Szybkie, miękkie pierniczki. Bakaliowe pierniczki na ostatnią chwilę.

To miękkie pierniczki dla niecierpliwych, zabieganych, mających wiele do zrobienia, zupełnie nie wymagające żadnych umiejętności kulinarnych. Należy zmieszać składniki i wyłożyć porcjami wielkości orzechów laskowych na blaszkę. Trzymać w piekarniku krótko, spieczone twardnieją, choć kiedy poleje się je lukrem i poleżą dzień – zmiękną.

Co roku robię przedświąteczną listę zakupów i mniej więcej planuję w którym dniu, co przygotuję. A kiedy wychodzę do miasta i widzę tłumy z pełniuśkimi koszykami wszelakiego dobra – wpadam w panikę. Myślę, że na pewno zapomniałam o tysiącu oczywistych rzeczy i właśnie wtedy, kiedy już wszystkie sklepy będą zamknięte, zabraknie czegoś najważniejszego. A ja zostanę roztrzepanym gamoniem. Człowiek to funduje sobie różne dziwaczne jazdy. Stąd pewnie rozmaitość warsztatów terapeutyczno-psychologicznych organizowanych w grudniu 🙂

Miękkie pierniczki, do przygotowania w ostatniej chwili, polecam.

miękkie pierniczki

miękkie pierniczki – składniki ( na ok. 25 szt) : 

 – 150 ml śmietany 18%
– 2/3 szklanki cukru ( 180 g)
– 1/2 łyżeczka sody
 – 1 jajko
– skórka otarta z 1 cytryny ( tylko żółta część)
– skórka otarta z 1/2 pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
– 2 szklanki mąki ( 340 g)
– 1 czubata łyżka kakao
– ewentualnie 3-4 łyżki posiekanych orzechów ( lub nieco skórki pomarańczowej, migdałów czy innych bakalii )
– 1,5 łyżki przyprawy do pierników ( z tego przepisu, lub sklepowej bez polepszaczy i konserwantów, ostatecznie wystarczy cynamon ze szczyptą pieprzu i imbiru)

lukier:

– szklanka cukru pudru
– kilka, kilkanaście kropli soku z cytryny

lub polewa czekoladowa z tabliczki czekolady rozpuszczonej nad parą z kilkoma łyżkami gorącego mleka.

Śmietanę, cukier, sodę , jajko i otarte skórki owoców wymieszać porządnie ( łyżką lub mikserem)  w większej misce. Dodać kakao, mąkę, posiekane orzechy i przyprawę do pierników. Zmiksować wszystko razem. Wyjdzie dość kleista masa. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować kulki wielkości włoskiego orzecha i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10- 12 minut. Jeśli używamy termoobiegu, temperaturę należy zmniejszyć do 160 st. Wyjąć ciastka i przestudzić. Z ok. 1/3 cukru pudru i  kilku, kilkunastu kropli soku cytryny wymieszać dość rzadki lukier ( musi nieco spływać po pierniczkach)  i posmarować wszystkie ciastka. Pozostały cukier wymieszać z mniejszą ilością soku (dodawać po kropli) by był gęsty. Łyżeczką lub dekoratorem wykonać ozdobne mazy. Jeśli ktoś nie ma dekoratora, może zrobić tutkę z papieru do pieczenia lub uciąć rożek sztywnego woreczka foliowego i wypełnić go lukrem.
Najlepiej przechowywać ciastka w dużej puszce z kawałkami jabłka wymienianymi codziennie, by  nie stwardniały.

miękkie pierniczki

 

miękkie pierniczki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    20 grudnia, 2014, 10:35 am

    wyglądają na bardzo miękkie 🙂

  2. Ula
    20 grudnia, 2014, 5:37 pm

    Cudeńka;-) a ja upiekłam razem z wnusią cieniutkie pierniczki, ale też pyszne.
    Pozdrawiam cieplutko;-)

    1. opalanka
      20 grudnia, 2014, 6:20 pm

      pozdrawiam również:)

  3. Lena
    20 grudnia, 2014, 6:51 pm

    Ale kuszą, takie piękne, warto zrobić 😉

  4. poproszedokladke.pl
    21 grudnia, 2014, 5:49 am

    faktycznie nawet wyglądają na mięciutkie :-))

  5. Anonimowy
    21 grudnia, 2014, 9:20 am

    robiłam je wczoraj są przepyszne!! polecam i wesołych świąt:)

    1. opalanka
      21 grudnia, 2014, 9:28 am

      Bardzo się cieszę i wesołych świąt:)

  6. Angelika
    21 grudnia, 2014, 9:19 pm

    Pięknie wyglądają w środku. Jak znajdę trochę wolnego czasu wśród tych świątecznych przygotowań to z chęcią je przygotuję 🙂

  7. Salvador Dali
    22 grudnia, 2014, 8:12 am

    wow… te pierniczki muszą byc the best of! 🙂 Wyglądają nieziemsko, a na przekroju!!! <3

    haha.. tez tak mam co roku, więc nie martw się 🙂 Nie ma rzeczy niezastąpionych! 🙂

  8. moni.ka
    22 grudnia, 2014, 7:42 pm

    Byłyby świetną alternatywą dla tych tych klasycznych, czasami twardych i popularnych 😉

  9. Tosia
    22 grudnia, 2014, 9:11 pm

    Wyglądają na przepyszne 🙂

  10. Marzena
    23 grudnia, 2014, 9:41 am

    Wyglądają znakomicie, a tłumy mnie przerażają i też mam podobną panikę;-)
    Zdrowych, radosnych i magicznych Świąt!:-)

    1. opalanka
      24 grudnia, 2014, 4:33 pm

      wzajemnie, dziękuję:)

  11. Aguś kulinarnie
    23 grudnia, 2014, 9:55 pm

    Wspaniałych Świąt wśród bliskich,przy pachnącej choince i stole wigilijnym pełnym smakołyków!

    1. opalanka
      24 grudnia, 2014, 4:33 pm

      dziękuję, wzajemnie:)

  12. Marcela
    23 grudnia, 2014, 10:21 pm

    mmmm,…. wspaniałe! Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt!

    1. opalanka
      23 grudnia, 2014, 10:22 pm

      Wesołych świąt i Tobie:)

  13. Siwa
    25 grudnia, 2014, 7:19 am

    Mniam, jakie grubiutkie, jakie puszyste – takie najlepsze!
    Piernikowych Świąt zatem 😉

  14. Kasia P
    26 grudnia, 2014, 8:02 pm

    Zrobiłam! Proste i pyszne!! Tylko ciężko sie ciasto wyrabia, faktycznie jest kleiste 🙂

  15. skoraq cooks
    28 grudnia, 2014, 8:59 pm

    Intuicja podpowiada mi, że na pewno by mi smakowały 🙂

  16. Emilia
    28 listopada, 2017, 12:25 pm

    Śmietana kwaśna, czy słodka?

    1. Beata Królikiewicz
      28 listopada, 2017, 6:44 pm

      Kwaśna.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)