Łatwe ciasteczka owsiane z sezamem

Sezam podobno jest bardzo bogaty w lecytynę, która pozytywnie wpływa na sprawność umysłową. Intuicja nakazuje mi ostatnio dodawać go do wielu rzeczy:) Ma również wiele witamin i minerałów, warto go używać. Ciasteczka owsiane z  sezamem są zdrowszą wersją sezamków. Chrupią, bo sezam i płatki owsiane dla uzyskania tego efektu podpraża się na patelni. Całość ładnie pachnie, już od samego początku przygotowania. Masło, sezam, miód – bardzo przyjemna mieszanka, masa jeszcze przed pieczeniem bardzo dobrze smakowała. Ciastka z sezamem długo zachowują świeżość, są bardzo dobre i łatwe. Składniki wystarczy zmieszać. Jeśli zamieni się mąkę pszenną na jaglaną – powstaną ciastka bez glutenu. Jajka można zastąpić dwiema łyżkami ugotowanego w wodzie siemienia lnianego a cukier w całości miodem lub zblendowanymi daktylami. Najlepiej smakują z dodatkiem brązowego cukru, jeśli nie ma przeciwskazań do jego użycia, choć wyjdą również ze zwykłym cukrem białym.

P.S. Przypominam, że jutro od dziesiątej do osiemnastej dyżuruję w niebiańskiej, kulinarnej linii telefonicznej:) Numer telefonu można będzie rano znaleźć na naszym fanpejdżu na Facebooku (tutaj) i w sobotnim, blogowym wpisie!

ciasteczka owsiane z sezamem

 

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane z sezamem składniki: 

–  200 g płatków owsianych
– 100 g masła
– 160 g sezamu
– 50 g brązowego/białego  cukru lub miodu
– 100 g rodzynek lub żurawiny
– 3 łyżki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki miodu
– 3 jajka
– szczypta sol

ciasteczka owsiane z sezamem przepis:

Piekarnik ustawić na 160 st.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać sezam. Prażyć mieszając, aż lekko się zezłoci, z wyczuciem, niezbyt długo, przypalony jest gorzki. Od razu przesypać go do innego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzać masło i dodać płatki owsiane. Smażyć aż się przyrumienią. Posypać cukrem i mieszając zaczekać aż się rozpuści. Ostudzić. Dodane ciepłe, mogą spowodować, że ciasteczka będą mniej chrupiące.Dodać do sezamu, wymieszać wszystko z rodzynkami czy żurawiną. Jeśli chcemy, można dodać inne, ulubione bakalie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mieszanki sezamu i płatków. Jajka i miód roztrzepać widelcem, wlać do pozostałych składników, całość wymieszać. Gdyby ciasto było bardzo twarde, można dodać jajko więcej.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią łyżeczką porcje ciasta i spłaszczać do grubości 2-3 mm, formując w miarę okrągły kształt. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku do zezłocenia, ok. 13- 15 minut.

sezamowe ciasteczka owsiane
ciasteczka sezamowe

Podpatrzone tu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Konczi i Szpileczka
    6 marca, 2015, 7:55 am

    Bardzo fajne te ciasteczka!!

  2. Anonimowy
    6 marca, 2015, 8:45 am

    Będą u nas na weekend 🙂

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    6 marca, 2015, 9:03 am

    Jeśli chodzi o sprawność umysłową, to też by mi się przydało więcej sezamu (=sezamowych ciasteczek!)! A jeszcze lepiej w towarzystwie kawki! 🙂

  4. Lena
    6 marca, 2015, 9:31 am

    Ale fajnie wyglądają, zdrowa przekąska;)

  5. Magda
    6 marca, 2015, 9:51 am

    zdrowo i smacznie, to lubię!

  6. Alexandra
    6 marca, 2015, 4:28 pm

    Chyba kolokwialne "niebo w gębie" 🙂
    Mniam! Szykuję się do jakiś ciastek właśnie 🙂

  7. Magdalena Kuchaja
    6 marca, 2015, 7:00 pm

    takie domowe owsiane ciasteczka to coś wspaniałego! 🙂

  8. Angie
    6 marca, 2015, 9:22 pm

    Proste a pewnie bardzo smaczne, lubię takie przepisy: )

  9. poproszedokladke.pl
    7 marca, 2015, 8:48 pm

    muszą wspaniale chrupać :-)))

  10. Anna Nowak
    12 marca, 2015, 10:25 am

    Super ciasteczka 😉 lubie takie zdrowe przepisy 😉

  11. Hania
    11 lutego, 2016, 1:48 pm

    Pyszne ciasteczka! Zamiast zwykłej pszennej dodałam orkiszową 2000 i też są rewelacyjne! Zastanawiamy się czy by wyszły z olejem kokosowym zamiast masła, jak sądzisz?

    1. opalanka
      11 lutego, 2016, 3:30 pm

      Myślę, że spokojnie możesz zamienić na olej kokosowy.

  12. sylvia
    26 sierpnia, 2016, 8:03 pm

    Ciasteczka przepyszne wychodzą 🙂

  13. elzbieta
    20 maja, 2018, 10:57 am

    przepis żle napisany 🙂 powinno być zrób z podwójnej lub potrójnej porcji, bo tak są pyszne ,że braknie dla wszystkich chętnych

    1. Beata Królikiewicz
      21 maja, 2018, 7:51 am

      chyba dopiszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)