Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków

Kasza jaglana i ziemniaki. Baaardzo smakuje mi to połączenie. Lubię ziemniaki, kaszę trochę mniej, a ona jest tu prawie niewyczuwalna, za to wiadomo zdrowa jak nie wiem co. Jeśli poda się puree przed usmażeniem do gulaszu czy innego mięsa, zjadacz o tradycyjnym nastawieniu powinien być zadowolony. Kotlety mają dodatek podsmażonej cebuli i pieczarek, kto by nie lubił. Mięsny sos można zastąpić czosnkowym czy koperkowym. Z kubkiem kefiru – mogę jeść codziennie. Kaszę jaglaną można przygotować wcześniej, ziemniaki najlepiej kiedy są świeżo ugotowane i ciepłe podczas mieszania masy.

kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków

 

ziemniaki z kaszy jaglanej i ziemniaków

kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków – składniki: 

– pół szklanki surowej kaszy jaglanej
– ok. 80 dag ugotowanych i utłuczonych, ciepłych ziemniaków
– dwie cebule
– 6 dużych pieczarek
– dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku lub koperku
– duża szczypta świeżo mielonego pieprzu czerwonego i czarnego
– tarta bułka do panierowania
– olej do smażenia

Kaszę jaglaną wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. Pozbawi to kaszę ewentualnej goryczki. Zalać wrzątkiem ok. 2 cm powyżej poziomu ziaren i gotować ok. 15- 20 minut, w trakcie dolewając w razie potrzeby nieco wody, osolić (ok. 1/2 łyżeczki)  Ostatecznie kasza po ugotowaniu powinna być sucha i sypka. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, dobrze odcedzić. Utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę do wyciskania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zezłocenia na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy będzie prawie miękka, dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, smażyć minutę, dwie mieszając. Kaszę, ciepłe ziemniaki, cebulę, pieczarki i posiekaną zieleninę przełożyć do miski, dodać pieprz i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia, by lekko stężała. Gdyby była bardzo rzadka, można dodać łyżkę tartej bułki. Formować kotlety i smażyć po obu stronach do mocnego zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu.

kotlety z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    10 lutego, 2015, 10:30 am

    Bardzo lubię ziemniaczane kotlety,więc chętnie takie zrobię;)

  2. klaudyna148
    10 lutego, 2015, 12:49 pm

    Bardzo ciekawa propozycja, na pewno by mi smakowały.

  3. Aguś kulinarnie
    10 lutego, 2015, 2:48 pm

    Kolejna pyszna jaglana propozycja:)

  4. Magdalena Kuchaja
    10 lutego, 2015, 4:30 pm

    ciekawe te kotleciki, składniki niby banalne ale wydają się być niebanalne w smaku! 🙂

  5. zonika2
    20 lipca, 2015, 10:24 pm

    Ciekawa potrawa bezglutenowa.

  6. Anonimowy
    4 września, 2015, 1:03 pm

    Czy smażyć na dużej czy małej ilości tłuszczu? Właśnie skończyłam smażyć i mam całą kuchnię w tłuszczu i kaszy (włosy też!) Na patelni była tak 2mm warstwa tłuszczu. Czy ktoś miał taki problem?

    1. Anonimowy
      8 listopada, 2015, 1:17 pm

      przestań wchodzić do kuchni 🙂

    2. opalanka
      9 listopada, 2015, 8:49 am

      Wszystko wskazuje na to, że do tłuszczu przedostała się jakaś woda. Z ziemniaków, z kaszy? Z gotującego się czegoś obok? Ilość tłuszczu ok, należy go rozgrzać przed wykładaniem kotletów.

  7. Milena
    29 marca, 2020, 8:46 pm

    Kotlety ocenione przez córkę na 10/10 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)