Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem, a dla ścisłości krokiety z mięsem i warzywami smakują mi najlepiej z czerwonym, dobrze doprawionym barszczem. A właściwie barszczykiem. U nas w domu, o czerwonym barszczu z buraków mówiło się, nie wiedzieć czemu – „barszczyk” (przepis tu). Kiedyś zupełnie, ale to całkowicie nie lubiłam. A teraz miewam gwałtowną potrzebę zjedzenia porządnie doprawionego barszczyku z krokietem. To dobre danie „resztkowe”, wykorzystujące mięso na którym gotował się rosół albo resztki pieczeni z obiadu. Na wypadek, gdyby ktoś nie wiedział jak zrobić, przepis podaję.
Pamiętam harcerską wigilię i podobne krokiety na słodko z białym serem, które moja mama usmażyła szybko, bo było łatwo i tanio. Takiego wzięcia nie widziałam później już nigdy u żadnej najwykwintniejszej potrawy. Nigdy. Tak jakoś mi się przypomniało…:)

Zobacz jeszcze przepis na krokiety z kapustą i grzybami, naleśniki i naleśniki z kaszy jaglanej.

krokiety z mięsem

 

mięsne krokiety

krokiety z mięsem składniki:

 naleśniki – z tego przepisu są dość elastyczne i nie pękają przy zwijaniu, ale może to być dowolne, inne naleśnikowe ciasto

 – 250 g mąki pszennej
– 250 ml gazowanej wody mineralnej
– 250 ml mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
– szczypta cukru
– szczypta sody

Składniki zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać z kilkoma kroplami oleju. Najczęściej naleśniki nie udają się z powodu zbyt słabo rozgrzanej patelni. Wlewać porcję ciasta, poruszając patelnią, by rozpłynęło się na boki, pokrywając ją cienką warstwą. Smażyć chwilę, aż zmieni kolor na całej powierzchni, podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć ok. minuty. Usmażone przekładać na talerz.

farsz:

– ok. 30 – 40 dkg ugotowanego/uduszonego/upieczonego mięsa dowolnego gatunku
– dwie cebule
– ewentualnie marchewka czy inne części włoszczyzny z zupy
– duża szczypta pieprzu, chilli, soli, majeranku

do panierowania:

– 2 jajka
– tarta bułka

do smażenia

– olej z dodatkiem łyżeczki masła

ja zrobić krokiety

Mięso zmielić przez maszynkę (z ewentualną włoszczyzną z zupy), cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na patelni. Dodać do mięsa razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko wymieszać. Nakładać na każdy naleśnik po ok. dwie łyżki farszu, rozsmarować równą warstwą. Boki naleśników składać do środka i zwijać niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.
Panierować w roztrzepanych lekko widelcem jajkach a następnie w tartej bułce. Smażyć z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, na średnim ogniu, do zrumienienia. Podawać solo z surówką lub jako dodatek do czystych zup, np. czerwonego barszczu.

krokiety

 

chrupiące krokiety z mięsem

 

pyszne krokiety z mięsem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    2 marca, 2015, 11:22 am

    Uwielbiam, taki chrupiący, pełny nadzienia 😉

    1. Wandzia
      5 marca, 2016, 3:09 pm

      To nadzienie krokietów wygląda super, a jakie smakowite te krokiety.

    2. Anonimowy
      21 grudnia, 2016, 7:00 am

      A mi krokiety bardzo smakuja takie z ketchupem 🙂 i moze wam sie wydawać to dziwne i glupie ale mnie tak nauczono i dla mnie to najlepsze jedzenie na swiećie:)pozdrawiam

    3. Lukasz
      19 marca, 2020, 7:52 am

      A kto nie lubi : )

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    2 marca, 2015, 3:03 pm

    Te z białym serkiem też musiały być pyszne! 🙂

  3. Aleksandra Langiewicz
    2 marca, 2015, 3:14 pm

    Jak ja kiedyś nie lubiłam barszczu, a krokiety jadłam bo jadłam. A teraz? Pycha!

  4. Aguś kulinarnie
    2 marca, 2015, 3:58 pm

    Pyszne:)

  5. Angie
    2 marca, 2015, 5:24 pm

    A ja najbardziej lubię z kapustą i grzybami, choć w tą Wigilię, kiedy mama zrobiła krokiety to smakowały mi nawet te z mięsem- domowe to jednak domowe; ))

  6. poproszedokladke.pl
    2 marca, 2015, 7:42 pm

    smak dzieciństwa, krokiety :-)))

  7. Dusia
    2 marca, 2015, 8:00 pm

    mmm

  8. Anonimowy
    3 stycznia, 2016, 11:52 am

    A jak robisz nalesniki, żeby nie pękały przy zawijaniu??? Moje się, niestety często rozpadają i nieciekawie to wygląda.
    Pozdrawiam. Mariola

    1. Anonimowy
      6 lutego, 2016, 2:27 pm

      do ciasta dodaj więcej niż 2 łyżki oleju , a naleśniki układaj jeden na drugim ,po usmażeniu wszystkich obróć całą partię do "góry nogami" i w ten sposób zawijasz jako pierwszy ten ostatni . Naleśniki wtedy. nigdy nie pękają

    2. Witek
      4 lutego, 2018, 8:50 am

      Świeże naleśniki nigdy nie pękają jakkolwiek by nie były składane lub zwijane itp. Jednak gdy są np. wczorajsze wystarczy podgrzać każdy osobno w mikrofalówce i już możesz zwijać jak chcesz.

  9. Anonimowy
    3 stycznia, 2016, 11:56 am

    Przepraszam, ale właśnie doczytałam. Na usprawiedliwienie dodam,że dopiero wczoraj odkryłam Twojego bloga i nie przejrzałam wszystkich przepisów 🙂 Mariola

  10. Zarada100
    7 maja, 2016, 10:34 pm

    Właśnie drukuje. Jutro będę robić 🙂

  11. Ilona
    31 maja, 2016, 4:38 pm

    Właśnie takiego przepisu szukałam. Dzięki wielkie!

  12. Daniel
    28 sierpnia, 2020, 12:10 pm

    Jak ktoś nie ma maszynkę do mięsa?
    W takim razie co można zastąpić?

    1. Beata Królikiewicz
      29 sierpnia, 2020, 1:00 pm

      Jak masz blender, można drobno pokroić i zblendować.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)