Zupa krem ziemniaczana

Zupa krem ziemniaczana, rozgrzewająca, gęsta, kremowa, gorąca zupa zimą – brzmi tak cudnie, że czuję jak zaczynają pracować mi ślinianki. Łagodny smak podkręcam gałką muszkatołową i czasem szczyptą chilli. Mogłabym zjeść ją na pierwsze, drugie i trzecie danie. A ja nie przepadam za zupami:) Namawiam do robienia wymiennie z poniedziałkową, porosołową pomidorową – najczęściej podawaną zupą w Polsce. A jeśli mamy również pozostałość ziemniaków z drugiego dania – mamy komplet. Przepyszna zupa krem. Można ugotować ją na samych warzywach, wtedy należy podwoić ich ilość. Jak się robi zupę krem?

zupa ziemniaczana

 

zupa krem ziemniaczana – składniki: 

– 2 l wody
– korpus z kury lub dwa udka
– trzy duże marchewki
– dwie duże pietruszki
– duży kawałek selera
– ok. 20 cm pora
– dwie cebule
– liść laurowy
– trzy kulki ziela angielskiego
– 4 duże ziemniaki
– ew. poł malej cukinii ( niekoniecznie)

garść rukoli lub posiekanej kolendry do posypania lub po dwa plasterki usmażonego na chrupko bekonu do dekoracji

Mięso zalać zimną wodą, osolić, dodać listki laurowe, ziele, warzywa (oprócz cebuli) i zagotować. Zmniejszyć ogień  i gotować, aż mieso będzie całkowicie miękkie (ok. godziny, półtorej) Jeśli gotujemy zupę na samych warzywach, muszą być miękkie, na granicy rozgotowania. Pod koniec dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować całość aż i one będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na łyżce masła. Z zupy wyjąć mięso z kośćmi, marchew, por, ziele i liść laurowy, zostawić jedną pietruszkę, seler i ziemniaki. Dodać cebulę i wszystko zblendować na jednolity krem. Doprawić startą gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie szczyptą chilli. Posypać zieleniną i ewentualnie ułożyć na każdej porcji zrumienione plastry bekonu.

zupa krem ziemniaczana

Mówię Wam, niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    7 lutego, 2015, 8:59 am

    W innej wersji,bo znam taki krem już od dawna,mam dziś na obiad,z chipsem z boczku i grzankami:)Bardzo lubimy zupy-kremy,a ziemniaczany ma swój specyficzny smak,który nam bardzo odpowiada:)

  2. Lena
    7 lutego, 2015, 10:56 am

    Jak kartoflanka to tylko w formie kremu, nie dodawałam takich przypraw, muszę zacząć 😉

  3. Magdalena Kuchaja
    7 lutego, 2015, 1:08 pm

    jaka delikatna konsystencja!

  4. Sylwia Bajera
    7 lutego, 2015, 7:54 pm

    Ach, ja prawie codziennie jem ziemniaki. Kolejna pozycja do listy dań z kartofla 😀

    http://bsylwia.blogspot.com/

  5. poproszedokladke.pl
    8 lutego, 2015, 8:18 am

    chodzi za mną taka zupa już od jakiegoś czasu, gęsta, kremowa, idealna! zapisuję do zrobienia 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)