 7:09 pm

    ooo.. z tahini! One muszą być boskie: kruche, bogate w aromat.. omnomn!

    1. opalanka
      8 kwietnia, 2015, 7:36 pm

      Powiem Ci – są 🙂

  3. Alexandra
    9 kwietnia, 2015, 7:17 am

    Wyglądają baaardzo apetycznie. Kojarzą mi się z takimi chałwowymi.

  4. Marcela
    9 kwietnia, 2015, 10:06 pm

    też dzisiaj piekłam sezamowe!

  5. Homemade stories
    10 kwietnia, 2015, 3:56 pm

    Mmmm sezam 😀 Wyglądają bardzo apetycznie! A przepis wydaję się prosty! uwielbiam proste przepisy!
    Pozdrawiam i zapraszam: http://www.homemade-stories.blogspot.be

  6. gin
    10 kwietnia, 2015, 7:55 pm

    Mmm, z kawą… Muszę takie zrobić 🙂

  7. besia1960
    5 czerwca, 2015, 3:23 am

    mam pastę tahini ,jakie są proporcje na ciasteczka?

    1. opalanka
      5 czerwca, 2015, 9:02 am

      Zdaje się, że 1/4 szklanki powinna wystarczyć.

    2. besia1960
      5 czerwca, 2015, 1:20 pm

      Dziękuję,wkrótce wypróbuję.Dzisiaj piekę biszkopt czekoladowy dla mojej przyjaciółki na urodziny.Napiszę jaki osiągnęłam efekt

    3. opalanka
      5 czerwca, 2015, 9:41 pm

      czekam z niecierpliwością:)

  8. Anonimowy
    10 sierpnia, 2015, 7:55 pm

    Właśnie wypróbowałam i bardzo mi smakują, dzięki za super szybki i łatwy przepis (użyłam tahini bo akurat miałam i dosypałam troszkę amarantusa- taka moja własna wariacja 🙂 Pozdrawiam Agnieszka

    1. opalanka
      11 sierpnia, 2015, 7:46 am

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam również:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)