Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków

Kasza jaglana i ziemniaki. Baaardzo smakuje mi to połączenie. Lubię ziemniaki, kaszę trochę mniej, a ona jest tu prawie niewyczuwalna, za to wiadomo zdrowa jak nie wiem co. Jeśli poda się puree przed usmażeniem do gulaszu czy innego mięsa, zjadacz o tradycyjnym nastawieniu powinien być zadowolony. Kotlety mają dodatek podsmażonej cebuli i pieczarek, kto by nie lubił. Mięsny sos można zastąpić czosnkowym czy koperkowym. Z kubkiem kefiru – mogę jeść codziennie. Kaszę jaglaną można przygotować wcześniej, ziemniaki najlepiej kiedy są świeżo ugotowane i ciepłe podczas mieszania masy.

kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków

 

ziemniaki z kaszy jaglanej i ziemniaków

kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków – składniki: 

– pół szklanki surowej kaszy jaglanej
– ok. 80 dag ugotowanych i utłuczonych, ciepłych ziemniaków
– dwie cebule
– 6 dużych pieczarek
– dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku lub koperku
– duża szczypta świeżo mielonego pieprzu czerwonego i czarnego
– tarta bułka do panierowania
– olej do smażenia

Kaszę jaglaną wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. Pozbawi to kaszę ewentualnej goryczki. Zalać wrzątkiem ok. 2 cm powyżej poziomu ziaren i gotować ok. 15- 20 minut, w trakcie dolewając w razie potrzeby nieco wody, osolić (ok. 1/2 łyżeczki)  Ostatecznie kasza po ugotowaniu powinna być sucha i sypka. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, dobrze odcedzić. Utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę do wyciskania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zezłocenia na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy będzie prawie miękka, dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, smażyć minutę, dwie mieszając. Kaszę, ciepłe ziemniaki, cebulę, pieczarki i posiekaną zieleninę przełożyć do miski, dodać pieprz i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia, by lekko stężała. Gdyby była bardzo rzadka, można dodać łyżkę tartej bułki. Formować kotlety i smażyć po obu stronach do mocnego zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu.

kotlety z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    10 lutego, 2015, 10:30 am

    Bardzo lubię ziemniaczane kotlety,więc chętnie takie zrobię;)

  2. klaudyna148
    10 lutego, 2015, 12:49 pm

    Bardzo ciekawa propozycja, na pewno by mi smakowały.

  3. Aguś kulinarnie
    10 lutego, 2015, 2:48 pm

    Kolejna pyszna jaglana propozycja:)

  4. Magdalena Kuchaja
    10 lutego, 2015, 4:30 pm

    ciekawe te kotleciki, składniki niby banalne ale wydają się być niebanalne w smaku! 🙂

  5. zonika2
    20 lipca, 2015, 10:24 pm

    Ciekawa potrawa bezglutenowa.

  6. Anonimowy
    4 września, 2015, 1:03 pm

    Czy smażyć na dużej czy małej ilości tłuszczu? Właśnie skończyłam smażyć i mam całą kuchnię w tłuszczu i kaszy (włosy też!) Na patelni była tak 2mm warstwa tłuszczu. Czy ktoś miał taki problem?

    1. Anonimowy
      8 listopada, 2015, 1:17 pm

      przestań wchodzić do kuchni 🙂

    2. opalanka
      9 listopada, 2015, 8:49 am

      Wszystko wskazuje na to, że do tłuszczu przedostała się jakaś woda. Z ziemniaków, z kaszy? Z gotującego się czegoś obok? Ilość tłuszczu ok, należy go rozgrzać przed wykładaniem kotletów.

  7. Milena
    29 marca, 2020, 8:46 pm

    Kotlety ocenione przez córkę na 10/10 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie