Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem, a dla ścisłości krokiety z mięsem i warzywami smakują mi najlepiej z czerwonym, dobrze doprawionym barszczem. A właściwie barszczykiem. U nas w domu, o czerwonym barszczu z buraków mówiło się, nie wiedzieć czemu – „barszczyk” (przepis tu). Kiedyś zupełnie, ale to całkowicie nie lubiłam. A teraz miewam gwałtowną potrzebę zjedzenia porządnie doprawionego barszczyku z krokietem. To dobre danie „resztkowe”, wykorzystujące mięso na którym gotował się rosół albo resztki pieczeni z obiadu. Na wypadek, gdyby ktoś nie wiedział jak zrobić, przepis podaję.
Pamiętam harcerską wigilię i podobne krokiety na słodko z białym serem, które moja mama usmażyła szybko, bo było łatwo i tanio. Takiego wzięcia nie widziałam później już nigdy u żadnej najwykwintniejszej potrawy. Nigdy. Tak jakoś mi się przypomniało…:)

Zobacz jeszcze przepis na krokiety z kapustą i grzybami, naleśniki i naleśniki z kaszy jaglanej.

krokiety z mięsem

 

mięsne krokiety

krokiety z mięsem składniki:

 naleśniki – z tego przepisu są dość elastyczne i nie pękają przy zwijaniu, ale może to być dowolne, inne naleśnikowe ciasto

 – 250g mąki pszennej
– 250 ml gazowanej wody mineralnej
– 250 ml mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
– szczypta cukru
– szczypta sody

Składniki zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać z kilkoma kroplami oleju. Najczęściej naleśniki nie udają się z powodu zbyt słabo rozgrzanej patelni. Wlewać porcję ciasta, poruszając patelnią, by rozpłynęło się na boki, pokrywając ją cienką warstwą. Smażyć chwilę, aż zmieni kolor na całej powierzchni, podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć ok. minuty. Usmażone przekładać na talerz.

farsz:

– ok. 300 – 400 g ugotowanego/uduszonego/upieczonego mięsa dowolnego gatunku
– dwie cebule
– ewentualnie marchewka czy inne części włoszczyzny z zupy
– duża szczypta pieprzu, chilli, soli, majeranku

do panierowania:

– 2 jajka
– tarta bułka

do smażenia

– olej z dodatkiem łyżeczki masła

ja zrobić krokiety

Mięso zmielić przez maszynkę (z ewentualną włoszczyzną z zupy), cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na patelni. Dodać do mięsa razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko wymieszać. Nakładać na każdy naleśnik po ok. dwie łyżki farszu, rozsmarować równą warstwą. Boki naleśników składać do środka i zwijać niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.
Panierować w roztrzepanych lekko widelcem jajkach a następnie w tartej bułce. Smażyć z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, na średnim ogniu, do zrumienienia. Podawać solo z surówką lub jako dodatek do czystych zup, np. czerwonego barszczu.

krokiety

 

chrupiące krokiety z mięsem

 

pyszne krokiety z mięsem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    2 marca, 2015, 11:22 am

    Uwielbiam, taki chrupiący, pełny nadzienia 😉

    1. Wandzia
      5 marca, 2016, 3:09 pm

      To nadzienie krokietów wygląda super, a jakie smakowite te krokiety.

    2. Anonimowy
      21 grudnia, 2016, 7:00 am

      A mi krokiety bardzo smakuja takie z ketchupem 🙂 i moze wam sie wydawać to dziwne i glupie ale mnie tak nauczono i dla mnie to najlepsze jedzenie na swiećie:)pozdrawiam

    3. Lukasz
      19 marca, 2020, 7:52 am

      A kto nie lubi : )

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    2 marca, 2015, 3:03 pm

    Te z białym serkiem też musiały być pyszne! 🙂

  3. Aleksandra Langiewicz
    2 marca, 2015, 3:14 pm

    Jak ja kiedyś nie lubiłam barszczu, a krokiety jadłam bo jadłam. A teraz? Pycha!

  4. Aguś kulinarnie
    2 marca, 2015, 3:58 pm

    Pyszne:)

  5. Angie
    2 marca, 2015, 5:24 pm

    A ja najbardziej lubię z kapustą i grzybami, choć w tą Wigilię, kiedy mama zrobiła krokiety to smakowały mi nawet te z mięsem- domowe to jednak domowe; ))

  6. poproszedokladke.pl
    2 marca, 2015, 7:42 pm

    smak dzieciństwa, krokiety :-)))

  7. Dusia
    2 marca, 2015, 8:00 pm

    mmm

  8. Anonimowy
    3 stycznia, 2016, 11:52 am

    A jak robisz nalesniki, żeby nie pękały przy zawijaniu??? Moje się, niestety często rozpadają i nieciekawie to wygląda.
    Pozdrawiam. Mariola

    1. Anonimowy
      6 lutego, 2016, 2:27 pm

      do ciasta dodaj więcej niż 2 łyżki oleju , a naleśniki układaj jeden na drugim ,po usmażeniu wszystkich obróć całą partię do "góry nogami" i w ten sposób zawijasz jako pierwszy ten ostatni . Naleśniki wtedy. nigdy nie pękają

    2. Witek
      4 lutego, 2018, 8:50 am

      Świeże naleśniki nigdy nie pękają jakkolwiek by nie były składane lub zwijane itp. Jednak gdy są np. wczorajsze wystarczy podgrzać każdy osobno w mikrofalówce i już możesz zwijać jak chcesz.

  9. Anonimowy
    3 stycznia, 2016, 11:56 am

    Przepraszam, ale właśnie doczytałam. Na usprawiedliwienie dodam,że dopiero wczoraj odkryłam Twojego bloga i nie przejrzałam wszystkich przepisów 🙂 Mariola

  10. Zarada100
    7 maja, 2016, 10:34 pm

    Właśnie drukuje. Jutro będę robić 🙂

  11. Ilona
    31 maja, 2016, 4:38 pm

    Właśnie takiego przepisu szukałam. Dzięki wielkie!

  12. Daniel
    28 sierpnia, 2020, 12:10 pm

    Jak ktoś nie ma maszynkę do mięsa?
    W takim razie co można zastąpić?

    1. Beata Królikiewicz
      29 sierpnia, 2020, 1:00 pm

      Jak masz blender, można drobno pokroić i zblendować.

    2. Beata Królikiewicz
      8 grudnia, 2020, 9:57 pm

      Można użyć blendera.

  13. Magdalena
    8 grudnia, 2020, 10:19 am

    Hej
    a ile mniej więcej naleśników wychodzi z tego przepisu?

    1. Beata Królikiewicz
      8 grudnia, 2020, 9:53 pm

      To zależy od grubości ciasta, ale zdaje się, że ok. 10.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)