Łatwe ciasteczka owsiane z sezamem
Sezam podobno jest bardzo bogaty w lecytynę, która pozytywnie wpływa na sprawność umysłową. Intuicja nakazuje mi ostatnio dodawać go do wielu rzeczy:) Ma również wiele witamin i minerałów, warto go używać. Ciasteczka owsiane z sezamem są zdrowszą wersją sezamków. Chrupią, bo sezam i płatki owsiane dla uzyskania tego efektu podpraża się na patelni. Całość ładnie pachnie, już od samego początku przygotowania. Masło, sezam, miód – bardzo przyjemna mieszanka, masa jeszcze przed pieczeniem bardzo dobrze smakowała. Ciastka z sezamem długo zachowują świeżość, są bardzo dobre i łatwe. Składniki wystarczy zmieszać. Jeśli zamieni się mąkę pszenną na jaglaną – powstaną ciastka bez glutenu. Jajka można zastąpić dwiema łyżkami ugotowanego w wodzie siemienia lnianego a cukier w całości miodem lub zblendowanymi daktylami. Najlepiej smakują z dodatkiem brązowego cukru, jeśli nie ma przeciwskazań do jego użycia, choć wyjdą również ze zwykłym cukrem białym.
P.S. Przypominam, że jutro od dziesiątej do osiemnastej dyżuruję w niebiańskiej, kulinarnej linii telefonicznej:) Numer telefonu można będzie rano znaleźć na naszym fanpejdżu na Facebooku (tutaj) i w sobotnim, blogowym wpisie!
ciasteczka owsiane z sezamem składniki:
– 200 g płatków owsianych
– 100 g masła
– 160 g sezamu
– 50 g brązowego/białego cukru lub miodu
– 100 g rodzynek lub żurawiny
– 3 łyżki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki miodu
– 3 jajka
– szczypta sol
ciasteczka owsiane z sezamem przepis:
Piekarnik ustawić na 160 st.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać sezam. Prażyć mieszając, aż lekko się zezłoci, z wyczuciem, niezbyt długo, przypalony jest gorzki. Od razu przesypać go do innego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzać masło i dodać płatki owsiane. Smażyć aż się przyrumienią. Posypać cukrem i mieszając zaczekać aż się rozpuści. Ostudzić. Dodane ciepłe, mogą spowodować, że ciasteczka będą mniej chrupiące.Dodać do sezamu, wymieszać wszystko z rodzynkami czy żurawiną. Jeśli chcemy, można dodać inne, ulubione bakalie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mieszanki sezamu i płatków. Jajka i miód roztrzepać widelcem, wlać do pozostałych składników, całość wymieszać. Gdyby ciasto było bardzo twarde, można dodać jajko więcej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią łyżeczką porcje ciasta i spłaszczać do grubości 2-3 mm, formując w miarę okrągły kształt. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku do zezłocenia, ok. 13- 15 minut.
Podpatrzone tu
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Bardzo fajne te ciasteczka!!
Będą u nas na weekend 🙂
Jeśli chodzi o sprawność umysłową, to też by mi się przydało więcej sezamu (=sezamowych ciasteczek!)! A jeszcze lepiej w towarzystwie kawki! 🙂
Ale fajnie wyglądają, zdrowa przekąska;)
zdrowo i smacznie, to lubię!
Chyba kolokwialne "niebo w gębie" 🙂
Mniam! Szykuję się do jakiś ciastek właśnie 🙂
takie domowe owsiane ciasteczka to coś wspaniałego! 🙂
Proste a pewnie bardzo smaczne, lubię takie przepisy: )
muszą wspaniale chrupać :-)))
Super ciasteczka 😉 lubie takie zdrowe przepisy 😉
Pyszne ciasteczka! Zamiast zwykłej pszennej dodałam orkiszową 2000 i też są rewelacyjne! Zastanawiamy się czy by wyszły z olejem kokosowym zamiast masła, jak sądzisz?
Myślę, że spokojnie możesz zamienić na olej kokosowy.
Ciasteczka przepyszne wychodzą 🙂
przepis żle napisany 🙂 powinno być zrób z podwójnej lub potrójnej porcji, bo tak są pyszne ,że braknie dla wszystkich chętnych
chyba dopiszę:)