Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków
Kasza jaglana i ziemniaki. Baaardzo smakuje mi to połączenie. Lubię ziemniaki, kaszę trochę mniej, a ona jest tu prawie niewyczuwalna, za to wiadomo zdrowa jak nie wiem co. Jeśli poda się puree przed usmażeniem do gulaszu czy innego mięsa, zjadacz o tradycyjnym nastawieniu powinien być zadowolony. Kotlety mają dodatek podsmażonej cebuli i pieczarek, kto by nie lubił. Mięsny sos można zastąpić czosnkowym czy koperkowym. Z kubkiem kefiru – mogę jeść codziennie. Kaszę jaglaną można przygotować wcześniej, ziemniaki najlepiej kiedy są świeżo ugotowane i ciepłe podczas mieszania masy.
kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków – składniki:
– pół szklanki surowej kaszy jaglanej
– ok. 80 dag ugotowanych i utłuczonych, ciepłych ziemniaków
– dwie cebule
– 6 dużych pieczarek
– dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku lub koperku
– duża szczypta świeżo mielonego pieprzu czerwonego i czarnego
– tarta bułka do panierowania
– olej do smażenia
Kaszę jaglaną wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. Pozbawi to kaszę ewentualnej goryczki. Zalać wrzątkiem ok. 2 cm powyżej poziomu ziaren i gotować ok. 15- 20 minut, w trakcie dolewając w razie potrzeby nieco wody, osolić (ok. 1/2 łyżeczki) Ostatecznie kasza po ugotowaniu powinna być sucha i sypka. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, dobrze odcedzić. Utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę do wyciskania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zezłocenia na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy będzie prawie miękka, dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, smażyć minutę, dwie mieszając. Kaszę, ciepłe ziemniaki, cebulę, pieczarki i posiekaną zieleninę przełożyć do miski, dodać pieprz i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia, by lekko stężała. Gdyby była bardzo rzadka, można dodać łyżkę tartej bułki. Formować kotlety i smażyć po obu stronach do mocnego zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Bardzo lubię ziemniaczane kotlety,więc chętnie takie zrobię;)
Bardzo ciekawa propozycja, na pewno by mi smakowały.
Kolejna pyszna jaglana propozycja:)
ciekawe te kotleciki, składniki niby banalne ale wydają się być niebanalne w smaku! 🙂
Ciekawa potrawa bezglutenowa.
Czy smażyć na dużej czy małej ilości tłuszczu? Właśnie skończyłam smażyć i mam całą kuchnię w tłuszczu i kaszy (włosy też!) Na patelni była tak 2mm warstwa tłuszczu. Czy ktoś miał taki problem?
przestań wchodzić do kuchni 🙂
Wszystko wskazuje na to, że do tłuszczu przedostała się jakaś woda. Z ziemniaków, z kaszy? Z gotującego się czegoś obok? Ilość tłuszczu ok, należy go rozgrzać przed wykładaniem kotletów.
Kotlety ocenione przez córkę na 10/10 🙂