Szybkie, miękkie pierniczki. Bakaliowe pierniczki na ostatnią chwilę.
To miękkie pierniczki dla niecierpliwych, zabieganych, mających wiele do zrobienia, zupełnie nie wymagające żadnych umiejętności kulinarnych. Należy zmieszać składniki i wyłożyć porcjami wielkości orzechów laskowych na blaszkę. Trzymać w piekarniku krótko, spieczone twardnieją, choć kiedy poleje się je lukrem i poleżą dzień – zmiękną.
Co roku robię przedświąteczną listę zakupów i mniej więcej planuję w którym dniu, co przygotuję. A kiedy wychodzę do miasta i widzę tłumy z pełniuśkimi koszykami wszelakiego dobra – wpadam w panikę. Myślę, że na pewno zapomniałam o tysiącu oczywistych rzeczy i właśnie wtedy, kiedy już wszystkie sklepy będą zamknięte, zabraknie czegoś najważniejszego. A ja zostanę roztrzepanym gamoniem. Człowiek to funduje sobie różne dziwaczne jazdy. Stąd pewnie rozmaitość warsztatów terapeutyczno-psychologicznych organizowanych w grudniu 🙂
Miękkie pierniczki, do przygotowania w ostatniej chwili, polecam.
miękkie pierniczki – składniki ( na ok. 25 szt) :
– 150 ml śmietany 18%
– 2/3 szklanki cukru ( 180 g)
– 1/2 łyżeczka sody
– 1 jajko
– skórka otarta z 1 cytryny ( tylko żółta część)
– skórka otarta z 1/2 pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
– 2 szklanki mąki ( 340 g)
– 1 czubata łyżka kakao
– ewentualnie 3-4 łyżki posiekanych orzechów ( lub nieco skórki pomarańczowej, migdałów czy innych bakalii )
– 1,5 łyżki przyprawy do pierników ( z tego przepisu, lub sklepowej bez polepszaczy i konserwantów, ostatecznie wystarczy cynamon ze szczyptą pieprzu i imbiru)
lukier:
– szklanka cukru pudru
– kilka, kilkanaście kropli soku z cytryny
lub polewa czekoladowa z tabliczki czekolady rozpuszczonej nad parą z kilkoma łyżkami gorącego mleka.
Śmietanę, cukier, sodę , jajko i otarte skórki owoców wymieszać porządnie ( łyżką lub mikserem) w większej misce. Dodać kakao, mąkę, posiekane orzechy i przyprawę do pierników. Zmiksować wszystko razem. Wyjdzie dość kleista masa. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować kulki wielkości włoskiego orzecha i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10- 12 minut. Jeśli używamy termoobiegu, temperaturę należy zmniejszyć do 160 st. Wyjąć ciastka i przestudzić. Z ok. 1/3 cukru pudru i kilku, kilkunastu kropli soku cytryny wymieszać dość rzadki lukier ( musi nieco spływać po pierniczkach) i posmarować wszystkie ciastka. Pozostały cukier wymieszać z mniejszą ilością soku (dodawać po kropli) by był gęsty. Łyżeczką lub dekoratorem wykonać ozdobne mazy. Jeśli ktoś nie ma dekoratora, może zrobić tutkę z papieru do pieczenia lub uciąć rożek sztywnego woreczka foliowego i wypełnić go lukrem.
Najlepiej przechowywać ciastka w dużej puszce z kawałkami jabłka wymienianymi codziennie, by nie stwardniały.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
wyglądają na bardzo miękkie 🙂
Cudeńka;-) a ja upiekłam razem z wnusią cieniutkie pierniczki, ale też pyszne.
Pozdrawiam cieplutko;-)
pozdrawiam również:)
Ale kuszą, takie piękne, warto zrobić 😉
faktycznie nawet wyglądają na mięciutkie :-))
robiłam je wczoraj są przepyszne!! polecam i wesołych świąt:)
Bardzo się cieszę i wesołych świąt:)
Pięknie wyglądają w środku. Jak znajdę trochę wolnego czasu wśród tych świątecznych przygotowań to z chęcią je przygotuję 🙂
wow… te pierniczki muszą byc the best of! 🙂 Wyglądają nieziemsko, a na przekroju!!! <3
haha.. tez tak mam co roku, więc nie martw się 🙂 Nie ma rzeczy niezastąpionych! 🙂
Byłyby świetną alternatywą dla tych tych klasycznych, czasami twardych i popularnych 😉
Wyglądają na przepyszne 🙂
Wyglądają znakomicie, a tłumy mnie przerażają i też mam podobną panikę;-)
Zdrowych, radosnych i magicznych Świąt!:-)
wzajemnie, dziękuję:)
Wspaniałych Świąt wśród bliskich,przy pachnącej choince i stole wigilijnym pełnym smakołyków!
dziękuję, wzajemnie:)
mmmm,…. wspaniałe! Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt!
Wesołych świąt i Tobie:)
Mniam, jakie grubiutkie, jakie puszyste – takie najlepsze!
Piernikowych Świąt zatem 😉
Zrobiłam! Proste i pyszne!! Tylko ciężko sie ciasto wyrabia, faktycznie jest kleiste 🙂
Intuicja podpowiada mi, że na pewno by mi smakowały 🙂
Śmietana kwaśna, czy słodka?
Kwaśna.