Łatwe ciasteczka owsiane z sezamem

Sezam podobno jest bardzo bogaty w lecytynę, która pozytywnie wpływa na sprawność umysłową. Intuicja nakazuje mi ostatnio dodawać go do wielu rzeczy:) Ma również wiele witamin i minerałów, warto go używać. Ciasteczka owsiane z  sezamem są zdrowszą wersją sezamków. Chrupią, bo sezam i płatki owsiane dla uzyskania tego efektu podpraża się na patelni. Całość ładnie pachnie, już od samego początku przygotowania. Masło, sezam, miód – bardzo przyjemna mieszanka, masa jeszcze przed pieczeniem bardzo dobrze smakowała. Ciastka z sezamem długo zachowują świeżość, są bardzo dobre i łatwe. Składniki wystarczy zmieszać. Jeśli zamieni się mąkę pszenną na jaglaną – powstaną ciastka bez glutenu. Jajka można zastąpić dwiema łyżkami ugotowanego w wodzie siemienia lnianego a cukier w całości miodem lub zblendowanymi daktylami. Najlepiej smakują z dodatkiem brązowego cukru, jeśli nie ma przeciwskazań do jego użycia, choć wyjdą również ze zwykłym cukrem białym.

P.S. Przypominam, że jutro od dziesiątej do osiemnastej dyżuruję w niebiańskiej, kulinarnej linii telefonicznej:) Numer telefonu można będzie rano znaleźć na naszym fanpejdżu na Facebooku (tutaj) i w sobotnim, blogowym wpisie!

ciasteczka owsiane z sezamem

 

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane z sezamem składniki: 

–  200 g płatków owsianych
– 100 g masła
– 160 g sezamu
– 50 g brązowego/białego  cukru lub miodu
– 100 g rodzynek lub żurawiny
– 3 łyżki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki miodu
– 3 jajka
– szczypta sol

ciasteczka owsiane z sezamem przepis:

Piekarnik ustawić na 160 st.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać sezam. Prażyć mieszając, aż lekko się zezłoci, z wyczuciem, niezbyt długo, przypalony jest gorzki. Od razu przesypać go do innego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzać masło i dodać płatki owsiane. Smażyć aż się przyrumienią. Posypać cukrem i mieszając zaczekać aż się rozpuści. Ostudzić. Dodane ciepłe, mogą spowodować, że ciasteczka będą mniej chrupiące.Dodać do sezamu, wymieszać wszystko z rodzynkami czy żurawiną. Jeśli chcemy, można dodać inne, ulubione bakalie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mieszanki sezamu i płatków. Jajka i miód roztrzepać widelcem, wlać do pozostałych składników, całość wymieszać. Gdyby ciasto było bardzo twarde, można dodać jajko więcej.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią łyżeczką porcje ciasta i spłaszczać do grubości 2-3 mm, formując w miarę okrągły kształt. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku do zezłocenia, ok. 13- 15 minut.

sezamowe ciasteczka owsiane
ciasteczka sezamowe

Podpatrzone tu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Konczi i Szpileczka
    6 marca, 2015, 7:55 am

    Bardzo fajne te ciasteczka!!

  2. Anonimowy
    6 marca, 2015, 8:45 am

    Będą u nas na weekend 🙂

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    6 marca, 2015, 9:03 am

    Jeśli chodzi o sprawność umysłową, to też by mi się przydało więcej sezamu (=sezamowych ciasteczek!)! A jeszcze lepiej w towarzystwie kawki! 🙂

  4. Lena
    6 marca, 2015, 9:31 am

    Ale fajnie wyglądają, zdrowa przekąska;)

  5. Magda
    6 marca, 2015, 9:51 am

    zdrowo i smacznie, to lubię!

  6. Alexandra
    6 marca, 2015, 4:28 pm

    Chyba kolokwialne "niebo w gębie" 🙂
    Mniam! Szykuję się do jakiś ciastek właśnie 🙂

  7. Magdalena Kuchaja
    6 marca, 2015, 7:00 pm

    takie domowe owsiane ciasteczka to coś wspaniałego! 🙂

  8. Angie
    6 marca, 2015, 9:22 pm

    Proste a pewnie bardzo smaczne, lubię takie przepisy: )

  9. poproszedokladke.pl
    7 marca, 2015, 8:48 pm

    muszą wspaniale chrupać :-)))

  10. Anna Nowak
    12 marca, 2015, 10:25 am

    Super ciasteczka 😉 lubie takie zdrowe przepisy 😉

  11. Hania
    11 lutego, 2016, 1:48 pm

    Pyszne ciasteczka! Zamiast zwykłej pszennej dodałam orkiszową 2000 i też są rewelacyjne! Zastanawiamy się czy by wyszły z olejem kokosowym zamiast masła, jak sądzisz?

    1. opalanka
      11 lutego, 2016, 3:30 pm

      Myślę, że spokojnie możesz zamienić na olej kokosowy.

  12. sylvia
    26 sierpnia, 2016, 8:03 pm

    Ciasteczka przepyszne wychodzą 🙂

  13. elzbieta
    20 maja, 2018, 10:57 am

    przepis żle napisany 🙂 powinno być zrób z podwójnej lub potrójnej porcji, bo tak są pyszne ,że braknie dla wszystkich chętnych

    1. Beata Królikiewicz
      21 maja, 2018, 7:51 am

      chyba dopiszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)