Szybkie, miękkie pierniczki. Bakaliowe pierniczki na ostatnią chwilę.

To miękkie pierniczki dla niecierpliwych, zabieganych, mających wiele do zrobienia, zupełnie nie wymagające żadnych umiejętności kulinarnych. Należy zmieszać składniki i wyłożyć porcjami wielkości orzechów laskowych na blaszkę. Trzymać w piekarniku krótko, spieczone twardnieją, choć kiedy poleje się je lukrem i poleżą dzień – zmiękną.

Co roku robię przedświąteczną listę zakupów i mniej więcej planuję w którym dniu, co przygotuję. A kiedy wychodzę do miasta i widzę tłumy z pełniuśkimi koszykami wszelakiego dobra – wpadam w panikę. Myślę, że na pewno zapomniałam o tysiącu oczywistych rzeczy i właśnie wtedy, kiedy już wszystkie sklepy będą zamknięte, zabraknie czegoś najważniejszego. A ja zostanę roztrzepanym gamoniem. Człowiek to funduje sobie różne dziwaczne jazdy. Stąd pewnie rozmaitość warsztatów terapeutyczno-psychologicznych organizowanych w grudniu 🙂

Miękkie pierniczki, do przygotowania w ostatniej chwili, polecam.

miękkie pierniczki

miękkie pierniczki – składniki ( na ok. 25 szt) : 

 – 150 ml śmietany 18%
– 2/3 szklanki cukru ( 180 g)
– 1/2 łyżeczka sody
 – 1 jajko
– skórka otarta z 1 cytryny ( tylko żółta część)
– skórka otarta z 1/2 pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
– 2 szklanki mąki ( 340 g)
– 1 czubata łyżka kakao
– ewentualnie 3-4 łyżki posiekanych orzechów ( lub nieco skórki pomarańczowej, migdałów czy innych bakalii )
– 1,5 łyżki przyprawy do pierników ( z tego przepisu, lub sklepowej bez polepszaczy i konserwantów, ostatecznie wystarczy cynamon ze szczyptą pieprzu i imbiru)

lukier:

– szklanka cukru pudru
– kilka, kilkanaście kropli soku z cytryny

lub polewa czekoladowa z tabliczki czekolady rozpuszczonej nad parą z kilkoma łyżkami gorącego mleka.

Śmietanę, cukier, sodę , jajko i otarte skórki owoców wymieszać porządnie ( łyżką lub mikserem)  w większej misce. Dodać kakao, mąkę, posiekane orzechy i przyprawę do pierników. Zmiksować wszystko razem. Wyjdzie dość kleista masa. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować kulki wielkości włoskiego orzecha i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10- 12 minut. Jeśli używamy termoobiegu, temperaturę należy zmniejszyć do 160 st. Wyjąć ciastka i przestudzić. Z ok. 1/3 cukru pudru i  kilku, kilkunastu kropli soku cytryny wymieszać dość rzadki lukier ( musi nieco spływać po pierniczkach)  i posmarować wszystkie ciastka. Pozostały cukier wymieszać z mniejszą ilością soku (dodawać po kropli) by był gęsty. Łyżeczką lub dekoratorem wykonać ozdobne mazy. Jeśli ktoś nie ma dekoratora, może zrobić tutkę z papieru do pieczenia lub uciąć rożek sztywnego woreczka foliowego i wypełnić go lukrem.
Najlepiej przechowywać ciastka w dużej puszce z kawałkami jabłka wymienianymi codziennie, by  nie stwardniały.

miękkie pierniczki

 

miękkie pierniczki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    20 grudnia, 2014, 10:35 am

    wyglądają na bardzo miękkie 🙂

  2. Ula
    20 grudnia, 2014, 5:37 pm

    Cudeńka;-) a ja upiekłam razem z wnusią cieniutkie pierniczki, ale też pyszne.
    Pozdrawiam cieplutko;-)

    1. opalanka
      20 grudnia, 2014, 6:20 pm

      pozdrawiam również:)

  3. Lena
    20 grudnia, 2014, 6:51 pm

    Ale kuszą, takie piękne, warto zrobić 😉

  4. poproszedokladke.pl
    21 grudnia, 2014, 5:49 am

    faktycznie nawet wyglądają na mięciutkie :-))

  5. Anonimowy
    21 grudnia, 2014, 9:20 am

    robiłam je wczoraj są przepyszne!! polecam i wesołych świąt:)

    1. opalanka
      21 grudnia, 2014, 9:28 am

      Bardzo się cieszę i wesołych świąt:)

  6. Angelika
    21 grudnia, 2014, 9:19 pm

    Pięknie wyglądają w środku. Jak znajdę trochę wolnego czasu wśród tych świątecznych przygotowań to z chęcią je przygotuję 🙂

  7. Salvador Dali
    22 grudnia, 2014, 8:12 am

    wow… te pierniczki muszą byc the best of! 🙂 Wyglądają nieziemsko, a na przekroju!!! <3

    haha.. tez tak mam co roku, więc nie martw się 🙂 Nie ma rzeczy niezastąpionych! 🙂

  8. moni.ka
    22 grudnia, 2014, 7:42 pm

    Byłyby świetną alternatywą dla tych tych klasycznych, czasami twardych i popularnych 😉

  9. Tosia
    22 grudnia, 2014, 9:11 pm

    Wyglądają na przepyszne 🙂

  10. Marzena
    23 grudnia, 2014, 9:41 am

    Wyglądają znakomicie, a tłumy mnie przerażają i też mam podobną panikę;-)
    Zdrowych, radosnych i magicznych Świąt!:-)

    1. opalanka
      24 grudnia, 2014, 4:33 pm

      wzajemnie, dziękuję:)

  11. Aguś kulinarnie
    23 grudnia, 2014, 9:55 pm

    Wspaniałych Świąt wśród bliskich,przy pachnącej choince i stole wigilijnym pełnym smakołyków!

    1. opalanka
      24 grudnia, 2014, 4:33 pm

      dziękuję, wzajemnie:)

  12. Marcela
    23 grudnia, 2014, 10:21 pm

    mmmm,…. wspaniałe! Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt!

    1. opalanka
      23 grudnia, 2014, 10:22 pm

      Wesołych świąt i Tobie:)

  13. Siwa
    25 grudnia, 2014, 7:19 am

    Mniam, jakie grubiutkie, jakie puszyste – takie najlepsze!
    Piernikowych Świąt zatem 😉

  14. Kasia P
    26 grudnia, 2014, 8:02 pm

    Zrobiłam! Proste i pyszne!! Tylko ciężko sie ciasto wyrabia, faktycznie jest kleiste 🙂

  15. skoraq cooks
    28 grudnia, 2014, 8:59 pm

    Intuicja podpowiada mi, że na pewno by mi smakowały 🙂

  16. Emilia
    28 listopada, 2017, 12:25 pm

    Śmietana kwaśna, czy słodka?

    1. Beata Królikiewicz
      28 listopada, 2017, 6:44 pm

      Kwaśna.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)