Bardzo łatwy mazurek. Kokosowy mazurek z konfiturą
Łatwy mazurek, niewysokie ciasto – na którym tworzy się często dekoracyjny obrazek np. z bakalii
Przeczytałam dziś na jakimś blogu komentarz o czyimś rozczarowaniu, bo zupełnie inaczej wyobrażał sobie mazurki, dlaczego one takie niskie i niewyrośnięte:) Oczywiście każdy może mieć własną koncepcję, ale najczęściej mazurek bywa jednak dość płaski.
Nie jestem mistrzem dekoracji i z konieczności znajduję proste rozwiązania. Często spody do mazurków przygotowywane są z kruchego ciasta, ale np. Pani Iwonka piecze niewysoki biszkopt z kremem, a koleżanka Dorota – płaski murzynek polany czekoladą. Oba udekorowane świątecznie, pyszne i zjadane ze smakiem przez rodzinę.
W mazurku na zdjęciach najpiękniejsze jest to, że składniki ciasta wystarczy zmieszać łyżką i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Po upieczeniu trzeba posmarować je ulubioną konfiturą. Łatwy mazurek to łatwy mazurek.
łatwy i szybki mazurek z konfiturą z dzikiej róży i białą czekoladą
Można posypać całość płatkami migdałów lub siekanymi orzechami. Ciasto z podanej porcji przekroiłam na pół. Można wykonać z niego dwa małe mazurki o różnych smakach.
Na blogu jeszcze kruchy mazurek z makiem i mazurek z kajmakiem
łatwy mazurek – składniki (na blaszkę 23×32)
– 230 g mąki pszennej
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– dwie łyżki cukru
– 4 łyżki maku (niekoniecznie)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– pół szklanki mleka
– 80g stopionego masła lub oleju
– kilka łyżek ulubionej konfitury
polewa
– tabliczka białej czekolady ( 100g)
– 2-3 łyżki mleka
– łyżeczka masła
łatwy mazurek – przepis
Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Składniki ciasta zmieszać w misce (najpierw suche- mąka, proszek, cukier, mak i kokos, potem mokre – jajka,mleko i tłuszcz), przelać do blaszki. Piec ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posmarować konfiturą.
Czekoladę połamać na kawałki, zalać mlekiem, dodać masło, rozpuścić mieszając w rondelku nad parująca wodą. Łyżeczką wylewać strużki polewy na konfiturę, można przemieszać warstwy wykałaczką.
Cudowny jest Twój mazurek, pięknie będzie wyglądać na stole:)
Jak ja się nie mogę napatrzeć na te wszystkie świąteczne ciasta! MNIAM! Faktycznie wydaje się bardzo łatwy 🙂
Cudeńka, a do tego łatwe do pieczenia-uwielbiam tak;-)
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrowionka!
Jaki śliczniutki:)
mniam! i te kwiatuszki,,urocze 🙂
taaak.. najlepszy mazurek na kruchym! <3 biszkopty zostawmy tortom, ot co 😀
Ale piękny mazurek żeś przyrządziła, kokos, czekolada i jak dla mnie konfitura z czarnej porzeczki.. <3
hehe ja też nie jestem mistrzem dekoracji, więc wybieram proste rozwiązania 😉 taki mazurek jak Twój musial być pyszny, ta róża :-))
U nas jest tylko jeden kajmakowy, bo nie podarowaliby mi gdyby go zabrakło. Znika najszybciej i w drugi dzień świąt muszę robić kolejny:-) Ale Twój wygląda cudnie:-) Zapraszam do siebie na moje=Twoje jajka:-)!
Ślicznie wygląda z tymi kwiatuszkami 🙂
Fajny mazurek na oryginalnym spodzie, to lubię 🙂