Bardzo dobre ciastka z sezamem. Kruche ciasteczka z tahini

Bardzo dobre ciastka z sezamem, łatwe w przygotowaniu. Można zagnieść ciasto ręcznie, a posiadacze mikserów planetarnych mają zupełnie wolne, dodają produkty do misy urządzenia i ono miesza wszystko jak trzeba. Dostałam taki robot Creations marki Russell Hobbs. Ci którzy dużo pieką, mogą myśleć o zakupie, planetarny mikser to naprawdę wielkie ułatwienie. A ciastka z sezamem –  pyszne. W mojej zupełnie subiektywnej ocenie oczywiście. I zdrowe przez dodatek sezamu, właściwie pasty tahini, czyli sezamu zblendowanego z olejem. Ciastka są bardzo kruche, należy ostrożnie zdejmować je łopatką z blaszki, stają się trochę twardsze podczas stygnięcia. Większość przepisów na nie nie zawiera jajka, zapomniałam, dodałam. Można spokojnie pominąć. Zwolennicy chałwy polubią te ciastka z sezamem na pewno. Blogerki podpowiadają dodanie dwóch łyżeczek zmielonej kawy (dodałam, bardzo dobrze smakuje) lub maku.

ciastka z sezamem
ciastka z sezamem

ciastka z sezamem – składniki: 

– szklanka sezamu
– 5-6 łyżek oleju
– 100 g zwykłego masła
– szklanka (130 g) mąki
– pół szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego
– dwie łyżeczki zmielonej kawy

ciastka z sezamem – przepis

Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, podprażyć mieszając ok. minuty. Zblendować na pył dodając olej. W ten sposób powstanie pasta tahini. Piekarnik ustawić na 160 st. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki, utrzeć z cukrem i sezamową pastą w misie robota planetarnego lub zwykłą końcówką miksera widoczną na zdjęciu.

Dodać pozostałe składniki – mąkę, cukier waniliowy i kawę, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Piec ok. 15 – 20 minut w całkowicie rozgrzanym piekarniku. Delikatnie przekładać przy pomocy łopatki na metalową kratkę i ostudzić.

ciastka z sezamem

Przepis pochodzi z tej strony.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    8 kwietnia, 2015, 5:49 pm

    Wpadłabym na takie ciasteczka do kawy 😉

    1. opalanka
      8 kwietnia, 2015, 6:16 pm

      wpadaj!

  2. Salvador Dali
    8 kwietnia, 2015, 7:09 pm

    ooo.. z tahini! One muszą być boskie: kruche, bogate w aromat.. omnomn!

    1. opalanka
      8 kwietnia, 2015, 7:36 pm

      Powiem Ci – są 🙂

  3. Alexandra
    9 kwietnia, 2015, 7:17 am

    Wyglądają baaardzo apetycznie. Kojarzą mi się z takimi chałwowymi.

  4. Marcela
    9 kwietnia, 2015, 10:06 pm

    też dzisiaj piekłam sezamowe!

  5. Homemade stories
    10 kwietnia, 2015, 3:56 pm

    Mmmm sezam 😀 Wyglądają bardzo apetycznie! A przepis wydaję się prosty! uwielbiam proste przepisy!
    Pozdrawiam i zapraszam: http://www.homemade-stories.blogspot.be

  6. gin
    10 kwietnia, 2015, 7:55 pm

    Mmm, z kawą… Muszę takie zrobić 🙂

  7. besia1960
    5 czerwca, 2015, 3:23 am

    mam pastę tahini ,jakie są proporcje na ciasteczka?

    1. opalanka
      5 czerwca, 2015, 9:02 am

      Zdaje się, że 1/4 szklanki powinna wystarczyć.

    2. besia1960
      5 czerwca, 2015, 1:20 pm

      Dziękuję,wkrótce wypróbuję.Dzisiaj piekę biszkopt czekoladowy dla mojej przyjaciółki na urodziny.Napiszę jaki osiągnęłam efekt

    3. opalanka
      5 czerwca, 2015, 9:41 pm

      czekam z niecierpliwością:)

  8. Anonimowy
    10 sierpnia, 2015, 7:55 pm

    Właśnie wypróbowałam i bardzo mi smakują, dzięki za super szybki i łatwy przepis (użyłam tahini bo akurat miałam i dosypałam troszkę amarantusa- taka moja własna wariacja 🙂 Pozdrawiam Agnieszka

    1. opalanka
      11 sierpnia, 2015, 7:46 am

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam również:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)